“Tja zo doen we het hier nou eenmaal, dat leer je wel als je wat langer meeloopt.”
Als Young Professional wil je graag een goede werk-privé balans, je vindt leuk werk en doorgroeimogelijkheden belangrijk en wil het liefst in gelijkwaardigheid samenwerken. Want het gaat je er niet om wíe er iets zegt maar om wát er wordt gezegd.
Zoals het traditiegetrouw al meerdere decennia gaat, hebben Young Professionals wel eens moeite met de houding van collega’s van oudere generaties. Van uitspraken als “Ik ben hier om te werken, leuke dingen doe ik wel als ik thuis ben” of “Tja zo doen we het hier, dat begrijp je wel als je wat langer meeloopt.” kan de moed hen soms in de schoenen zakken.
En toch is het belangrijk om samen te werken want we zien vaak dat de leden van de meest productieve en innovatieve teams weinig gemeenschappelijk hebben. Juist door verschillende generaties met elkaar te laten werken blijft de organisatie vooroplopen in de markt. Dus hoe ga jij op een plezierige manier samenwerken met de oudere generatie? Waarbij je toch jezelf blijft?
Zin in een gedachtenexperiment?
Laten we eens afstappen van het idee dat ouderen vaker verzuurd zijn, vastgeroest zitten in oude gewoontes en alleen maar werken om te werken. Die overtuigingen vervangen we dan door deze gedachte:
Iedereen mag er zijn. Er is geen goed of fout, alleen anders.
Klinkt kinderlijk eenvoudig, toch het heeft een enorme impact. Jij wilt jezelf kunnen zijn en kunnen doen waar je goed in bent toch? Maar daar ben je niet uniek in. Anderen willen dat natuurlijk ook. Misschien goed om te weten: er is geen blauwdruk voor de ideale werknemer. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en kan en mag bijdragen aan het geheel. Het is geen strijd van wie er gelijk heeft of de beste is. Sámen dragen we bij aan het geheel, ieder vanuit zijn of haar eigen rol.
En je zult zien: vanuit die gedachte zijn verschillen in een team of organisatie ineens niet langer frustrerend of slecht. Anders zijn, is juist goed. Anders zijn, biedt kansen om te leren en te groeien. Dus, groei als mens, als team en als organisatie!
5 tips om beter samen te werken met de oudere generatie
- Observeren zonder oordeel: houd je ego in bedwang
Ieder mens heeft een ego. Jouw ego is de stem in je hoofd die de hele dag tegen je praat. Het is dat deel in jou die vindt dat hij of zij het beter weet en gelijk heeft, die zoekt naar goedkeuring en bevestiging en er steeds maar meer van wil, en die anderen afkeurt. Een belangrijke eye-opener is dat je een ego hebt, je bent niet je ego. Dat betekent dat je ook afstand kunt nemen van je overtuigingen en oordelen en wat neutraler kunt observeren. Dat kan leiden tot nieuwe gedachtes zoals: “Hé zo doe ik het eigenlijk nooit”.
- Leren van elkaar
Ondanks dat jij van de ‘jonge generatie’ over het algemeen erg veel weet van verschillende software, technologieën en social media, heeft communiceren via die technologieën vaak je ‘soft skills’ niet veel goeds gebracht. Vooral op het gebied van communicatie, probleemoplossend en kritisch denken kun je een inhaalslag maken. En daar ligt nou juist een gouden combinatie want over die kennis en ervaring beschikken oudere generaties ruimschoots. Een tip van ons is om je te verbinden met een collega van de oudere generatie door ‘wederkerige coaching’. Bijvoorbeeld: jij brengt je oudere collega de vaardigheden voor nieuwe technologieën en social media bij. Hij of zij draagt de kennis over van de organisatie-etiquette en spijkert je bij op het gebied van communicatie en het oplossen van complexe problemen. Op deze manier werk je niet langer in frustratie met elkaar maar vanuit waardering en leergierigheid.
- Confrontatie is niet slecht: wrijving geeft glans
We zijn er vaak op gericht om confrontatie uit de weg te gaan. Terwijl de nodige portie wrijving juist voor glans zorgt. Een gezonde en inhoudelijke discussie waarbij je je allebei houdt aan een paar spelregels van wederzijds respect draagt juist bij aan een beter resultaat. Stel dus die lange vergaderingen maar eens ter discussie of vraag waarom het eigenlijk nodig is om van 9 tot 5 achter een bureau te zitten.
- Vertel mensen hoe jij wilt dat ze met jou omgaan
Geloof het of niet maar dit is een wijze raad van Dr. Phil. Het geeft jou namelijk de ruimte om te zijn wie je bent. En het is een hele belangrijke manier om stress de baas te blijven en opbranden te voorkomen. Het zorgt voor een balans tussen gezonde ambitie en de realiteit. Hoe doe je dit? Vrij simpel: door duidelijk te communiceren naar anderen toe. Over wat je fijn vindt en niet fijn vindt, waar je goed in bent en waar je uitdagingen liggen. Dit hoeft helemaal niet op een onaardige manier, je kunt ook helder communiceren zonder bot te zijn. Het fijne van de benadering ‘teach people how to treat you’ is dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor hoe jij met andere mensen omgaat, maar ook voor de manier waarop mensen met jou omgaan. Je bent niet langer een lijdend voorwerp. Jij vormt het gedrag van anderen wanneer je ze leert waar ze mee weg kunnen komen en waarmee niet.
- Persoonlijkheden zijn generatie overstijgend: ken jezelf!
Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijkheid. Gevormd van binnenuit én door de omgeving in de loop der jaren. Een persoonlijkheid met kwaliteiten en valkuilen. Met sterke en minder sterke kanten. Introvert of extravert. Gericht op samenwerking of juist een einzelgänger. Jouw persoonlijkheid bepaalt voor een groot deel hoe jij op anderen reageert. En ook belangrijk: hoe anderen op jou reageren. Daarom is het belangrijk dat je jezelf kent, met al jouw glans en nukken. Op die manier heb je meer inzicht in bepaalde situaties en begrijp je beter waarom jijzelf en andere mensen op een bepaalde manier reageren. Als je dat weet en ziet ben je ook in staat om je gedrag aan te passen waar nodig. Tja, en dit geldt uiteraard ook voor je oudere collega’s. Iedereen is tenslotte gewoon maar een mens.