News Detail

Drie tips voor het omgaan met weerstand


Weerstand, wie heeft er niet mee te maken? Weerstand is een nuttige bron bij verandering, maar voor de meesten van ons is dat niet wat we willen horen. Weerstand is met name lastig, vermoeiend en een sta-in-de-weg. Behoor jij tot de groep mensen die het hier van harte mee eens is, lees dan verder!

Stiekeme tegenzin


Stel je de situatie even voor: je werkt op een afdeling van een grote financiële dienstverlener. Je bent hoogopgeleid, je hebt veel recente vakkennis, je bent energiek en wil graag betekenisvol en invloedrijk werk leveren. Jij bent de jongste (28) van de afdeling en je directe collega’s zijn door en door bekend met de mensen en de geschiedenis van het bedrijf. Je merkt dat je met stiekeme tegenzin samenwerkt met je oudere collega’s. Het is taaie materie en het is haast ondoenlijk om jouw ideeën over de bühne te krijgen. 'Ja, maar'  hoor je zeer regelmatig. Je loopt liever van je collega’s weg dan dat je met ze samenwerkt. Dat mag, maar lees eerst deze tips en probeer eens iets uit.

Tip 1: Neem de ander volledig serieus


De meeste mensen zijn niet gewend om serieus genomen te worden. Zegt iemand tegen je dat hij liever ontslag neemt als je werkelijk van plan bent om dit en dat door te voeren. Reageer dan als volgt: “meen je dat echt, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling, het bedrijf heeft je kennis zo hard nodig!” Hoogstwaarschijnlijk zegt de ander dat het allemaal wel meevalt en dat hij het zo nou ook weer niet bedoelde.

Tip 2: Bekrachtigen


Benadruk datgene dat wel werkt. Focus niet op de dingen die verkeerd gaan, maar alleen op de goede dingen. Je zult zien dat de sfeer verbetert.
Er is een belangrijk onderzoek gedaan door Rosenthal (1968) naar de prestaties van leerlingen. Aan leerkrachten werd verteld welke leerlingen “goed” en welke “slecht” waren. Deze verdeling was verzonnen en toonden geen overeenkomst met de werkelijke prestaties van de kinderen. De kinderen waar hoge verwachtingen bij waren, gingen beter presteren, onafhankelijk van hun “slimheid”. Dit kan verklaard worden doordat de leerkracht vanuit een bekrachtigend perspectief dacht en handelde. Je kunt je wel voorstellen wat de effecten zijn van jouw beelden over je collega’s.

Tip 3: Etaleren


Etaleer je zwakheid. Een vaak gebruikt voorbeeld is stotteren. Het helpt de meeste stotteraars om vooraf bij een nieuwe ontmoeting te benoemen dat hij of zij stottert. Hiermee verdwijnt de spanning (en spanning zorgt nou juist voor stotteren).

Benoemen dat je zenuwachtig bent, doen je zenuwen afnemen. Benoemen dat je onder de indruk bent van de ervaring of kennis van de ander en dat je je realiseert dat jij pas net komt kijken, maakt dat je er minder door wordt afgeleid. Loop er dus vooral niet omheen!

De inspiratie voor dit artikel komt uit het boek Ja-maar Huh?! van Berthold Gunster. Hierin staan nog veel meer strategieën en voorbeelden. Een aanrader voor iedere professional.

Door Saskia Fornier, trainster van de training Talent Ontwikkelings Programma®.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


  • De veranderende rol van de agile professional

    Artikel

    De theorie is één, de uitvoering is een tweede. Agile ondernemen kan op papier de uitgelezen oplossing zijn voor een organisatie, maar de concrete toepassing vergt nog wel aanpassingsvermogen, zelfkennis en verantwoordelijkheidsgevoel van de individuele werknemer.

    Lees meer...

Scroll up