Empty Page Section

artikelen / blogs (182)

Actieve filters

  Beschikbare filters

  artikelen / blogs
  • Thema Thema
  • Doelgroep Doelgroep
  • Type Type

  Resultaten

  • Foto: Erwin Olaf

   LIESBETH LIST: Authentiek zijn schenkt duurzaamheid

   Artikel

   Het is uitermate bijzonder om een stem die je al vanaf je jeugd kent ineens door de telefoon te horen. Ook al is het telefonisch, het is een eer haar te mogen interviewen.

   Mevrouw List, ("Zeg maar Liesbeth, hoor"...maar dat lukt mij niet... ) hoe gaat u om met stress of druk voor een voorstelling, bijvoorbeeld door critici of de verwachtingen van het publiek?

   “Geen idee hoe ik daarmee om zou moeten gaan, want het overkomt mij nooit. Ik doe mijn ding en ik zit er niet mee wat een ander daarvan denkt. Ik redeneer zo dat een ander niet naar mij komt kijken, wanneer hij of zij niet in mij geïnteresseerd is. Critici komen niet, waarom zouden zij, en dit is mijn vak, mijn hobby, mijn leven. Wat een ander daarvan vindt? Daar sta ik boven.”

   Maar stel dat u wèl in een dergelijke situatie terecht zou komen. Hoe zou u daar dan mee om gaan en heeft u misschien een paar tips?

   “Ik denk dat je vooral altijd jezelf moet zijn. Wees jezelf. Authentiek. Blijf geloofwaardig. Als je in mijn beroep bang bent voor publiek of voor de afwijzing, zoek dan wat anders, want dan past het vak gewoon niet bij jou en gaat het meteen mis. Je moet er helemaal achterstaan, anders lukt het niet. Wat ik doe is dit. Ik klim in mijn tekst en ik word degene over wie ik het heb. Als een tekst gaat over een ziek mens, dan voel ik me ziek, ik leef mij in, ik ben wat ik doe, wat ik zing, volkomen authentiek. Ik zing alleen de woorden waarvan ik denk dat ze waar zijn. Dan pas kun je iets overbrengen. Dan pas ben je geloofwaardig. Ik sta helemaal achter mijn tekst. Het is alleen maar genieten. Mijn werk is mijn hobby en is mijn levenshouding geworden.”

   Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

   “Ik haal mijn inspiratie uit het onderwerp en ik moet achter het onderwerp en de teksten kunnen staan. Dat heeft Ramses Shaffy mij duidelijk laten zien. Ramses zong uit zijn eigen hart. Blijf jezelf was zijn boodschap. Ik zat vroeger eerst op de Modevakschool. Daarna ben ik pas gaan zingen. Toen pas werd ik mijzelf. Mijn werk is mijn hobby en geeft mij inspiratie. Gaat het over Piaf, dan ben ik Piaf. Dan kruip ik helemaal in die rol, in die vrouw, in haar leven en word ik ook echt Edith Piaf. En zoiets lukt alleen als je daar een eigen authenciteit in herkent. Dat is mij altijd nog gelukt en misschien ook wel omdat ik nooit voor het geld heb hoeven te zingen. Ik geef nu eenmaal niet veel uit.”

   Is leven en werken een vorm van leren?

   “Het enige wat mensen zouden moeten leren is dat je van het leven moet houden, dan is er eigenlijk geen enkel probleem. Ik hou van het leven.”

   Ik sluit af en bedank Liesbeth List voor dit prettige gesprek. Haar boodschap is, ‘blijf dichtbij jezelf, blijf authentiek, alleen dàn kun je het volhouden en slagen in de dingen die je doet.’

   Door Eveline Roskott, directeur en eigenaar van Amanti d'Arti Productions en deels verantwoordelijk voor de programmering van Theater Maitland.

   Kom ook: 13 december Voorstelling TANDEM in Theater Maitland in Driebergen
   (Liesbeth List, Annemarie Oster en Ton Snijders-piano)


   Foto: Erwin Olaf

   Lees meer...

  • Reputatiemodel

   Nieuwe bestuurder ziet belang van niet-financiële prestaties

   Artikel

   Nederlandse boardrooms zijn vaak alleen gericht op financiële prestaties en de technische kant van besturen. Er is nog (te) weinig aandacht voor cultuur, gedrag en niet-financiële prestaties. Helaas, want de meeste reputatieschade wordt verergert door de cultuur en het gedrag in de bestuurskamer zelf. Met financiële consequenties tot gevolg. De Nieuwe Bestuurstafel, een leiderschapstraining van het platform NieuwBestuur en de Baak, leert bestuurders hoe je strategisch reputatiemanagement inzet als kans in plaats van als bedreiging.

   Lees meer...

  • Leiding geven: ‘nature’ of ‘nurture’?

   Artikel

   Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

   Lees meer...

  • "Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap"

   Artikel

   Veel organisaties maken een veranderproces door, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: om antwoord te vinden op complexe uitdagingen, wordt leiderschap steeds vaker gedeeld. In deze organisatievorm is de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Dat wordt gesteld in dit artikel van MT.nl.

   Lees meer...

  • Waarom zou je als organisatie zelfsturing willen?

   Artikel

   Overgaan naar zelfsturing is een grote stap. Het is een proces van jaren. Je doet dat niet om managementlagen te schrappen en zo te bezuinigen. Je doet dat omdat je op een andere manier wilt samenwerken die de hele organisatie en haar medewerkers ten goede komt. In werkplezier én in de resultaten.

   Lees meer...

  • Zelfsturing werkt!

   Artikel

   Drukkerij Wedding heeft ervoor gekozen om de managementlaag weg te halen en heeft een aantal mensen in dienst ‘met een lastig lijf’. Die diversiteit en eigen verantwoordelijkheid heeft een geweldig effect op de medewerkers en de klanten. "Wij noemen het autonoom werken. Iedereen bepaalt zelf wanneer het werk wordt gedaan en mensen lossen zelf problemen op. Niemand vindt dat moeilijk. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden."

   Lees meer...

  • De kracht van zelfsturing!

   Artikel

   Er zijn steeds meer organisaties die de voordelen van zelfsturing inzien. Werknemers krijgen meer plezier in hun werk, voelen zich verantwoordelijk en gemotiveerd. En dat merkt ook de klant.

   Lees meer...

  • Ricardo Semler over de voordelen van zelfsturing

   Artikel

   "Zelfsturing is een stabieler mechanisme om mensen goed met elkaar te laten samenwerken dan de traditionele organisatievormen", zegt Ricardo Semler, CEO van Semco. De groeicijfers van Semco bewijzen al langer dat zelfsturing succesvol is en ook in steeds meer Nederlandse bedrijven maakt deze democratische organisatievorm zijn opmars.

   Lees meer...

  • Hoe verander je een communicatiepatroon?

   Artikel

   Wil je aan de slag met je leervraag: hoe communiceer ik met anderen? Dan is het aan te raden je niet te richten op een ‘quick fix’, maar de onderliggende oorzaak van je manier van communiceren aan te pakken. In de training Effectieve Persoonlijke Communicatie onderzoek je de patronen die je écht tegenhouden te veranderen en ga je daarmee direct aan de slag met anderen.

   Lees meer...

  • header_0016

   Are you born to learn?

   Artikel

   More and more organizations are convinced that learning is one of the most important tools for maintaining a leading position. De Baak can help these organizations with tailor-made programs, customized learning, or with individual programs in which you meet people from different companies. Our capacity to create and to learn is endlessly. The passion to learn is natural, as when were a child.

   Lees meer...

  • header_0026

   Leren Leiden?

   Artikel

   Je bent lekker aan het werk, alles loopt op rolletjes, toch ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is. Je wilt het anders doen dan de managers die je kent en hebt gekend. Maar is het wel wat voor jou en kun je het ?

   Lees meer...

  • header_0007

   Het nieuwe aansturen

   Artikel

   "De standaard organisatiestructuur die wij over heel de wereld kennen is verouderd. In die oude organisatie is geen plek voor democratie en moet iedereen hetzelfde motto hebben: de beste producten, gelukkig personeel en blije klanten. Het gaat er echter meer om dat je het samen gaat doen!"

   Lees meer...

  • header_0003

   Spelregels voor een ideale leider

   Artikel

   Leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen aan de hand van een spel? In de training Leren Leiden van de Baak worden de eerste stappen als leidinggevende gezet tijdens een managementgame. Wat je nodig hebt is lef om iets anders te proberen en een duidelijk idee van je leerdoelen.

   Lees meer...

  • Over oude patronen in communicatie

   Artikel

   Goede communicatie, het verwoorden en voelbaar maken van je overtuigingen en ideeën, is de sleutel tot succes. Kennis van je eigen communicatieve kwaliteiten helpt je om op een creatieve manier invloed uit te oefenen.

   Lees meer...

  • Financiën is geen Chinees

   Artikel

   Ondernemers met een financiële achtergrond zijn op de vingers van een hand te tellen. Terwijl je als ondernemer wél verantwoordelijk bent voor alle geldkwesties binnen je bedrijf. Volgens adviseur Gijs Hiltermann kun je best de taal van de experts leren spreken.

   Lees meer...

  • header_0005

   De invloed van de context op teams

   Artikel

   "Van het enkelvoudig coachen van groepen en teams, zoals kijken naar communicatieprocessen, moeten we eigenlijk af. Want zonder oog voor de context waarin groepsactiviteiten plaatsvinden, mis je wezenlijke informatie."

   Lees meer...

  • Oldtimers behouden hun waarde

   Artikel

   Bij oldtimers wordt heel zorgvuldig geluisterd naar de motor; er wordt gekeken of er roest ontstaat en het is een sport om naar vervangende onderdelen te zoeken en die zelf in te bouwen. Het opmerkelijke is, is dat het goed zorgen voor het voertuig zeer inspirerend werkt ook al lukt het niet altijd of niet direct.

   Lees meer...

  • header_0030

   Tips voor de ervaren senior die wat anders wil (of moet)

   Artikel

   Als senior heb je veel te melden aan een nieuwe manager of een nieuw bedrijf. Dat heeft met kennis en werk- en levenservaring te maken. Het vraagt er alleen wel om dat je je leeftijd op een goede manier benadrukt. Als je die levenservaring als een voordeel kunt presenteren verandert er al veel, mits je oppast voor de valkuilen die er ook zijn.

   Lees meer...

  • Invloed in Complexiteit

   Artikel

   Het krachtenveld waarin je opereert is dynamisch en complex. Belangen zijn divers en besluitvorming wordt beïnvloed door vele stakeholders. Hoe creëer je de gezamenlijkheid en noodzakelijke beweging ondanks alle verschillen?

   Lees meer...

  • Zelforganisatie als kracht in complexe situaties

   Artikel

   Vooral ’s avonds tegen de schemering zie je ze, schijnbaar grenzeloze bewegingen van zwermende spreeuwen. De spreeuwen vertonen schitterende luchtacrobatiek, als bewegende wolken die synchroon draaien. Groepen van duizenden vogels maken scherpen bochten waardoor bijzondere vormen ontstaan.

   Lees meer...

  • Wat stop ik dit jaar in mijn rugzak?

   Artikel

   Begin van het jaar zat ik aan de eettafel met koffie en mijn iPad. Tijd om vooruit te kijken: hoe ziet aankomend jaar er uit, hoe ontwikkel ik me op persoonlijk vlak en hoe blijf ik bij in mijn vakgebied?

   Lees meer...

  • Managers houden verandering vaak zelf tegen

   Artikel

   Bedrijven zijn constant op zoek naar verandering. Er worden programma's gemaakt, projecten gepland, adviseurs binnengehaald. Toch blijkt het vaak vechten tegen de bierkaai. Medewerkers duiken en wachten af. Nieuwe structuren worden ingezet, maar stuiten op verzet. Het verandertraject blijkt veel te kosten en heeft niet het verwachte effect.

   Lees meer...

  • Ik en de Anderen: bijna 45 jaar

   Artikel


   In 1972 vond de eerste training 'Ik en de Anderen®' plaats. Het programma werd oorspronkelijk ontwikkeld in nauwe samenspraak tussen Thale Bout, organisatieadviseur en Charles Maitland, oprichter en toenmalig directeur van de Baak. Nu, na bijna 45 jaar, organiseren we een jubileumfeest dat in 2017 gehouden wordt. Een kaleidoscopische ervaring waarin de bezoekers zelf centraal staan. Niet enkel consumeren - ook meedoen en elkaar wijzer maken. Speels en uitdagend, vol verbeelding en creativiteit. Net als het programma ‘Ik en de Anderen®’!

   Lees meer...

  • Het meisje of de bitch: welk type leidster ben jij?

   Artikel

   Vrouwelijke bazen krijgen vaak te horen dat ze zich te veel als man, zeg maar ‘bitch’, gedragen. Kiezen vrouwen wel voor een zachtere stijl, dan luidt de kritiek dat ze zich meer moeten profileren en minder ‘meisje’ moeten zijn. Waar komen die stereotypes vandaan en hoe reageer je erop?

   Lees meer...