Omgaan met weerstand

News Detail

Drie tips voor het omgaan met weerstand


Weerstand, wie heeft er niet mee te maken? Weerstand is een nuttige bron bij verandering, maar voor de meesten van ons is dat niet wat we willen horen. Weerstand is met name lastig, vermoeiend en een sta-in-de-weg. Behoor jij tot de groep mensen die het hier van harte mee eens is, lees dan verder!

Stiekeme tegenzin

Stel je de situatie even voor: je werkt op een afdeling van een grote financiële dienstverlener. Je bent hoogopgeleid, je hebt veel recente vakkennis, je bent energiek en wil graag betekenisvol en invloedrijk werk leveren. Jij bent de jongste (28) van de afdeling en je directe collega’s zijn door en door bekend met de mensen en de geschiedenis van het bedrijf. Je merkt dat je met stiekeme tegenzin samenwerkt met je oudere collega’s. Het is taaie materie en het is haast ondoenlijk om jouw ideeën over de bühne te krijgen. 'Ja, maar'  hoor je zeer regelmatig. Je loopt liever van je collega’s weg dan dat je met ze samenwerkt. Dat mag, maar lees eerst deze tips en probeer eens iets uit.

Tip 1: Neem de ander volledig serieus

De meeste mensen zijn niet gewend om serieus genomen te worden. Zegt iemand tegen je dat hij liever ontslag neemt als je werkelijk van plan bent om dit en dat door te voeren. Reageer dan als volgt: “meen je dat echt, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling, het bedrijf heeft je kennis zo hard nodig!” Hoogstwaarschijnlijk zegt de ander dat het allemaal wel meevalt en dat hij het zo nou ook weer niet bedoelde.

Tip 2: Bekrachtigen

Benadruk datgene dat wel werkt. Focus niet op de dingen die verkeerd gaan, maar alleen op de goede dingen. Je zult zien dat de sfeer verbetert.
Er is een belangrijk onderzoek gedaan door Rosenthal (1968) naar de prestaties van leerlingen. Aan leerkrachten werd verteld welke leerlingen “goed” en welke “slecht” waren. Deze verdeling was verzonnen en toonden geen overeenkomst met de werkelijke prestaties van de kinderen. De kinderen waar hoge verwachtingen bij waren, gingen beter presteren, onafhankelijk van hun “slimheid”. Dit kan verklaard worden doordat de leerkracht vanuit een bekrachtigend perspectief dacht en handelde. Je kunt je wel voorstellen wat de effecten zijn van jouw beelden over je collega’s.

Tip 3: Etaleren

Etaleer je zwakheid. Een vaak gebruikt voorbeeld is stotteren. Het helpt de meeste stotteraars om vooraf bij een nieuwe ontmoeting te benoemen dat hij of zij stottert. Hiermee verdwijnt de spanning (en spanning zorgt nou juist voor stotteren).

Benoemen dat je zenuwachtig bent, doen je zenuwen afnemen. Benoemen dat je onder de indruk bent van de ervaring of kennis van de ander en dat je je realiseert dat jij pas net komt kijken, maakt dat je er minder door wordt afgeleid. Loop er dus vooral niet omheen!

De inspiratie voor dit artikel komt uit het boek Ja-maar Huh?! van Berthold Gunster. Hierin staan nog veel meer strategieën en voorbeelden. Een aanrader voor iedere professional.

Door Saskia Fornier, trainster van de training Talent Ontwikkelings Programma®.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up