Menskunde voor op het werk!

News Detail

Met veel mensen kun je goed opschieten, maar hoe kun je het beste omgaan met mensen die je niet graag mag? Of met mensen waar je je aan ergert of waarmee de communicatie erg stroef verloopt? Lees de 6 tips.

Door Petra Baars

1.Verander je houding 

Laat situaties en gebeurtenissen soms gewoon even hun eigen gang gaan. Je hoeft niet altijd je mening te geven of te oordelen. Laat anderen lekker hun ding doen op hun manier. Verleg je aandacht naar de positieve dingen die je hebt en geniet van de dingen waar je van houdt. Deze verandering van houding brengt ontspanning in je leven en zet ook je ‘to do list’ in een breder perspectief. Je leeft tenslotte maar één keer. Het leven is geen ‘crisis’ die zo snel mogelijk opgelost moet worden. Relax!

2. Communiceer niet alleen plichtsgetrouw of taakgericht

Vaak is het verrassend wat anderen je laten zien van zichzelf, als jij je als eerste kwetsbaar opstelt. Neem je voor om meer moeite te doen om andere kanten van mensen te leren kennen. Vraag eens dieper door en maak echt contact. Converseer niet alleen afstandelijk en mentaal, maar onderzoek iemands belevingswereld en betrek ook emoties. Vertel iets over jezelf en hoe je je daar bij voelt, of vraag naar wat iemand ervaart. Ga na of jouw vooroordelen het contact in de weg zitten en geef eerlijke feedback over wat de persoon in kwestie in je oproept. Je streeft niet naar ‘pleasen’ maar naar open en eerlijk contact.

3. Rust en mijmertijd brengen nieuwe energie

Wanneer je moe bent kun je veel minder hebben en minder aandacht opbrengen voor anderen. Gooi dus niet al je tijd vol met doe-dingen maar plan mijmertijd in zodat je tot rust kan komen en jezelf oplaadt. Vaak komen creatieve ideeën of verrassende oplossingen in deze momenten. Het is ook heel fijn om samen met een ander mijmertijd door te brengen. Misschien wel met iemand aan wie je je ergert. Even samen zijn en niet praten kan als eye-opener werken. Je ziet opeens ‘de schoonheid’ van een ander omdat je er zelf niet de hele tijd doorheen kletst.

4. Neem verantwoordelijkheid: ga niets uit de weg

Telkens opnieuw de volle verantwoordelijkheid nemen in het huidige moment is geen gemakkelijke opgave. Wanneer je zo leeft, heb je minder stress, want alles wordt in het nu aangepakt, benoemd en opgelost. Daarbij is het ook nog de kunst geen verborgen agenda’s uit te spelen, maar spontaan en oprecht te reageren naar eigen eer en geweten. Dit is een onderdeel van mindfulness: je staat gevoelsmatig in contact met wat er speelt binnen jezelf en beslist daarna hoe je wilt handelen.

5. Kies met je 'denken' én met je hart

Soms zegt je hart wat anders dan je hoofd. Is het zorgzaam en integer wat je wilt zeggen of doen? Hou je rekening met ieders belangen op de lange termijn? Zou je wat je van plan bent te zeggen of te doen ook tegen je kleine kring van naasten zo zeggen of doen? Past het bij jouw waarden?

6. Erken je beperkingen en heb lol in veranderen en ‘leren’

Kun je nog lachen om jouw geërgerde zelf? Je kunt ‘willen’ dat anderen veranderen, maar ben jijzelf eigenlijk wel flexibel? Wanneer heb jij voor het laatst iets geleerd over hoe je anders met bepaalde mensen om kunt gaan? Leren betekent spanning en onzekerheid aan gaan. Gun jezelf dus de mogelijkheid om te experimenteren met het nieuw gedrag. Deel naast je succes ook eens je fouten met mensen. Dat lucht lekker op en zit je opeens weer in de flow.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Anderen bekeken ook:

Scroll up