“Je mag zijn die je bent
Met al je fouten en gebreken
Om te kunnen worden die je bent in aanleg
Maar nog niet kunt zijn
En je mag het worden op je eigen wijze
En in je eigen uur”
Anna Terruwe
Deze 6 zinnetjes vatten de essentie van de dilemma’s die je als Young Professional kunt hebben. Jouw generatie is veel beschreven en de bewoordingen zijn niet altijd voor de poes: ambitieus, egocentrisch, niet idealistisch, geen tegenslag gewend, ook wel ‘generatie nooit-genoeg’ genoemd.
De adviezen vloeien dan ook rijkelijk. “Wees bescheiden maar niet te terughoudend. Geef jezelf de tijd maar zorg dat je niet achterloopt op je peers. Zet door en maak af maar, wees ook flexibel zonder je eigen zin door te drijven.”
Nogal tegenstrijdig toch? Waarom volstaat ‘wees gewoon jezelf’ niet meer? Staan we zover van onszelf af dat we niet eens meer weten hoe dat moet. Of voelen we een te grote druk om mee te doen met de rest?
Wees jezelf want een origineel is meer waard dan een kopie
Als jong kind ben je gewend dat je ouders en je omgeving jou vertellen en leren welk gedrag passend is en welk gedrag niet. Maar waarom blijven we dat nog steeds doen bij twintigers? Zullen we samen eens fantaseren wat er zou gebeuren als we het advies van Anna Terruwe allemaal zouden opvolgen? Dat je simpelweg mag zijn wie je bent, met fouten en al. Want wat is nou effectiever: jezelf in allerlei bochten wringen om maar te passen in het perfecte plaatje? Of eens écht naar jezelf kijken en ervaren wie jij bent en waar je goed in bent en minder goed? Wij geloven in dat laatste!
Accepteer wie je bent, ga nog een stapje verder en omarm wie je bent. Zoek je kwaliteiten, wat maakt jou uniek? Gebruik je twintiger-jaren om daarachter te komen. Om te leren waar je goed in bent en wat je leuk vindt, met vallen en opstaan. Je hoeft niet meteen alles te weten en te kunnen, met de nodige ijver en een leergierige houding kom je een heel eind.
'Teach people how to treat you'
Geloof het of niet maar dit is een wijze raad van Dr. Phil. Waarom vinden wij dit wijze raad? Het geeft jouw talenten de ruimte. En het is een hele belangrijke manier om stress de baas te blijven en opbranden te voorkomen. Het zorgt voor een balans tussen gezonde ambitie en de realiteit.
Hoe doe je dit? Vrij simpel: door duidelijk te communiceren naar anderen toe. Over wat je fijn vindt en niet fijn vindt, waar je goed in bent en waar je uitdagingen liggen. Dit hoeft helemaal niet op een onaardige manier, je kunt ook helder communiceren zonder bot te zijn. Manage bijvoorbeeld de verwachtingen op voorhand en geef aan wat wel en niet lukt en op welke termijn. Maar wees ook eerlijk over de zaken die je nog niet voldoende beheerst en durf om hulp te vragen.
Het fijne van de benadering ‘teach people how to treat you’ is dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor de manier waarop mensen met jou omgaan. Je bent niet langer een lijdend voorwerp. Jij vormt het gedrag van anderen wanneer je ze leert waar ze mee weg kunnen komen en waarmee niet.
Tot slot: jij bent hier niet voor niets
Wie jij bent is waardevol en je mag zijn wie je bent. Met al je fouten en gebreken zoals iedereen die heeft. Zodat je over een tijdje kunt zijn wie je in aanleg al bent maar nu nog niet kunt zijn omdat je er simpelweg de ervaring nog niet voor hebt. En het leukste? Je mag het worden wanneer en hoe jij het wilt. Het is namelijk jouw leven. Jij bepaalt!