In de wereld van nu moeten we allemaal extravert en aanwezig zijn, een duizendpoot zijn en dat creëert onzekerheid. Vind jij het moeilijk om jezelf te profileren? Dan heb je zeker iets aan dit artikel!
Wat is er nu zo moeilijk aan jezelf profileren?
Je kunt een onderscheid maken tussen profileren op de inhoud en de persoon. Een jurist bijvoorbeeld kan heel goed een juridisch inhoudelijk stukje vertellen maar laat zich daarbij misschien helemaal niet als persoon zien. Hij verschuilt zich dan achter zijn functie. Zichtbaar zijn is ook persoonlijk zijn, jezelf laten zien zonder het masker van professionaliteit. Sommige mensen vinden dat moeilijk. Vaak zijn dat de perfectionisten die hoge eisen aan zichzelf stellen en daarnaast ook wat onzeker zijn over zichzelf. Wie ben ik eigenlijk dat ik dit kan doen? Ben ik nou zo interessant? Heb ik nu zo veel te vertellen? Herken jij jezelf daarin?
Waar het begint is dat je geen zin hebt iets te doen wat niet bij je past: borstklopperij. Jij bent eerder introvert en inhoudelijk. Als je iets gaat vertellen, moet het wel ergens over gaan, moet het hout snijden. Maar zonder bravoure. Die hoge eisen die je aan jezelf stelt, maken het profileren juist weer moeilijk. Doordat je nadenkt over iedere zin die je wil zeggen, zorgt de innerlijke criticus ervoor dat je iets uitstelt of helemaal niet doet.
Toegevoegde waarde voor de organisatie
Zo had je het vast nog nooit bekeken, maar die extraverte manager die jou steeds vraagt meer zichtbaar te zijn, doet dat waarschijnlijk omdat hij de grote potentie ziet die in jou zit. Jij als professional bent op de inhoud gedreven, oplettend en nadenkend waardoor je heel veel weet en echt zinnige dingen te zeggen hebt. Door het binnen te houden, komt je invloed ook niet over de brug en ontneem je de organisatie dus eigenlijk iets. Want jij bent van grote waarde voor de organisatie
Wat houdt je tegen?
De belemmering om jezelf te profileren, is vaak heel erg intern. Het is vaak een soort gene of verlegenheid. Je denkt bij voorbaat al dat je het niet goed kunt doen. Maar door het dan juist wel te doen, blijkt het vaak heel goed te gaan. Want hé, als je eindelijk iets zegt, dan zeg je wel echt iets goeds. Jij laat jezelf namelijk niet het risico lopen iets fout te laten gaan.
Ook ervaren veel mensen het als onveilig om zichzelf te uiten. Je bent onaardig tegen jezelf (‘ik kan dit niet’) en creëert daarmee onveilige gevoelens in jezelf. Bovendien word je in een organisatie vaak kritisch bekeken en afgerekend op prestaties, waar je over het algemeen weinig aan kunt veranderen. Aan je eigen kritische blik wel, en dan ben je al op de helft want in de wereld is er niet altijd een veilige omgeving. Als je blijft wachten tot het veilig wordt, word je nooit zichtbaar. Voor een deel moet je dus ook leren omgaan met deze onveilige wereld. Als je je eigen lat wat lager kunt leggen, haal je ook de onveiligheid wat meer uit jezelf. De ergste criticus ben je namelijk zelf.
Profileren zonder op te scheppen
Je hoeft natuurlijk niet iets te doen wat niet bij je past. Je kunt ook op een rustige, integere manier iets zeggen in een vergadering zonder dat het als opscheppen voelt. Dat gevoel kan namelijk bijna niet veranderd worden, dat is zo ingebakken. Maar je verhouding tot dat gevoel kun je wel veranderen: ook al voelt dit raar, ik doe het gewoon wel. Het mag er zijn maar ik ga toch even zeggen wat ik te zeggen heb. Zo overwin je je eigen belemmering en krijg je waarschijnlijk ook nog eens positieve reacties op hetgeen dat je gezegd hebt. En dat is het doel.
Overtuigend overkomen door jezelf te zijn
Hoe kun je jezelf uitdagen wel het podium op te stappen? Door uit je comfortzone te stappen of deze iets op te rekken, door je kwetsbaar op te stellen en meer je impulsen te volgen, door kortgezegd tegen je natuur van het podium vermijden, in te gaan, bereik je vaak hele goede dingen. Wat niet wil zeggen dat je jezelf moet veranderen. Op het moment dat je jezelf gaat laten zien, maak je het jezelf heel moeilijk als je iets doet wat helemaal niet bij je past. Dan kom je met je eigen waarden in de knoop. Door een manier te vinden die bij je past, ook non-verbaal, maak je het jezelf gemakkelijker. Door de dingen op jouw manier te doen, al is het anders dan normaal, is het juist authentiek. Daar wordt zelden negatief op gereageerd.
Laat je eigenaardigheden lekker zien!
Het beeld is dat het allemaal vloeiend moet verlopen maar sommige mensen doen gewoon iets. Ze zijn dan misschien wat eigenaardig, maar ze doen wel iets! Jij durft met misschien wel dezelfde vaardigheden en eigenaardigheden niet jezelf te zijn. Je wilt daarbij waarschijnlijk te veel aan het beeld van de omgeving voldoen, maar ieder mens heeft zo zijn charmes. Door je meer bewust te worden van dit diep ingesleten patroon en van hoe je geneigd bent te handelen, kun je jezelf beter sturen. En wie weet wordt het dan zelfs nog leuk en blijkt het niet eens zo ingewikkeld te zijn om jezelf te profileren!
Ben je benieuwd hoe zichtbaar jij bent binnen je organisatie? Doe de test ‘Hoe zichtbaar ben jij?’ en ontdek het zelf!