Keuzestress? Houd op, je weet heus wel wat je wilt!

News Detail

Gelukkig zijn, betekenisvolle relaties hebben, die leuke baan met genoeg vrijheid. Kijk, diep van binnen weet je heus wel wat je wilt. Je weet alleen nog niet hóe je dat wilt bereiken.

Keuzestress, het bestaat echt

Tegenwoordig kan bijna alles, ‘the sky is the limit’. Een fantastische tijd om in op te groeien en te mogen bestaan. Toch hebben die eindeloze mogelijkheden ook een keerzijde: de stress om te kiezen wat je wilt. Of andersom: de stress om door een bepaalde keuze andere opties uit te sluiten.

Het is wetenschappelijk bewezen: door de veelheid en onoverzichtelijkheid van keuzes ga je twijfelen, word je soms zelfs bang en krijg je een negatief zelfbeeld. Herkenbaar? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Juist de ‘jongere’ jaren zijn ervoor bedoeld om te experimenteren en verschillende dingen uit te proberen. Gun jezelf alsjeblieft die tijd en durf fouten te maken. Het gaat er niet om dat je de perfecte keuzes maakt. Als je maar keuzes maakt en jezelf blijft ontwikkelen. Dat is bij uitstek de manier om erachter te komen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Toch moeite met kiezen?

Heb je toch nog moeite met kiezen? Leg de verschillende keuzes dan eens naast deze 3 vragen:

De ideale droombaan bevindt zich namelijk daar waar deze 3 elementen samen komen.
Dit is geen garantie voor succes of geluk maar wel een praktische ‘short cut’ om je te helpen met kiezen.

Doe iets aan die lat

Perfectie staat tegenwoordig hoog in het vaandel. Veel van wat we doen (online en offline) is gericht op het krijgen van aandacht en respect. Gebaseerd op dat wat we tonen in plaats van wie we werkelijk zijn. Gericht op perfectie: de perfecte selfie op Instagram, posts van de geweldige reizen en indrukwekkende LinkedIn profielen. En iedereen kan het van elkaar zien. Het resultaat? Je denkt dat het bij anderen altijd beter gaat dan bij jezelf en daardoor leg je de lat misschien onbedoeld gruwelijk hoog voor jezelf. Zo wordt het bijna onmogelijk om nog ergens tevreden mee te zijn want alles is in jouw ogen minder dan bij de ander.

Wil je van dat onbehagelijke gevoel af? Haal die lat dan wat naar beneden. Wees sneller tevreden met wat je hebt en wat je kunt, durf kwetsbaar te zijn en richt je op écht contact met mensen waarin je aandacht hebt voor de ander.

De fase van je leven waarin je net begint aan je carrière is moeilijk maar ook leerzaam tegelijk. En je gaat er sterker uit komen. Als een meer ontwikkeld mens. En dat is iets moois. Dus probeer je niet teveel te verzetten en geniet van de rit!

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up