Ontdek je oervermogens, ruil eens van baan

News Detail

Herken je dat? Je maakt kennis met een nieuw persoon en er wordt al snel gevraagd wat voor werk je doet. Niets bijzonders. Of wel? Wie we zijn, onze identiteit, koppelen we vaak aan wat we doen, ons werk, onze studie. Ook anderen schatten ons graag in aan de hand van wat we doen en het type mens dat ze zich daarbij voorstellen. Maar we zijn toch niet ons werk?


Wie een goed beeld van jou wil krijgen, kijkt natuurlijk veel breder. We zijn ook zoon of dochter, vriend(in) of partner, moeder of vader, sporter en vrijwilliger, wereldreiziger en hobbyist, ... Toch blijkt de baan die we hebben voor veel mensen een belangrijke manier te zijn voor hoe we gezien worden en vinden we er ook een belangrijke manier in om onszelf te ontplooien.

Wat als je baan wegvalt of radicaal verandert?

Hoe langer je werkt, hoe meer je vervlochten kan raken met je baan, het bedrijf en alles wat erbij hoort: je autoriteit, organisatiekennis, vakkennis, goodwill bij collega's, privileges, inkomen, de geschreven en ongeschreven wetten. Het geeft zekerheid, zelfvertrouwen, waardering en misschien wel status. Maar wat nu als deze vertrouwde context wegvalt, bijvoorbeeld omdat je een andere functie gaat vervullen bij een bedrijf met een totaal andere cultuur? Wat zijn jouw competenties, talenten en ‘bronnen van wijsheid’ waarop je dan kunt terugvallen? 

Het experiment van de banenruil

Om dat te ervaren gaan de deelnemers van de Baak LEAP een mooi experiment aan (LEAP staat voor Leadership Entrepreneurship Advancement Program). Een van de onderdelen van dit intensieve ontwikkelprogramma voor leiders op senior niveau is een banenruil waarin deelnemers tweeëneenhalve dag met elkaar van baan ruilen. Jasmijn bijvoorbeeld, werkte zelf als leidinggevende bij een consultancyorganisatie en ruilde met een leidinggevende in de verzekeringsbranche. Ze merkte hoe natuurlijk het haar afging en hoe ze ook in een heel andere setting kon vertrouwen op haar inzichten en intuïtie. Of Norbert, leidinggevende in de energiesector. Hij ruilde met een leidinggevende in de ICT branche. Waar zijn eigen organisatie mensgericht was met de focus op de lange termijn, was de organisatie waar hij zijn ruilbaan vervulde meer technisch en op de korte termijn georiënteerd. Hij ervaarde hoe hij waarde toe kon voegen in de sollicitatiegesprekken die werden gevoerd door juist ook heel erg naar de menskant te kijken naast de technische kennis.

Bronnen van wijsheid

Ze bleken in deze nieuwe setting prima te kunnen functioneren, meepraten, oordelen en beslissen. De verklaring hiervoor heeft volgens Martin Groenhuis, manager kwaliteit bij de Baak te maken met een dieper fundament dat onder de oppervlakte van ons functioneren schuilt. “Als je teruggeworpen wordt op jezelf, ‘niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken’ en in het diepe van een vreemde baan wordt gegooid, blijkt dat je onderliggende competenties, talenten, intuïties, basisvaardigheden en andere ‘bronnen van wijsheid’ bezit. Bronnen waar je in een volstrekt nieuwe situatie uit kan putten. Je ontdekt iets wat wezenlijk bij jou hoort, los van je baan en functie. Iets wat je misschien wel kende, maar waarvan je vergeten was dat het zo solide was dat je het moeiteloos kan inzetten als het erop aankomt." Juist buiten je dagelijkse context kom je 'er sneller bij'. 

Je bent niet je werk, je kunt iets

Een waardevol inzicht, zeker nu de manier waarop we werken zo aan het veranderden is. Volgens Marjolijn ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO bij Randstad, worden flexibiliteit en wendbaarheid steeds belangrijker. “Het komt aan op het kennen van je ‘oervermogens’, om, op basis daarvan, steeds opnieuw mogelijkheden te vinden om die in te zetten. Ofwel, je bent niet je werk, je kunt iets.” (bron: VPRO Tegenlicht, Het werken van morgen).

Ken jij je kerncompetenties en 'oervermogens'?

Wil je ook meer inzicht krijgen in jouw kwaliteiten? In onze trainingen voor persoonlijk leiderschap staat het inzicht krijgen in jezelf centraal en helpen we je graag bij jouw ontdekkingstocht. Het volgende is ook een leuke oefening om alvast eens te doen: denk eens na over de vier woorden die jou het best omschrijven. Kies daarbij voor bijvoeglijk naamwoorden die laten zien waar jij goed in bent, wat jij waardevol vindt of wat jou anders maakt. Houd jij ervan om oplossingen te vinden voor lastige vraagstukken? Dan zou probleemoplossend of analytisch een van de vier bijvoeglijk naamwoorden kunnen zijn. Nog beter is het natuurlijk om iemand anders te vragen hoe hij of zij jou zou omschrijven. Denk er maar eens over na, het is een mooie start van het inzicht krijgen in jouw 'oervermogens'!

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up