Empty Page Section

artikelen / blogs (195)

Actieve filters

  Beschikbare filters

  artikelen / blogs
  • Thema Thema
  • Doelgroep Doelgroep
  • Type Type

  Resultaten

  • Gedichtendag 2016

   Artikel

   Hoe lees je een gedicht?

   “Poëzie maakt je scherper. De meeste mensen begrijpen een gedicht pas na een paar keer lezen. Je weet dat het gedicht iets communiceert, maar het is soms even zoeken, puzzelen en inleven voor de contouren zichtbaar worden. Daardoor kan poëzie je oefenen in het buiten-de-box denken. 
   Ik gebruik daarvoor altijd de jaarlijkse poëziebloemlezing van het VSB-fonds. Deze enorm afwisselende verzameling gedichten maakt dat je telkens verschillende manieren van begrip moet inzetten. Het ene gedicht slaat aan door het te lezen als een verhaaltje, het ander als een reeks impressies, een derde is alleen begrijpelijk wanneer je ervan uitgaat dat de dichter in het vers de grenzen van taal wilde laten zien. Een gedicht kan een mentale sudoku zijn. 
   We hebben het tegenwoordig zo druk dat de dagen omvliegen. Bij nieuwe indrukken, zoals op een eerste vakantiedag, merk je plots dat de tijd eindeloos traag verstrijkt. Poëzie kan je een nieuwe blik op de wereld tonen, en daardoor een vergelijkbaar vakantiegevoel en bijbehorende tijdsbeleving bezorgen.”

   Citaat van Ellen Deckwitz uit NRC van 20 aug 2015: Wat is het nut van poëzie?  
    

   Honds

   Toen ik mij niet langer wilde schamen, werd ik een hond.
   Voortaan was ik vervuld van geluk en opwinding,
   en niet enkel op gepaste momenten, ik kende geen maat.
   At met smaak, warmde mij aan stenen tegels,
   tot de schaduw mij riep. Water, als ik wilde bewegen.
   Ik droeg niet langer een lichaam met mij mee, het lichaam
   droeg mij waar ik wilde. Ik verzamelde takjes en zand
   in mijn vacht. En als ik jou, mens, daarmee soms in verlegenheid
   bracht, liet ik mij wassen en borstelen, aan je voeten.

   W I L L E M T H I E S
   uit | Meer mensen dan reddingsvesten | Podium | Amsterdam | 2015
   > de bundel is te koop bij de receptie van het landhuis


   Dit gedicht hangt op ons Landgoed de Horst in Driebergen

   Op de locaties van de Baak kom je overal kunst tegen. We gebruiken kunst als inspiratie en leermiddel en geven de ruimte aan kunstenaars om te exposeren. Lees meer ...

   Lees meer...

  • header_0002

   Impact en ego

   Artikel

   Als we het hebben over impact, vermoed ik dat de meeste mensen zullen zeggen dat ze hier meer van willen hebben. Want dat betekent meer invloed en dat is goed, denken we. Saskia Fornier, psycholoog en trainer bij de Baak, legt uit dat streven naar ‘meer’ impact je niet verder zal helpen en hoe impact wél voor je werkt.

   Lees meer...

  • Hoe krijg je als informele leider mensen mee?

   Artikel

   Is inhoudelijke kennis belangrijk voor je? Vertrouw je vaak op je expertise? En geeft dat je stevigheid in het contact met je collega’s? Heel begrijpelijk. Voor je inbreng en resultaatgerichte aanpak ben je jarenlang gewaardeerd en beloond.

   Lees meer...

  • Onderzoek: Mindset van de Business Leader 2015

   Artikel

   Innovatie. Buzzword en containerbegrip. Oplossing én uitdaging. Maar hoe dan ook: al vier jaar op rij letterlijk Top of Mind bij de Nederlandse business leaders. Deze special van het onderzoek Mindset van de Business Leaders 2015 staat dan ook in het teken van Innovatie. Wat verstaan Nederlandse topondernemers en leiders hier eigenlijk onder? Wat levert het op? En: hoe geef je leiding aan innovatie, ook al laat echte vernieuwing zich niet besturen?

   Lees meer...

  • Toezicht houden op zelfsturende teams, kan dat eigenlijk wel?

   Artikel

   Een belangrijk onderdeel van het 21ste eeuws leiderschap is dat de bevoegdheden lager in de organisatie worden gelegd. Daar zitten immers de mensen die rechtstreeks met de klant in contact staan – goed opgeleide mensen, doorgaans, die snel kunnen inspelen op wat in de markt wordt gevraagd. Zonder hun baas om toestemming te moeten vragen. Het gevolg: meer flexibiliteit, meer ideeën, meer werkplezier.

   Lees meer...

  • Controles aanscherpen en tegelijk loslaten, los dat maar eens op’

   Artikel

   Niet lang geleden sprak Jules Koster, directeur innovatie bij de Baak, met managers bij een gemeente. We hebben het goed voor elkaar, meldden de managers: we hebben 136 KPI’s in onze gemeente. ‘136!’, zegt Koster. ‘Stel je voor dat je in je auto 136 metertjes voor je neus hebt, dat zou knap onveilig zijn. Als je 3 indicatoren hebt, en je weet daar redelijk op te sturen, vind ik je een held. Met zo veel KPI’s stuur je uiteindelijk nergens meer op.’

   Lees meer...

  • Ontwikkel de coachende leider in jezelf

   Artikel

   Coachend leiderschap wordt meer en meer gevraagd. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en innovatie spelen hierbij een grote rol. Was vroeger de performance cyclus bestaande uit een paar gesprekken voldoende, nu is het contact tussen leidinggevende en medewerker vaak intensiever omdat er meer van medewerkers gevraagd wordt. In de praktijk worstelen veel leidinggevenden met de verschillende rollen van manager en coachende leider.

   Lees meer...

  • Foto: Erwin Olaf

   LIESBETH LIST: Authentiek zijn schenkt duurzaamheid

   Artikel

   Het is uitermate bijzonder om een stem die je al vanaf je jeugd kent ineens door de telefoon te horen. Ook al is het telefonisch, het is een eer haar te mogen interviewen.

   Mevrouw List, ("Zeg maar Liesbeth, hoor"...maar dat lukt mij niet... ) hoe gaat u om met stress of druk voor een voorstelling, bijvoorbeeld door critici of de verwachtingen van het publiek?

   “Geen idee hoe ik daarmee om zou moeten gaan, want het overkomt mij nooit. Ik doe mijn ding en ik zit er niet mee wat een ander daarvan denkt. Ik redeneer zo dat een ander niet naar mij komt kijken, wanneer hij of zij niet in mij geïnteresseerd is. Critici komen niet, waarom zouden zij, en dit is mijn vak, mijn hobby, mijn leven. Wat een ander daarvan vindt? Daar sta ik boven.”

   Maar stel dat u wèl in een dergelijke situatie terecht zou komen. Hoe zou u daar dan mee om gaan en heeft u misschien een paar tips?

   “Ik denk dat je vooral altijd jezelf moet zijn. Wees jezelf. Authentiek. Blijf geloofwaardig. Als je in mijn beroep bang bent voor publiek of voor de afwijzing, zoek dan wat anders, want dan past het vak gewoon niet bij jou en gaat het meteen mis. Je moet er helemaal achterstaan, anders lukt het niet. Wat ik doe is dit. Ik klim in mijn tekst en ik word degene over wie ik het heb. Als een tekst gaat over een ziek mens, dan voel ik me ziek, ik leef mij in, ik ben wat ik doe, wat ik zing, volkomen authentiek. Ik zing alleen de woorden waarvan ik denk dat ze waar zijn. Dan pas kun je iets overbrengen. Dan pas ben je geloofwaardig. Ik sta helemaal achter mijn tekst. Het is alleen maar genieten. Mijn werk is mijn hobby en is mijn levenshouding geworden.”

   Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

   “Ik haal mijn inspiratie uit het onderwerp en ik moet achter het onderwerp en de teksten kunnen staan. Dat heeft Ramses Shaffy mij duidelijk laten zien. Ramses zong uit zijn eigen hart. Blijf jezelf was zijn boodschap. Ik zat vroeger eerst op de Modevakschool. Daarna ben ik pas gaan zingen. Toen pas werd ik mijzelf. Mijn werk is mijn hobby en geeft mij inspiratie. Gaat het over Piaf, dan ben ik Piaf. Dan kruip ik helemaal in die rol, in die vrouw, in haar leven en word ik ook echt Edith Piaf. En zoiets lukt alleen als je daar een eigen authenciteit in herkent. Dat is mij altijd nog gelukt en misschien ook wel omdat ik nooit voor het geld heb hoeven te zingen. Ik geef nu eenmaal niet veel uit.”

   Is leven en werken een vorm van leren?

   “Het enige wat mensen zouden moeten leren is dat je van het leven moet houden, dan is er eigenlijk geen enkel probleem. Ik hou van het leven.”

   Ik sluit af en bedank Liesbeth List voor dit prettige gesprek. Haar boodschap is, ‘blijf dichtbij jezelf, blijf authentiek, alleen dàn kun je het volhouden en slagen in de dingen die je doet.’

   Door Eveline Roskott, directeur en eigenaar van Amanti d'Arti Productions en deels verantwoordelijk voor de programmering van Theater Maitland.

   Kom ook: 13 december Voorstelling TANDEM in Theater Maitland in Driebergen
   (Liesbeth List, Annemarie Oster en Ton Snijders-piano)


   Foto: Erwin Olaf

   Lees meer...

  • Reputatiemodel

   Nieuwe bestuurder ziet belang van niet-financiële prestaties

   Artikel

   Nederlandse boardrooms zijn vaak alleen gericht op financiële prestaties en de technische kant van besturen. Er is nog (te) weinig aandacht voor cultuur, gedrag en niet-financiële prestaties. Helaas, want de meeste reputatieschade wordt verergerd door de cultuur en het gedrag in de bestuurskamer zelf. Met financiële consequenties tot gevolg. De Nieuwe Bestuurstafel, een leiderschapstraining van het platform NieuwBestuur en de Baak, leert bestuurders hoe je strategisch reputatiemanagement inzet als kans in plaats van als bedreiging.

   Lees meer...

  • Leiding geven: ‘nature’ of ‘nurture’?

   Artikel

   Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

   Lees meer...

  • header_0015

   "Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap"

   Artikel

   Veel organisaties maken een veranderproces door, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: om antwoord te vinden op complexe uitdagingen, wordt leiderschap steeds vaker gedeeld. In deze organisatievorm is de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Het belang van de klant is daarbij nog steeds sturend.

   Lees meer...

  • Waarom zou je als organisatie zelfsturing willen?

   Artikel

   Overgaan naar zelfsturing is een grote stap. Het is een proces van jaren. Je doet dat niet om managementlagen te schrappen en zo te bezuinigen. Je doet dat omdat je op een andere manier wilt samenwerken die de hele organisatie en haar medewerkers ten goede komt. In werkplezier én in de resultaten.

   Lees meer...

  • teaser_0014

   Zelfsturing werkt!

   Artikel

   Drukkerij Wedding heeft ervoor gekozen om de managementlaag weg te halen en heeft een aantal mensen in dienst ‘met een lastig lijf’. Die diversiteit en eigen verantwoordelijkheid heeft een geweldig effect op de medewerkers en de klanten. "Wij noemen het autonoom werken. Iedereen bepaalt zelf wanneer het werk wordt gedaan en mensen lossen zelf problemen op. Niemand vindt dat moeilijk. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden."

   Lees meer...

  • De kracht van zelfsturing!

   Artikel

   Er zijn steeds meer organisaties die de voordelen van zelfsturing inzien. Werknemers krijgen meer plezier in hun werk, voelen zich verantwoordelijk en gemotiveerd. En dat merkt ook de klant.

   Lees meer...

  • header_0016

   Ricardo Semler over de voordelen van zelfsturing

   Artikel

   "Zelfsturing is een stabieler mechanisme om mensen goed met elkaar te laten samenwerken dan de traditionele organisatievormen", zegt Ricardo Semler, CEO van Semco. De groeicijfers van Semco bewijzen al langer dat zelfsturing succesvol is en ook in steeds meer Nederlandse bedrijven maakt deze democratische organisatievorm zijn opmars.

   Lees meer...

  • Hoe verander je een communicatiepatroon?

   Artikel

   Wil je aan de slag met je leervraag: hoe communiceer ik met anderen? Dan is het aan te raden je niet te richten op een ‘quick fix’, maar de onderliggende oorzaak van je manier van communiceren aan te pakken. Maarten van Thiel, trainer van Effectieve Persoonlijke Communicatie legt uit hoe je de patronen die je écht tegenhouden onderzoekt en verandert.

   Lees meer...

  • header_0016

   Are you born to learn?

   Artikel

   More and more organizations are convinced that learning is one of the most important tools for maintaining a leading position. De Baak can help these organizations with tailor-made programs, customized learning, or with individual programs in which you meet people from different companies. Our capacity to create and to learn is endlessly. The passion to learn is natural, as when were a child.

   Lees meer...

  • header_0026

   Leren Leiden?

   Artikel

   Je bent lekker aan het werk, alles loopt op rolletjes, toch ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is. Je wilt het anders doen dan de managers die je kent en hebt gekend. Maar is het wel wat voor jou en kun je het ?

   Lees meer...

  • header_0007

   Het nieuwe aansturen

   Artikel

   "De standaard organisatiestructuur die wij over heel de wereld kennen is verouderd. In die oude organisatie is geen plek voor democratie en moet iedereen hetzelfde motto hebben: de beste producten, gelukkig personeel en blije klanten. Het gaat er echter meer om dat je het samen gaat doen!"

   Lees meer...

  • header_0003

   Spelregels voor een ideale leider

   Artikel

   Leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen aan de hand van een spel? In de training Leren Leiden van de Baak worden de eerste stappen als leidinggevende gezet tijdens een managementgame. Wat je nodig hebt is lef om iets anders te proberen en een duidelijk idee van je leerdoelen.

   Lees meer...

  • Over oude patronen in communicatie

   Artikel

   Goede communicatie, het verwoorden en voelbaar maken van je overtuigingen en ideeën, is de sleutel tot succes. Kennis van je eigen communicatieve kwaliteiten helpt je om op een creatieve manier invloed uit te oefenen.

   Lees meer...

  • Financiën is geen Chinees

   Artikel

   Ondernemers met een financiële achtergrond zijn op de vingers van een hand te tellen. Terwijl je als ondernemer wél verantwoordelijk bent voor alle geldkwesties binnen je bedrijf. Volgens adviseur Gijs Hiltermann kun je best de taal van de experts leren spreken.

   Lees meer...

  Scroll up