Empty Page Section

artikelen / blogs (221)

Actieve filters

  Beschikbare filters

  artikelen / blogs
  • Thema Thema
  • Doelgroep Doelgroep
  • Type Type

  Resultaten

  • header_0014

   Als ik later groot ben, word ik…gelukkig

   Artikel

   Alle kinderen houden een krijtbordje vast, met daarop hun toekomstdroom. Op het bordje van een meisje staat: ‘Als ik later groot ben, word ik…gelukkig’. Erg mooi en wijs antwoord, maar is geluk eigenlijk maakbaar? En hoe kan je jezelf gelukkiger maken?

   Lees meer...

  • Hoe kun je slim sturen als verandermanager?

   Artikel

   Moet jij als manager of projectleider een verandering doorvoeren? Zeggen ‘hoe het moet’ en verwachten dat iedereen ‘dat doet’ is een illusie. Dat weet iedereen. Er zijn verschillende interventies nodig op wisselende niveaus. Welke dat zijn, leer je tijdens onze training Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering. Hier alvast 3 tips!

   Lees meer...

  • 7 eigenschappen van zelfbestuurders

   Artikel

   Steeds meer bedrijven voeren zelfsturing in en leggen de autonomie lager in de organisatie. Het ene teamlid gaat daar beter mee om dan het andere. Welke eigenschappen hebben zelfsturing-bestendige medewerkers in huis?

   Lees meer...

  • teaser_0007

   Hoe krijg je als manager je mensen mee?

   Artikel

   Als leidinggevende kun je mensen op verschillende manieren aansturen. Meestal heb je een eigen voorkeursstijl, maar interessant is dat per medewerker en per situatie de ene stijl meer effect heeft dan de andere. Daarom moet je als manager alle vier de stijlen kunnen toepassen.

   Lees meer...

  • 12 tips om High Performance te bereiken met je team

   Artikel

   Wetenschappelijk onderzoek (prof. A. de Waal, Universiteit van Maastricht) geeft als belangrijkste High Performance factoren:

   • Kwaliteit van management
   • Kwaliteit van medewerkers
   • Openheid & actiegerichtheid
   • Lange termijn gerichtheid
   • Continue verbetering & vernieuwing.
   Hoe kun je High Performance bereiken met je team of afdeling binnen een bestaande organisatie? Uit een interview met een directeur Corporate Clients van ‘een bank’ met een team van 50 medewerkers kwamen de volgende aandachtspunten naar voren:

   12 tips om High Performance te bereiken:

   1. Het gedrag van de teamleden is open, nieuwsgierig en beleefd naar elkaar en naar externen. Zo creëer je een open werksfeer.
   2. Leg de nadruk op de motivatie, vooral wanneer je met een bestaand team betere prestaties wilt neerzetten. Mensen zijn dan bereid snel te leren wanneer de expertise of trackrecord achterblijft.
   3. Denk en werk vanuit een teamgedachte, bv bij het aannemen van nieuwe collega’s beslissen de teamleden mee.
   4. De essentie van het succes is veiligheid bieden in de vorm van transparantie. Er komt dan vertrouwen en daardoor meer zelfvertrouwen om naar eigen inzicht te handelen. De resultaten volgen vanzelf. Geef teamleden bv. de mogelijkheid aan te sluiten bij MT vergaderingen (voorwaarde is dat zij zich goed voorbereiden).
   5. Toon waardering voor elkaars sterke kanten en vertel elkaar meteen de behaalde successen.
   6. Zet instrumenten zoals Strengthfinder, Kernkwaliteiten en het Enneagram in om zo goed mogelijk de diversiteit in kracht en kwaliteiten binnen het team en in het MT te duiden en in te zetten.
   7. Zorg dat er een gedeelde 'purpose' is. Hang bv. de teamdoelen groots in de teamruimte. Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten.
   8. Bouw reflectiemomenten in om de kernwaarden van het team te benoemen. Besteed tijd aan vragen zoals 'wie en wat willen we zijn voor onze klanten?' Kernwaarden zouden kunnen zijn: snelheid, kwaliteit en creativiteit. Ook hier: Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten. 
   9. Naast cultuur- en relationele aspecten gaat het zeker ook over resultaat. Ga bv. intensief door de teamontwikkelingsfasen van Tuckman: forming, storming, norming and performing. Gevolg kan zijn dat teamleden het team moeten verlaten op basis van gedrag en/of prestaties. 
   10. Stel uitdagende targets en budgetten op en maak een transparante, confronterende performance management rapportage.
   11. In de flow-staat van de High Performance staan de resultaat- en relatiegerichte aspecten in balans. 
   12. Heb lef om het 'het anders te doen'. En doe dat niet alleen, maar betrek iedereen vanaf het begin. De teamleden maar ook de rest van de organisatie. 
   N.a.v. artikel van Azwin Ressang, trainer bij High Performance Leadership.

   Wil jij met je team in flow komen en beter presteren op een plezierige en motiverende manier? Volg de training High Performance Leadership.


   Lees meer...

  • teaser_0001

   Behoud als vrouw je eigen leiderschapsstijl

   Artikel

   Iedere leidinggevende heeft een eigen stijl. Ons beeld van leiderschap is echter gekleurd, omdat wij lange tijd enkel mannen als voorbeeld hadden. Dit weerhoudt vrouwen ervan om te durven gaan staan voor hun eigen leiderschapsstijl.

   Lees meer...

  • teaser_0120

   Coachen naast je werk, waarom?

   Webpagina

   Heb jij er plezier in om collega’s te coachen? Doe je dit nu vanuit intuïtie maar zou je het serieuzer willen aanpakken?

   In dit artikel vertelt oud PAC*-deelnemer Vanessa Kirpensteijn-Godron (Jurist, Fiscalist en Coach) over haar passie ‘coaching’ cq mentoring binnen haar organisatie (MN). Vanwaar haar interesse in coaching, welke vragen komt zij tegen en hoe is coaching georganiseerd binnen MN komen aan de orde.

   Lees meer...

  • Gedichtendag 2016

   Artikel

   Hoe lees je een gedicht?

   “Poëzie maakt je scherper. De meeste mensen begrijpen een gedicht pas na een paar keer lezen. Je weet dat het gedicht iets communiceert, maar het is soms even zoeken, puzzelen en inleven voor de contouren zichtbaar worden. Daardoor kan poëzie je oefenen in het buiten-de-box denken. 
   Ik gebruik daarvoor altijd de jaarlijkse poëziebloemlezing van het VSB-fonds. Deze enorm afwisselende verzameling gedichten maakt dat je telkens verschillende manieren van begrip moet inzetten. Het ene gedicht slaat aan door het te lezen als een verhaaltje, het ander als een reeks impressies, een derde is alleen begrijpelijk wanneer je ervan uitgaat dat de dichter in het vers de grenzen van taal wilde laten zien. Een gedicht kan een mentale sudoku zijn. 
   We hebben het tegenwoordig zo druk dat de dagen omvliegen. Bij nieuwe indrukken, zoals op een eerste vakantiedag, merk je plots dat de tijd eindeloos traag verstrijkt. Poëzie kan je een nieuwe blik op de wereld tonen, en daardoor een vergelijkbaar vakantiegevoel en bijbehorende tijdsbeleving bezorgen.”

   Citaat van Ellen Deckwitz uit NRC van 20 aug 2015: Wat is het nut van poëzie?  
    

   Honds

   Toen ik mij niet langer wilde schamen, werd ik een hond.
   Voortaan was ik vervuld van geluk en opwinding,
   en niet enkel op gepaste momenten, ik kende geen maat.
   At met smaak, warmde mij aan stenen tegels,
   tot de schaduw mij riep. Water, als ik wilde bewegen.
   Ik droeg niet langer een lichaam met mij mee, het lichaam
   droeg mij waar ik wilde. Ik verzamelde takjes en zand
   in mijn vacht. En als ik jou, mens, daarmee soms in verlegenheid
   bracht, liet ik mij wassen en borstelen, aan je voeten.

   W I L L E M T H I E S
   uit | Meer mensen dan reddingsvesten | Podium | Amsterdam | 2015
   > de bundel is te koop bij de receptie van het landhuis


   Dit gedicht hangt op ons Landgoed de Horst in Driebergen

   Op de locaties van de Baak kom je overal kunst tegen. We gebruiken kunst als inspiratie en leermiddel en geven de ruimte aan kunstenaars om te exposeren. Lees meer ...

   Lees meer...

  • header_0002

   Impact en ego

   Artikel

   Als we het hebben over impact, vermoed ik dat de meeste mensen zullen zeggen dat ze hier meer van willen hebben. Want dat betekent meer invloed en dat is goed, denken we. Saskia Fornier, psycholoog en trainer bij de Baak, legt uit dat streven naar ‘meer’ impact je niet verder zal helpen en hoe impact wél voor je werkt.

   Lees meer...

  • The LEAP banenruil met Nobert Simons

   Webpagina

   Norbert is één van de alumni van de Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program (LEAP). Als leidinggevende in de energiesector nam hij deel aan deze training, waarin een banenruil onderdeel uitmaakt van het programma. Norbert ruilde met een leidinggevende in de ICT branche. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Kijk naar de video op de baak.nl/LEAP.

   Lees meer...

  • The LEAP banenruil met Jasmijn Baldinger

   Webpagina

   Jasmijn is één van de alumni van de Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program (LEAP). Als leidinggevende in de consultancy branche nam zij deel aan deze training, waarin een banenruil onderdeel uitmaakt van het programma. Jasmijn ruilde met een leidinggevende in de verzekeringsbranche. Nieuwsgierig naar haar verhaal? Kijk naar de video op de baak.nl/LEAP.

   Lees meer...

  • teaser_video_ricardo_semler

   Ricardo Semler over de nieuwe tijd in Business

   Artikel

   Ricardo Semler spreekt in dit derde deel van een video serie van de 'International Consultancy Conference 2015' over hoe de 'Nieuwe Business' en de producten die ze produceert er uit gaat zien. Een inspirerend verhaal dat verheldert dat vasthouden aan het oude weinig zin meer heeft.

   Lees meer...

  • Hoe krijg je als informele leider mensen mee?

   Artikel

   Is inhoudelijke kennis belangrijk voor je? Vertrouw je vaak op je expertise? En geeft dat je stevigheid in het contact met je collega’s? Heel begrijpelijk. Voor je inbreng en resultaatgerichte aanpak ben je jarenlang gewaardeerd en beloond.

   Lees meer...

  • Whitepaper: Presenteren in de kijker

   Whitepaper

   Bij presenteren gaat het om een goede structuur en om dit in een afwisselend verhaal te stoppen. Vervolgens is het belangrijk om er te staan, verbonden te zijn met het verhaal en zelf de ruimte te nemen. Je kunt er over lezen er naar kijken, maar het belangrijkste blijft: probeer het uit, ga het doen. Deze whitepaper bevat hiervoor tools en tips.

   Lees meer...

  • Leiderschap op strategisch niveau vraagt om nieuwe manieren van kijken

   Whitepaper

   Er is geen vast recept voor leiderschap, omdat ieder individu anders handelt en denkt. Je blijft als strategische leider dus gewoon jezelf. Een onderdeel van onze training ‘Baak Leiderschap Programma’ is dat we je uitdagen op vier overwegingen die je op een nieuwe manier laten kijken. Al doende merk je dat iedere deelnemer daar op een eigen wijze invulling aan geeft. Er ontstaat een dynamiek van sparren en leren van elkaar op hoog niveau.

   In dit whitepaper geven we je een voorproefje! Zodat je er alvast mee aan de slag kunt.

   1. Hoe ga je om met de organisatie als een netwerk van relaties?
   2. Hoe speel je het spel van perspectieven?
   3. Alleen jouw persoonlijke waarde heeft actiekracht!
   4. Hoe gun je anderen het podium en geef je ruimte aan hun verantwoordelijkheid?

   Vul hieronder het formulier in en ontvang het pdf


   Lees meer...

  • Onderzoek: Mindset van de Business Leader 2015

   Artikel

   Innovatie. Buzzword en containerbegrip. Oplossing én uitdaging. Maar hoe dan ook: al vier jaar op rij letterlijk Top of Mind bij de Nederlandse business leaders. Deze special van het onderzoek Mindset van de Business Leaders 2015 staat dan ook in het teken van Innovatie. Wat verstaan Nederlandse topondernemers en leiders hier eigenlijk onder? Wat levert het op? En: hoe geef je leiding aan innovatie, ook al laat echte vernieuwing zich niet besturen?

   Lees meer...

  • Toezicht houden op zelfsturende teams, kan dat eigenlijk wel?

   Artikel

   Een belangrijk onderdeel van het 21ste eeuws leiderschap is dat de bevoegdheden lager in de organisatie worden gelegd. Daar zitten immers de mensen die rechtstreeks met de klant in contact staan – goed opgeleide mensen, doorgaans, die snel kunnen inspelen op wat in de markt wordt gevraagd. Zonder hun baas om toestemming te moeten vragen. Het gevolg: meer flexibiliteit, meer ideeën, meer werkplezier.

   Lees meer...

  • Controles aanscherpen en tegelijk loslaten, los dat maar eens op

   Artikel

   Niet lang geleden sprak Jules Koster, directeur innovatie bij de Baak, met managers bij een gemeente. We hebben het goed voor elkaar, meldden de managers: we hebben 136 KPI’s in onze gemeente. ‘136!’, zegt Koster. ‘Stel je voor dat je in je auto 136 metertjes voor je neus hebt, dat zou knap onveilig zijn. Als je 3 indicatoren hebt, en je weet daar redelijk op te sturen, vind ik je een held. Met zo veel KPI’s stuur je uiteindelijk nergens meer op.’

   Lees meer...

  Scroll up