Hoe je omgaat met tegengestelde belangen
Wanneer je als leidinggevende vaak knopen door moet hakken, kun je regelmatig te maken krijgen met medewerkers die tegensputteren of een andere mening hebben. Hoe ga je daarmee om? We geven je graag enkele tips.
Tip 1: Leg uit waarom je een bepaalde keuze gemaakt hebt
Leiderschap is keuzes durven maken. Keuzes waar anderen last of lust van zullen hebben. Keuzes zijn namelijk niet altijd direct leuk voor een ander, maar misschien wel goed. Als je mag kiezen tussen A en B en je kiest A, dan zijn de mensen die B zouden kiezen teleurgesteld. Want in kiezen zit ook afscheid nemen van wat je niet meer kunt of mag doen. Daar worden mensen niet altijd gelukkig van. Daarom is het als leidinggevende belangrijk dat je uit kunt leggen waarom je een bepaalde keuze gemaakt hebt.
Tip 2: Onderzoek hoe je de keuzevraag het beste kunt stellen
Onbegrip tussen mensen zit vaak ook voor een deel in het karakter. Sommige mensen zijn gemakkelijker in keuzes maken dan andere. Analytische mensen denken bijvoorbeeld heel anders dan creatieve mensen. Iemand die van cijfertjes houdt, kan gemakkelijker een keuze maken in een cijfervraagstuk. Creatieve mensen vinden zoveel leuk dat ze niet willen kiezen, ze willen juist meer mogelijkheden. Als er verschil zit in waar mensen de voorkeur voor hebben, wat ze als probleem of kans zien, kan dat botsen. Dan is het van belang te onderzoeken waar de verschillen echt zitten en of je de keuze misschien anders kunt benoemen. Geef een analytisch persoon bijvoorbeeld de keuze uit twee cijfervraagstukken en laat een creatief persoon kiezen uit twee kansen voor de toekomst.
Tip 3: Probeer door een goede dialoog meer begrip te krijgen
Verschillen kunnen aan de oppervlakte heel groot lijken, maar zijn deep down misschien helemaal niet zo groot zijn. Door ze te benoemen en verder te kijken, ontdek je de waarden die achter een mening zitten. Standpunten kunnen veranderen als we informatie uitwisselen aan elkaar. Ieder heeft zijn eigen standpunten, belangen en waarden. Probeer door een goede dialoog dichter bij elkaar te komen, met meer inzicht en respect voor elkaar. Ook al ben je het helemaal oneens, probeer dan toch begrip voor elkaar te krijgen. Wat is de bron van het destructieve verschil? Op deze manier kom je tot een mogelijke oplossing.
Tip 4: Sta open voor andere meningen: parkeer aannames en (voor)oordelen
Jullie moeten natuurlijk wel van beide kanten openstaan voor een oplossing. Kun je respectvol met elkaar in gesprek blijven? Met een open mind en open hart luisteren? Pas dan ga je echt de diepte in. Als je het vermogen hebt om als leider open en onbevooroordeeld een dialoog te voeren waarin het gesprek nog alle kanten op kan gaan, kom je ergens. Zonder te oordelen of aannames te maken, zonder cynisme en (faal)angst. Ben je bewust van welke stemmetjes je in jezelf hoort en probeer die even te parkeren.
De wereld is een stuk leuker doordat mensen verschillend kunnen denken en handelen. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. De kracht van verschillend draagt bij aan vernieuwing, verandering, anders denken en creativiteit. Mits we voor die verschillen openstaan.
Tip 5: Behandel elkaar als gelijken
Als je wordt aangevallen, gaan mensen al snel vluchten of vechten. Ze proberen te manipuleren, imponeren en intimideren: “Ik ben de baas” (positionele macht) of “Ik heb hier lang voor geleerd” (kennismacht). Herken je dat van jezelf? Als mens kies je vaak een positie ten opzichte van de ander, bijvoorbeeld als ouder tegenover je kind of als baas tegenover een medewerker. Dan stelt de een zich boven de ander. Om niet te manipuleren moet je als volwassenen tegenover elkaar staan. Ook al ben je heel verschillend, als volwassene tegenover volwassene kun je dan toch gelijkwaardig met elkaar omgaan en in gesprek gaan.
Tip 6: Kijk of je medewerkers op de goede plek zitten
Weerstand is een heel natuurlijk proces, je moet gewoon wennen aan iets nieuws. De ene persoon blijft daar wat langer in hangen dan de ander. Als je iets niet kunt veranderen en er ook niet aan kunt wennen, dan kun je er voor kiezen om een andere weg in te slaan. Wordt een medewerker echt ongelukkig van de nieuwe weg die ingeslagen wordt, kijk dan samen of hij of zij wel op de goede plek zit.
Is jouw werkomgeving dynamisch en complex? Heb je te maken met tegengestelde belangen, van medewerkers en van stakeholders? Wil je leren hoe je overzicht krijgt en invloed uit kunt oefenen? Bekijk dan eens de training Invloed in Complexiteit.
Gerelateerde artikelen

Strategisch denken
Strategisch denken is een van de meest waardevolle vaardigheden in onze snel veranderende wereld. Het stelt je in staat om verder te kijken dan de dagelijkse drukte en bewuste keuzes te maken die een blijvende impact hebben. Maar wat houdt strategisch denken precies in? Hoe kun je herkennen of je strategisch denkt, en hoe ontwikkel je deze cruciale vaardigheid verder?

4 tips van psychologen om mensen mee te krijgen
Het is voor leiders vaak een uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Volgens de motivatiepsychologie is het namelijk mogelijk om omstandigheden te creëren waarin mensen graag 'mee' willen.
Ongeboren Leiders - Ron Blaauw
Ron Blaauw is een van de bekendste chefs van Nederland. Ook hij heeft in zijn carrière veel geleerd. Gaandeweg ontdekte hij dat leiderschap niet gaat om de hardste stem, maar om vertrouwen en samenwerking. Een van zijn belangrijkste leermomenten kwam toen zijn restaurant een 9,5 kreeg, terwijl hij er zelf niet was. Het was het bewijs dat zijn team zonder hem niet alleen doorging, maar zelfs extra gedreven was om te laten zien wat ze konden. Dat besef versterkte zijn overtuiging dat een hecht team het verschil maakt. Wanneer iedereen zich onderdeel voelt van het grotere geheel, groeit niet alleen het resultaat, maar ook de kracht van het team zelf. Daarnaast vertelt hij hoe hij als jonge horecamedewerker leerde omgaan met mensen en gesprekken voeren—een vaardigheid die volgens hem een van de waardevolste lessen in het leven is.

Wat is verandermanagement?
Verandermanagement is niet alleen een optie, maar een noodzaak voor organisaties die willen overleven in een steeds veranderende markt. In een tijd waarin technologische ontwikkelingen en economische schommelingen constant zijn, kunnen bedrijven die zich niet snel genoeg aanpassen, achterblijven. Zonder een effectieve aanpak van veranderingen riskeer je dat interne weerstand en chaos innovatie in de weg staan. Het vermogen om veranderingen soepel te begeleiden, bepaalt niet alleen het succes van een project, maar ook de toekomstbestendigheid van je organisatie.
In dit artikel leer je wat verandermanagement precies inhoudt, welke strategieën en modellen belangrijk zijn, en hoe je uitdagingen zoals weerstand kunt overwinnen. Daarnaast ontdek je praktische tips en best practices om veranderingen effectief door te voeren, met een focus op persoonlijk leiderschap en betrokkenheid van medewerkers.

Hoe je omgaat met tegengestelde belangen
Wanneer je als leidinggevende vaak knopen door moet hakken, kun je regelmatig te maken krijgen met medewerkers die tegensputteren of een andere mening hebben. Hoe ga je daarmee om? We geven je graag enkele tips.

De 10 eigenschappen van de informele leider: vergroot je invloed en krijg anderen mee
Informeel leiderschap speelt een steeds grotere rol in organisaties. Dit zijn de 10 eigenschappen waarover je als informele leider moet beschikken.
Organisaties worden platter, werk wordt vaak in (tijdelijke) projectteams gedaan en teamleden krijgen meer autonomie. Organisaties worden sterker afhankelijk van ervaren professionals die als informele leiders hun verantwoordelijkheid nemen.
Je positie als informele leider vraagt om bijzondere eigenschappen. Zonder formele status moet je een groep professionals als team laten samenwerken. Als je collega’s in beweging wilt krijgen, moet je dat doen met als enige werktuig je persoonlijk gezag, overtuigingskracht en bezieling. De volgende 10 kenmerken onderscheiden de effectieve informele leider.

Wat is informeel leiderschap?
Je ziet het steeds vaker; informele leiders als versnellers binnen organisaties. Het ontstaat wanneer iemand invloed toont in een niet-hiërarchische positie.

Dealen met weerstand. Zo krijg je collega’s mee
Twee afdelingen die samengaan, de implementatie van een nieuw systeem of een andere manier van werken; vrijwel iedere verandering komt met weerstand. Weerstand waar je totaal niet op zit te wachten als jij degene bent die de verandering in goede banen moet leiden. Vertraging en frustraties liggen op de loer. Hoe deal je met die weerstand? Ga je ertegenin of heb je oog voor wat er achter de weerstand schuilgaat?

4 uitdagingen als je het lerend vermogen van je organisatie wilt versterken
De lerende organisatie is terug van niet weggeweest. De belangstelling voor het aanpassingsvermogen van lerende organisaties is onverminderd groot, maar het toepassen in de praktijk is niet eenvoudig. Wat zijn belangrijke uitdagingen als je als manager of teamleider de cultuur van leren in je organisatie verder wilt versterken?

Sturen zonder de baas te zijn: 5 tips
Kantoorpolitiek wordt vaak gezien als amoreel ‘rattengedrag’, maar in de netwerkorganisatie van de 21e eeuw is het onmisbaar om succesvol te zijn. 5 tips voor effectief informeel leiderschap.

Hoe ga je om met onrust in je organisatie?
‘Veranderen’ is continu aan de orde. Je kunt dit zien als een uitdaging, maar het roept ook onrust, onveiligheid en dus angst op. Hoe ga je hier mee om?

4 Pijlers van Projectmanagement
Hoe kun je als projectleider resultaatgericht samenwerken vanuit je persoonlijke kracht? Hoe kun je rekening houden met invloeden vanuit de omgeving?

Zo brengt de wendbare leider mensen in beweging!
Onze snel veranderende samenleving vraagt om een nieuw soort leider, om wendbaar leiderschap. Een leider die weerstand wegneemt in plaats van toevoegt. Die een organisatie laat dansen in plaats van werken. Dat stelt Rutger Slump, trainer bij de Baak. Hij benoemt 5 ingrediënten voor wendbaar leiderschap.

De invloed van de context op teams
"Van het enkelvoudig coachen van groepen en teams, zoals kijken naar communicatieprocessen, moeten we eigenlijk af. Want zonder oog voor de context waarin groepsactiviteiten plaatsvinden, mis je wezenlijke informatie."

Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?
Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

Zo word je een effectieve projecteigenaar
Als projecteigenaar moet je, vaak zonder formele autoriteit, je team zo ver zien te krijgen de schouders onder het project te zetten. Niet zelden een ondankbare klus. Deze 5 tips trekken je erdoorheen.

Groepsdynamica: hoe effectief samenwerken in teams?
Als leidinggevende sta je dagelijks voor de uitdaging om je team effectief te laten samenwerken en optimaal te laten presteren. Vooral in een dynamische en veeleisende omgeving is het van belang om de wetten van groepsdynamica te begrijpen en erop in te kunnen spelen. Je leidt een team van getalenteerde individuen met diverse achtergronden en expertise. Hoewel elk teamlid op zichzelf uitblinkt, lijkt het samenwerken aan gemeenschappelijke doelen soms een uitdaging te zijn. Herkenbaar?
Obstakels als miscommunicatie, conflicten en gebrek aan betrokkenheid kunnen de productiviteit van het team verzwakken. Aan jou, als leidinggevende, de taak om te begrijpen hoe groepsdynamica werkt en hoe je dit kunt gebruiken om een positieve en productieve teamcultuur te bevorderen. In dit artikel gaan we dieper in op de kernprincipes van groepsdynamica; hoe je groepsdynamica positief kan beïnvloeden. Ook lichten we de vijf fasen van groepsvorming toe en hoe zich dat uit. Als laatste hebben we een aantal tips hoe jij de groepsdynamiek kunt verbeteren.

Effectief omgaan met veranderingen: praktische tips en inzichten
Verandering is een constante in ons leven, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe rol op het werk, er komen veranderingen binnen een team, of onverwachte wendingen in ons persoonlijke leven. Veranderingen kunnen uitdagend en soms zelfs overweldigend zijn. We houden van nature vast aan het vertrouwde en daarom kan het omgaan met veranderingen vaak gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en weerstand.
Toch biedt juist diezelfde verandering ook kansen. Kansen om te groeien, jezelf beter te leren kennen en sterker uit een situatie te komen. In dit artikel verkennen we waarom veranderingen zo vaak als moeilijk worden ervaren en hoe je met de juiste mindset en vaardigheden deze uitdagingen kunt omarmen. We bespreken de kracht van persoonlijk leiderschap in tijden van verandering en bieden praktische tips om elke verandering te benutten als een mogelijkheid voor persoonlijke en professionele groei.

Cirkel van invloed: vergroot jouw effectiviteit en verminder stress
De cirkel van invloed is een eenvoudig, maar krachtig concept van Stephen Covey dat je helpt om je focus te verleggen van dingen waar je geen controle over hebt, naar zaken waar je wél invloed op kunt uitoefenen. In dit artikel ontdek je wat de cirkel van invloed precies inhoudt, hoe deze verschilt van de cirkel van betrokkenheid en krijg je praktische tips om jouw invloed te vergroten. We laten zien hoe dit model je kan helpen om stress te verminderen, effectiever te worden en zelfs je leiderschap te versterken.

Stakeholder Management: wat is het en strategieën voor succes
Stakeholder management is veel meer dan een taak; het is een cruciale vaardigheid die organisaties helpt groeien en goed samen te werken. Dit artikel behandelt de kern van stakeholder management, van de basisbeginselen tot geavanceerde strategieën.
We verkennen effectieve methoden voor het identificeren en analyseren van stakeholders, hoe invloed uit te oefenen zonder formele autoriteit, en de fijne kneepjes van communicatie en verwachtingsmanagement. Ook behandelen we praktische technieken, belichten we veelvoorkomende fouten en hoe deze te vermijden.

5 tips om je goede voornemens wél te laten slagen
De jaarwisseling is voor veel mensen een moment van bezinning. Een moment waar je stilstaat en nadenkt over wat je in het afgelopen jaar hebt gedaan en bereikt, maar ook denkt over wat je aankomend jaar anders zou willen en wat je nog wilt bereiken. Het resultaat? De goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces
Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

Hoe creëer je als leidinggevende sociale veiligheid?
Er is steeds meer openheid en bewustzijn rondom grensoverschrijdend gedrag. In het nieuws komen met regelmaat nieuwe meldingen rondom grensoverschrijdend gedrag – agressie, pesterijen, intimidatie of misbruik – vanuit allerlei sectoren voorbij. Hierdoor ontstaan er initiatieven om een cultuurverandering te creëren en ook in organisaties voelt men de noodzaak om de veiligheid op de werkvloer te vergroten en stil te staan bij de werkcultuur. Dit kan worden gedaan door het opstellen van de noodzakelijke protocollen, maar tegelijkertijd zien we dat de ervaren sociale veiligheid - van hoog tot laag in de organisatie - een nog veel grotere impact heeft op de werkcultuur.

Hybride werken is maatwerk geen one size fits all formule
Hybride werken is niet meer weg te denken uit ons bedrijfsleven. Hoe organisaties dit vormgeven en de mate waarin werknemers dit flexibel mogen indelen, blijkt echter per bedrijf nogal te verschillen. Er is geen 'one size fits all' formule en dat maakt hybride werken maatwerk. Hoe zorg je dat er ruimte is voor ieders ideale werksituatie?

Persoonlijke effectiviteit
Persoonlijke effectiviteit is een belangrijke sleutel tot succes, zowel op de werkvloer als in je privéleven. Het draait om het vermogen om je doelen te bereiken en je potentieel te benutten, ongeacht de uitdagingen die op je pad komen. Maar wat betekent persoonlijke effectiviteit precies en hoe onderscheidt het zich van persoonlijk leiderschap?
In dit artikel leggen we je uit wat persoonlijke effectiviteit is, waarom het belangrijk is, en geven concrete voorbeelden uit zowel privé- als werksituaties. Daarnaast belichten we de vaardigheden die horen bij iemand met een hoge persoonlijke effectiviteit en delen we praktische tips om je eigen effectiviteit te vergroten.

Meer impact als adviseur met het adviesgespreksmodel
Het adviesgespreksmodel is een praktisch middel voor het voeren van adviesgesprekken. Daarmee win jij als adviseur het vertrouwen van je klant, krijg je zicht op ‘de vraag achter de vraag’ en kom je snel tot een passend advies.

Zo maak je een duurzaam beleid in de organisatie tot een succes!
Klimaatverandering is een veelbesproken thema. Veel organisaties willen verduurzamen en voeren een steeds groener beleid. Medewerkers erkennen doorgaans het belang van een duurzame organisatie, maar de stap naar het realiseren van een beleid en het doorvoeren van de veranderingen is groot. Hoe ga je hier als organisatie mee om?
Gerelateerde trainingen
Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering
- Leer hoe je effectief sturing geeft aan veranderingen
- Ontdek hoe je meer invloed kan uitoefenen en kan omgaan met weerstand
- Ontwikkel een uitgebreid handelingsrepertoire voor verandermanagement
- Je hebt te maken met verandering binnen je organisatie
Strategisch Adviseren
- Leer vanuit diverse perspectieven jouw advies in te brengen op strategisch niveau
- Weet jezelf beter te profileren en positioneren in een complex krachtenveld
- Vergroot je impact als adviseur bij interne en/of externe klanten
De Informele Leider
- Leer hoe je mensen kan aansturen zonder formele macht
- Vergroot je invloed en leer hoe je kan motiveren vanuit jouw rol
- Ontdek hoe je anderen mee krijgt op jouw unieke manier
Professioneel Adviseren
- Word bewust van jouw rol in het adviesproces
- Leer hoe je effectiever kan adviseren en meer impact maakt met je advies
- Krijg inzicht in je kwaliteiten en hoe je dit gebruikt in de rol van adviseur
- Je bent een interne of externe adviseur bij een organisatie
Invloed in Complexiteit
- Ontdek hoe je meer invloed kan uitoefenen in een complexe omgeving
- Ontwikkel daadkracht, rust en overzicht in extreme complexiteit
- Herken tegenstrijdige standpunten en belangen en ontwikkel waardevolle oplossingen
Professioneel Adviseren (BaakBoost)
- Word bewust van jouw rol in het adviesproces
- Leer hoe je effectiever kan adviseren en meer impact maakt met je advies
- Krijg inzicht in je kwaliteiten en hoe je dit gebruikt in de rol van adviseur
- Je bent een interne of externe adviseur bij een organisatie
Projectmanagement
- Leer goed projectmatig werken en anderen succesvol aan te sturen
- Til jouw projecten naar een hoger niveau met zichtbaar resultaat
- Krijg meer contact met stakeholders en zorg voor meer betrokkenheid
Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering (BaakBoost)
- Leer hoe je effectief sturing geeft aan veranderingen
- Ontdek hoe je meer invloed kan uitoefenen en kan omgaan met weerstand
- Ontwikkel een uitgebreid handelingsrepertoire voor verandermanagement
- Je hebt te maken met verandering binnen je organisatie
Hulp nodig bij het kiezen van een training?
