Mentale Kracht

News Detail

Mentale Kracht

Hoe blijf je functioneren ondanks veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Mentale kracht is een essentiële eigenschap om goed om te kunnen gaan met teleurstelling, stress en verandering. Wil je leren hier beter mee om te gaan? Je kan mentale kracht gelukkig voor een groot deel ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat deze ontwikkeling meestal een blijvend effect heeft. In dit coachprogramma leer je hoe je jouw mentale kracht kan ontwikkelen.

Wat is mentale kracht precies?

Mentale kracht is een optelsom van acht verschillende factoren. De mate van mentale kracht wordt bepaald door je positie op de schaal die loopt van mentale kracht aan de ene kant en mentale gevoeligheid aan de andere kant.

Een mentaal krachtige persoon kan beter omgaan met stress, tegenslag en uitdagingen. Dit zal een mentaal krachtig persoon minder hard raken. Een mentaal gevoelig persoon zal daarentegen de gevolgen van tegenslag, stress en uitdagingen veel sterker ervaren. Hierdoor kan een mentaal gevoelig persoon snel uit het lood geslagen worden en daardoor op een minder effectieve manier reageren.

Ontwikkeling begint altijd bij zelfinzicht

Jezelf goed leren kennen, is de basis voor iedere ontwikkeling. Je kan meten hoe je mentale kracht is opgebouwd. Wij werken met de Mental Toughness Questionnaire (MTQ Plus). Deze wetenschappelijke tool wordt door meer dan honderd universiteiten over de gehele wereld gebruikt om mentale kracht in kaart te brengen.

Er bestaan per persoon veel verschillende profielen van hoe mentale kracht is opgebouwd. Hierdoor bestaat er ook geen standaard aanpak om mentale kracht te vergroten. Daarom is belangrijk om jouw eigen mentale profiel te kennen om effectief met je eigen ontwikkeling aan de slag te kunnen gaan.

Door je mentale profiel te kennen, krijg je inzicht waarom je op een bepaalde manier reageert als er iets gebeurt. Ook kan je werken aan manieren om jouw mentale kracht te ontwikkelen.

Wat levert dit je op?

Op basis van jouw mentale profiel en ontwikkelambities maken we samen een persoonlijk ontwikkelplan. Dit betekent dat je niet alleen veel inzichten opdoet, maar ook concrete handvatten krijgt die bij jou passen om beter om te gaan met stress, tegenslag en veranderingen; zowel preventief als reactief.

Je kan bijvoorbeeld denken aan thema’s zoals:

 • Wat belemmert me om te bereiken wat ik wil?
 • Meer grip op mijn leven en werk.
 • Beter omgaan met mijn emoties en die van anderen.
 • Werken met doelen die me verder brengen.
 • Volhouden als dat moet.
 • Meer leren van wat ik meemaak.
 • Het lef hebben om nieuwe dingen op te pakken.
 • Meer zelfvertrouwen hebben en uitstralen.
 • Hoe krijg ik mensen mee?

Hoe ziet het traject eruit?

We starten met een intakegesprek waarin we je graag beter leren kennen om jouw ontwikkelvraag helder te krijgen. Ook kijken we op basis van wie je bent en wat je ontwikkelvraag is welke coach voor mentale kracht het beste bij jou past.

Je vult de MTQ (Mental Toughness Questionnaire) tool online in. In een eerste gesprek krijg je een terugkoppeling van de belangrijkste inzichten. Je ontvangt ook het boek ‘Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen’ om je verder te verdiepen in de achtergronden van mentale kracht. In een verdiepend gesprek maken we de vertaalslag van jouw mentale kracht profiel en jouw ontwikkelambities naar jouw eigen plan van aanpak. We werken een aantal mogelijkheden, tips en interventies uit waar jij mee aan de slag kunt.

We ronden het traject na 2 maanden af met een derde gesprek over de vorderingen die je hebt gemaakt tot dan toe. Dat doen we omdat we benieuwd zijn naar jouw ervaringen én omdat we weten dat het ontwikkelen van mentale kracht te vergelijken is met het ontwikkelen van spierkracht. Eén keer sporten heeft weinig effect, je moet het gaan trainen. Wanneer nodig, bespreken we mogelijke aanpassingen in jouw actieplan.

Zo werkt het

 1. In de telefonische intake zorgen we dat jouw ontwikkelvraag helder is en matchen we je met een coach die bij jou past.
 2. Dan volgt er een intakegesprek van 90 minuten tussen jou en jouw coach.
 3. Hierna ontvang je per mail een link naar de MTQ tool.
 4. In een persoonlijk gesprek van 120 minuten bespreek je samen met je coach de uitkomst van de MTQ.
 5. Hierna volgt nog een coachgesprek van 90 minuten.
 6. Na een half jaar volgt er nog laatste (online) gesprek van 60 minuten om alles wat je hebt geleerd tijdens het traject te kunnen borgen.

Investering

De kosten van de MTQ®-meting inclusief de terugkoppeling met de coach, persoonlijke ontwikkelplan en de vier coachgesprekken, bedragen € 1995,-- excl. BTW. Extra coachgesprekken zijn altijd mogelijk. De meerkosten hiervoor bedragen € 250,-- excl. btw per gesprek.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op via 0343-556369 of vul het contactformulier in.

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Gratis Coaching Magazine

Wil je niks missen op het gebied van coaching? Schrijf je dan in voor het digitale Coaching Magazine.

Bekijk hieronder onze andere coachingstrajecten:

Wil je meer weten over het vinden van een persoonlijke coach? Bel 0343-556369 of vul het contactformulier in. Of zoek je een coach voor jouw organisatie? Kijk dan verder bij onze incompany trajecten voor coaching op maat. Naast onze persoonlijke coaching trajecten bieden wij ook trainingen aan om je eigen coachingsvaardigheden te ontwikkelen. Kijk hier voor meer informatie over coaching bij de Baak.

Scroll up