Kunst

Op de locaties van de Baak kom je overal kunst tegen. We gebruiken kunst als inspiratie en leermiddel en geven de ruimte aan kunstenaars om te exposeren.

Kunst is voor ons, en voor onze deelnemers, een bron van inspiratie. Kunst helpt je om op eigen wijze naar de werkelijkheid te kijken en daarin onverwacht andere mogelijkheden te zien. Dit doen we in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten (HKU).

De exposities zijn te bezichtigen op onze locaties.

Dáárom leren van kunst en poëzie!

...de rede schept niet...
Lucio Fontana

De trainingen van de Baak richten zich niet alleen op analytische vermogens die zijn dikwijls al goed ontwikkeld. De meerwaarde van de Baak is juist gericht op het aanboren van creatieve vermogens, ruimte geven aan het onderbewuste om anders te kijken en te handelen buiten de conventionele lijntjes te kleuren en dan kún je niet om kunst heen.

Waarom kunst?

Kunst als instrument voor zingeving om discussie los te maken (om kritiek uit te oefenen), dilemma's te tonen en ambivalenties aan het licht te brengen. Kunst is ’noodzakelijk’ je wordt er geen beter maar wel een rijker mens van. Het is belangrijk voor het geestelijk welzijn, omdat het mensen samenbrengt. Kunst is een soort veiligheidsklep het biedt een kaart van verwarring het kan antwoorden geven hoe om te gaan met een werkelijkheid waarvan de complexiteit even wonderbaarlijk als huiveringwekkend is.

'Poëzie, 't is maar aanstellerij.
Dat hoor je vaak.
Maar dan, wat is een mens
zonder aanstellerij?
Een dooie wandelstok,
en geen toverhazelaar
Gerrit Komrij

Waarom poëzie?

Poëzie is de meest efficiënte vorm van literatuur het woord gedicht is afgeleid van het Duitse Verdichtung. De kracht van poëzie kan zitten in grootse gedachten en gevoelens óf juist hele fijnzinnige observaties die in een sterk gecondenseerde taalvorm gevat zijn. Soms lees je in een voor jou aansprekend gedicht, een roman van honderden pagina’s. Een goed gedicht scherpt de geest zet je op het verkeerde been duwt je in een andere richting.

Dáárom biedt de Baak een leeromgeving die niet alleen gevoed wordt door natuur (zee en bos) maar ook door beeldende kunst, literatuur en filosofie.

 • inekehans05

  Ineke Hans

  Meubilair door Studio Ineke Hans

  De Baak Landgoed de Horst
  Driebergen

 • teaser_0012

  Lisette van Hoogenhuyze

  Please like me door Lisette van Hoogenhuyze

  De Baak Landgoed de Horst
  Driebergen

 • teaser_0015

  Lydia Duijmelinck

  Ervaring door Lydia Duijmelinck

  De Baak Seaside
  Noordwijk

 • Margreet

  Margreet Klaverdijk

  Duik in de vijver door Margreet Klaverdijk

  De Baak Landgoed de Horst
  Driebergen

Scroll up