‘Veranderen’ is continu aan de orde. Je kunt dit zien als een uitdaging, maar het roept ook onrust, onveiligheid en dus angst op. Hoe ga je hier mee om?
Door Petra Baars, naar aanleiding van een gesprek met Sacha Kluvers, trainer en coach bij de Baak.
‘Onrust’ lijkt tegenwoordig de enige constante want oude zekerheden zoals werk, hobby, gezin, het land waar je woont, de economie waarin je acteert, kunnen steeds gemakkelijker wegvallen. Het enige wat dan overblijft is om je zekerheden uit jezelf te halen. Dat gaat veel verder dan ‘rustig blijven’, of je gerust laten stellen. Het gaat over vertrouwen op je eigen innerlijke kracht. Het gaat over authentiek handelen.
Gun jezelf en je collega's de ruimte om flexibel te worden
Hoe ontwikkel je kwaliteiten zoals humor, wijsheid, rust, harmonie, creativiteit, waardering, doorzettingsvermogen, stevigheid en ook liefde? Kwaliteiten die in het zakelijke werkleven misschien minder gewaardeerd worden, maar die zeker waardevol zijn tijdens het werk. Al is het maar om mensen uit de weerstand te krijgen en veranderingen als kansen te benutten. Al deze zaken ontwikkel je door stil te durven zijn. Stil zijn is een manier om verbinding te maken met ons potentieel uit het onbewuste. Daar zit de ervaring en de kracht van zelfvertrouwen. Juist omdat er zoveel onzekerheid is, ook economisch, is het belangrijk deze kwaliteiten te ontwikkelen en je medewerkers of collega's te helpen dit ook te doen zodat zij erop vertrouwen dat wat gebeurt nu eenmaal is wat er gebeurt. Mensen worden dan flexibeler en vrijmoediger in hun handelen.
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen
Stil zijn levert je naast meer vertrouwen ook een andere zienswijze op. Omdat je meer verbonden bent met jezelf word je sensitiever. Je ziet en vangt meer op van anderen. Je ziet meer kansen. Langzaamaan ontwikkelt zich een gevoel van gezamenlijkheid en het besef dat je het niet allemaal alleen moet doen, maar dat je een onderdeel bent van een geheel. Dit is niet iets wat je zomaar ineens doet, ‘aanwezig zijn met aandacht’ vergt oefening. Maar het is geen kwestie van ‘hard’ werken, het gaat er juist om meer gebruik te maken van wat er al is. Je ontdekt dan dat wanneer je de dingen met aandacht doet, er een andere innerlijke dynamiek ontstaat. De meeste mensen ervaren stil zijn als verrassend, omdat het zo anders is dan de gewoonlijke werkrealiteit. Bovendien blijkt het veel effectiever te zijn.
Creatief in plaats van reactief handelen
Door te oefenen met aanwezig zijn met datgene wat zich aandient en daar mee om kunnen gaan verschuif je van ‘overleven’ naar leven. Dat is vrijheid, en de ultieme creativiteit. Je staat dan open voor het moment en bent vol vertrouwen. Als er dan vervelende dingen gebeuren reageer je creatief in plaats van reactief. Heftige gevoelens rond bijvoorbeeld ‘verlies’ blijven, maar je raakt er niet meer door uit het lood geslagen, je blijft in contact met je basis van waaruit je weer kunt gaan handelen. Want in essentie zijn we creatieve wezens en hebben we alle mogelijkheden in ons om met problemen die we tegen komen om te gaan en ze op te lossen. Dat potentieel, die stille kracht, moet je wel mobiliseren om er gebruik van te kunnen maken.
Verrassend eenvoudig…
Slechts één of een halve dag oefenen met stil zijn is genoeg om het effect te voelen. Het is voor de meeste mensen een ontdekking. Het blijkt eigenlijk verrassend eenvoudig en met enige begeleiding wordt het door de meeste mensen heel snel opgepikt. Je zou op internet een begeleidde stiltemeditatie kunnen opzoeken en volgen. Op het moment dat je de stilte ervaart, ga je er vanzelf in mee. En al snel zie je dat het werkt. Daarna is het een kwestie van bijhouden.