Doen wat ertoe doet. Dat kan ook binnen jouw huidige werk!

News Detail

Dennis Karpes stond aan de wieg van duurzaam kledingmerk Kuyichi, is initiator van Dance4Life, Justdiggit en The Raindance Project. Bevlogen zet hij zich in om grote wereldproblemen te helpen oplossen. Hij is een vaste gastspreker in onze training <a href="/sitecore/service/notfound.aspx?item=web%3a%7bF11DB348-007E-4E27-BE61-DCB4D8517BC5%7d%40nl-NL">Young Executives Program</a>. Wat is zijn advies aan mensen die in organisaties werken?

Artikel naar aanleiding van een interview met Dennis Karpes.
Door Petra Baars

Wat wil ik werkelijk bijdragen aan deze wereld? Bij veel mensen schiet binnen de dagelijkse hectiek van werk en privéleven het er vaak bij in om zichzelf deze vraag te stellen. Wie zich dit wél afvraagt haakt vaak weer af vanuit de gedachte dat alleen grote oplossingen van invloed zullen zijn. Maar dat is volgens Dennis helemaal niet nodig. Want wanneer je je niet op de oplossing focust, maar op wat voor jou je leven waardevol maakt, openen zich nieuwe mogelijkheden die heel inspirerend zijn. Dan kom je bij je innerlijke motivatie, het gevoel zinvol bezig te zijn en een vervullend leven leiden.

Focus op wat jou raakt

Nu kan een mooie auto of een fijn huis hebben heel vervullend zijn, maar er is daarnaast een diepere vorm van intrinsieke motivatie. Iets betekenen voor een ander en iets betekenen voor komende generaties. Hoe mooi is dat? Om met deze diepere motivatielagen in contact te komen kun je je afvragen: wat raakt mij? Wat zou ik doen wanneer ik mijn hart volg? Waar liggen mijn talenten waar ik lol in heb, om daarmee van betekenis te zijn? Dit soort vragen stelt Dennis Karpes aan de deelnemers van het Young Executives Programma.

De wereld heeft ons nodig

“De wereld heeft ons nodig”, zegt Dennis. Hij kiest met zijn initiatieven altijd voor een insteek van ‘het vieren van het leven’. Hij wil positief bijdragen aan de kwaliteit van leven én mensen verbinden en enthousiast maken. Hij organiseerde wereldwijd Dance4Life om aids onder de aandacht van jongeren te krijgen. Ruim 2 miljoen jongeren hebben dit educatieve programma voor scholen gevolgd. Momenteel is Dennis bezig met Justdiggit en The Raindance Project om verwoestijning tegen te gaan. De kern van dit project is om de kortstondige heftige regens in o.a. Afrika de kans te geven in de grond te zakken in plaats van met een grote vernietigende kracht weg te spoelen. Hierdoor keert de vegetatie automatisch weer terug, en als dit grootschalig gebeurt creëer je verkoelende effecten en kan je zelfs regens creëren. Dit heet: herstel van de kleine watercyclus.

Kies één van de duurzame ontwikkeldoelen als leidraad

Mensen die in organisaties werken kunnen volgens hem ook makkelijk bijdragen aan een duurzame wereld. “Ik zeg tegen hen: er zijn genoeg problemen om uit te kiezen. Bekijk de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen en kies er één waar je mee aan de slag gaat binnen je huidige werk. Neem iets waar je enthousiast van wordt omdat je je talenten kunt inzetten, en waar je vanuit jouw werksituatie invloed op kunt hebben. Je hoeft alleen maar te kiezen en te beginnen.”

17doelen_3

Volgens Dennis bewegen we van het industrieel tijdperk via het digitale tijdperk naar het ‘purpose’ tijdperk. “Niet iedereen in de wereld is al aangehaakt, maar je ziet wel dat mensen zich leeg beginnen te voelen. Je ziet een nieuwe tijdsgeest ontstaan waarin mensen bewust worden van de bijzonderheid van de planeet en de waarde van de verbinding tussen haar bewoners.”

Managen is minder van belang als je goede mensen om je heen hebt

In zijn eigen organisatie nemen mensen zelf initiatieven waardoor managen minder nodig is of door anderen wordt opgepakt. ‘Be happy, be competent, be strong’, dat soort mensen zitten in het team van Dennis. Hij geeft aan zelf helemaal niet zo’n goede manager te zijn, maar wel terugkrijgt dat hij goed is in het creëren van een beeldende visie waar mensen op aanhaken. “Ik kan een goede pitch geven, ik ben eigenwijs -want ‘nee’ accepteer ik niet-, Ik geloof in waar ik voor ga, ik ben volhardend en ik doe veel op intuïtie. Ik wil mensen meer laten beseffen dat ze op hun eigen intuïtie kunnen gaan varen.”

Samen dromen en doen

Volgens Dennis hoef je helemaal niet extreem intelligent te zijn om dingen voor elkaar te krijgen. “Het gaat meer om emotionele intelligentie en sociale intelligent en daarna ook of je de dingen slim aanpakt. Goede mensen die mee willen bouwen komen vanzelf op je pad wanneer je een aansprekend idee hebt waar je met hart en ziel voor gaat. Ze haken simpelweg aan door hun eigen enthousiasme. Er is dan ook bijna geen hiërarchie of leiding nodig. Het is een samenwerkingsverband waarin je samen droomt en doet.”

Waarom ben je hier met jouw specifieke talenten? 

Tegen leiders zegt Dennis dat het een goed idee is om gewoon jezelf te blijven: “Ik ben, wie ik ben. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen.” Iedereen is volgens hem voorbestemd voor iets. Dat is bij iedereen verschillend. Bij de ene is het groots, bij de ander kleinschaliger. “Waarom ben je hier met jouw specifieke talenten? Ga je passie volgen. Wat is je missie? En welk eindbeeld zie je voor je om dit te bereiken?” De eerste stap naar actie is volgens Dennis dit gewoon opschrijven en daarna de stappen te noteren hoe je dat gaat bereiken. “Door het op te schrijven maak je de beweging van ‘dagdroom’ naar je missie concreet vormgeven. Als het zwart op wit staat bestaat het al meer dan wanneer het alleen maar in je hoofd zweeft.”

Blijf ‘open’ voor de ideeën van anderen

Daarnaast moet je je volgens Dennis niet blindstaren op je idee, maar juist ‘open minded’ blijven om inbreng van andere mensen te kunnen infiltreren in jouw plan. Je gaat een avontuur aan. Daarin staat niet alles vast.

Hou het eenvoudig

Aan managers stelt Dennis een eenvoudige vraag: Waarom niet? “Je kunt impact maken, en dat geeft erg veel voldoening. Hoe fraai is het om iets achter laten waar de wereld mee geholpen is en weer een stukje mooier wordt? En het is helemaal niet zo moeilijk. Want uiteindelijk draait het om eenvoud. De tijd is rijp. Je kunt inhaken op wat zich voordoet. Gewoon wat dagdromen op kantoor kan leiden tot je unieke idee. Je kunt de werkelijkheid om je eigen fantasie heen bouwen. Je maakt het praktisch uitvoerbaar door je einddoel voor ogen te nemen en de stappen te beschrijven om daar te komen. Daarna begin je gewoon. Je kunt niet alles van te voren bedenken, mede door het enthousiasme van anderen gebeuren dingen gewoon.”

Wees volhardend: je wilt impact maken!

Daarna is het een kwestie van volhouden en erin blijven geloven. “Ook al duurt het 2 jaar en vele gesprekken en telefoontjes verder voor je het voor elkaar hebt: je wilt impact maken. Je krijgt zo vaak een nee, daar moet je je niet door laten ontmoedigen”. Er is een goede reden om door te blijven pakken: “We kunnen de natuur herstellen. Besef dat we met 7,6 miljard mensen de aardbol aan het leegtrekken zijn.”

Waar gaat het Justdiggit Project over?

“De verwoestijning van Afrika tegenhouden is ook in het belang van Europa: als we niets doen komen er miljoenen Afrikanen naar het Westen omdat je in Afrika niet meer kunt leven. Het fundament van wat we doen is regenwater ondergronds brengen. Afrika kent echt nog heel veel regens, maar in grote gebieden gaat het de grond niet in door ontbossing, overbegrazing etc. Door deze grond te bewerken door te graven komt de vergroening automatisch weer terug. Door dat groen koelt de plek af en zal het uitgroeien en zich verspreiden. Vegetatie in brede zin is een aircomachine. Een groener landschap trekt regen aan, en dat versterkt weer de verandering van de ecologische situatie. Met een ‘movie roadshow’ trekken we van dorp tot dorp met muziek en dans -want dat is de taal van Afrika- om deze boodschap te vertellen en mensen te helpen het uit te voeren. En daarnaast doen we ook veel aan marketing en communicatie. Wij voeren campagnes in Afrikaanse landen via radio,tv, internet en billboards om de voordelen van landschap herstel te communiceren.

2020 tot 2030: The Raindance Project

Muziek verbindt de wereld! Een nieuw idee van Dennis kan deze bewustwordingscampagne weleens een vliegende start geven. “Met het Raindance project gaan we evenementen organiseren met lokale, nationale en internationale artiesten in de Afrikaanse gedegradeerde gebieden en Europese hoofdsteden. Het moet mensen inspireren om in actie te komen voor landschapherstel. Door livestreams met evenementen in verschillende landen laten we zien dat niemand er alleen voor staat.”

Na de kick-of op 14 september 2019 in Kenia, Tanzania en Nederland vindt het Raindance project elke twee jaar in meerdere landen plaats, waarbij de ontwikkelingen in het landschapherstel gevolgd worden. Zo wil Dennis mensen activeren om zich te blijven inzetten. “De United Nations heeft berekend dat het mogelijk is om twee miljard hectare gedegradeerd land te herstellen. Dat is bijna twee keer de omvang van Europa!” Het is dan ook geen toeval dat UN Environment onlangs 2020 tot 2030 heeft uitgeroepen tot de ‘Decade on Ecosystem Restoration’. Dennis: “Met Justdiggit zijn we officieel partner. Door samen te werken met andere partijen en het terugkerende Raindance Project gaan we ervoor zorgen dat deze decade zal slagen!”

Kies jouw duurzame ontwikkeldoel!

Bedenk je eigen project binnen je organisatie. Bekijk dit filmpje over de 17 duurzame ontwikkeldoelen:

Voorbeelden van projecten binnen een organisatie waaraan je wat tijd besteedt naast het werk wat je dagelijks doet, en waarvoor je al doende anderen binnen de organisatie enthousiast maakt zodat ze jou spontaan gaan helpen, en misschien groeit het uit tot een businesscase:

  • Iemand binnen een bank die microkredieten wil gaan verschaffen in Nederland
  • Iemand binnen een verzekeringsmaatschappij die jongeren wil enthousiasmeren geduldiger en met meer ‘hart’ auto te rijden
  • Iemand binnen een woningbouwvereniging die sociaal isolement van bejaarden wil aanpakken
  • Iemand binnen een energiebedrijf die de medewerkers van dat bedrijf ambassadeurs wil maken van duurzamer leven
  • Iemand binnen een ziekteverzekeringsmaatschappij die wil helpen diabetes te voorkomen
  • Iemand binnen een bouwbedrijf die de gezondheid van de werknemers wil optimaliseren
  • Iemand in een grote foodcorporate die de keten van grondstoffen die uit het buitenland komen wil verduurzamen op eerlijk loon voor gedane arbeid, ook al weet deze persoon dat dit nooit 100 % gaat lukken, maar misschien slechts voor 15 %
  • Iemand in welk bedrijf dan ook die een bedrijfskantine met alleen gezond eten wil en beweging tijdens het werk
  • Iemand zoals jij die….. zich eerst afvraagt ‘waar gaat mijn hart naar uit’ en dan een project bedenkt en gewoon begint met stappen zetten

Wil je bijdragen of meer informatie over The Raindance Project? Kijk op justdiggit.org of  https://www.facebook.com/raindanceproject/

Tijdens het Young Executives Programma voor gevorderde managers onderzoek je je waarden en zet je de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling om een steviger leider te worden.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Anderen bekeken ook:

Scroll up