Millennials zijn lui en onmogelijk om aan te sturen: is dat waar?
Dat zijn geluiden die je geregeld op de werkvloer hoort. Een burn-out voor hun 30ste, geen ruggengraat, ze maken niets af en kennen een ongekende drang naar vrijheid. Veel mensen weten dan ook niet zo goed wat ze met het jongere deel van deze doelgroep aan moeten: “moeten we er nou medelijden mee hebben of ze juist harder aanpakken?” Ons antwoord: geen van beiden. Weet je namelijk wat zo grappig is? Meer dan 70% van de mensen die dit vinden, heeft thuis kinderen in die ongrijpbare millennial doelgroep, geboren tussen 1981 en 1996. Dus eigenlijk hebben ze thuis voor een groot deel zelf de groep opgevoed waar ze zo’n moeite mee hebben op de werkvloer. Om Alanis Morissette te quoten: 'isn't it ironic?' Thuis kunnen deze mensen over het algemeen prima door één deur met de millennial generatie. Hoe komt het dan dat zodra ze op kantoor komen er dan ineens een ander persoon naar boven komt?
De cultuurverandering accepteren?
Dat millennials anders zijn is zeker. Dat over 15 jaar de cultuur binnen organisaties veranderd is door het bestaan van deze generatie, ook. Het zijn echter niet deze jongeren zelf die op dit moment verandering kunnen initiëren. De millennial groep is nog te klein en heeft te weinig slagkracht. De mensen die nu leidinggeven moeten deze verandering al in gang gaan zetten. Maar hoe pak je dat aan?
Naar de Baak Proeverij >>>
Hoe kun je nou op het werk doen wat je thuis ook doet?
We zien dat de ouders van de millennials thuis vaak een coachende houding aannemen. Dus niet: ik wil dat je het zo aanpakt. Maar: je zou het zo kunnen doen, wat vind je daarvan? Ook zijn deze ouders vaak open en bespreken ze alles met hun kinderen. Een resultaat daarvan is dat ze dan ook weer veel verantwoordelijkheid bij hun kids neerleggen.
Als we dit ook gaan doen tijdens het werk, maakt de formele hiërarchische cultuur langzaam plaats voor een open, innovatieve en wendbare cultuur. Een plek waar het belangrijk is wát er wordt gezegd en niet wíe het zegt. Je kunt zo veel sneller schakelen op veranderingen in de markt of inspelen op de behoefte van klanten. En het is prettiger en inspirerender werken voor iedereen. Tot slot loont het altijd om een flexibele houding aan te nemen. Want zijn ‘die millennials’ echt lui en niet aan te sturen? Of zit jij zelf gewoon anders in elkaar dan hen en beschik jíj misschien wel niet over de juiste vaardigheden om mee te bewegen met veranderingen? Wees zo eerlijk en stel jezelf die vragen.
Omgaan met millennials op het werk, de 5 tips van de Baak:
- Kies voor een coachende aanpak
- Hanteer een open communicatiestijl
- Geef veel verantwoordelijkheid
- Leg de nadruk op wát er wordt gezegd en niet op wíe het zegt
- Neem een flexibele houding aan
Zo motiveer je millennials
Millennials zijn in hun werkleven het meest gelukkig als ze vanuit hun ‘eigen vrije wil’ kunnen aansluiten op een groter geheel waartoe ze behoren (een bedrijf, een afdeling, een vereniging, een gemeenschap of groep). Daarvoor moeten ze ruimte voelen om te ontdekken wat voor hen verbinding, verdieping en verantwoordelijkheid betekent in hun werk. Vrij zijn betekent dat je onderscheid kunt maken tussen een ‘wil’ die door anderen is ingeprent én een ‘wil’ waarin jouw eigen individualiteit en unieke karakter tot uiting komt.
Dit lezende is het helemaal niet zo moeilijk toch? We leven niet in een veranderend tijdperk maar in een tijdperk van verandering. Dus doe alsof je thuis bent!