Tegenslag sluit gelukkig leven niet uit

News Detail

3 tips om je bestaan een frisse draai te geven

We leven in een roerige tijd met een enorme impact op ons leven. Tegenslag en disruptieve gebeurtenissen bieden je echter ook de mogelijkheid om processen te herzien, je leven te herijken. In onze op economische groei gerichte maatschappij gaat het er vaak om waarvan je leeft, maar wellicht is het nu een mooi moment om je af te vragen waarvóór je leeft. Dit vraagt om persoonlijk leiderschap.

Hierbij alvast 3 tips voor zowel je werk als privéleven:

1. Volg de natuur

# Zie jezelf als onderdeel van de natuur in plaats van alleen de gebruiker ervan
Je bent een groeps- ofwel kuddedier. Ervaar je dat ook zo? Wij zitten zoveel in ons hoofd en in de regelstand dat we ons natuurlijk gedrag niet altijd meer duidelijk beleven. Toch valt daar heel veel levensplezier uit te halen. Snuffel en scharrel meer rond met je bekenden: ga dus meer wandelen, fietsen en eventueel op je dak tuinieren. Bekijk, ruik, luister… Geniet van de pracht van alleen al een individuele bloem of een huisdier. En voel ook het ritme van de natuur: hierdoor ga je misschien iets langzamer en bewuster leven zodat er meer tijd ontstaat om te genieten. Doe dat iedere dag!

# Waardeer de groep(en) waar je bij hoort
Daarbovenop: eer je kudde. Zie dit als metafoor. Je behoort tot verschillende kuddes of je zou het ook ‘tribes’ kunnen noemen. Die geven je het gevoel van veiligheid en geven zin aan je bestaan. Hierbij kan je denken aan je werkomgeving, de buurt waar je woont, je vrienden groep(en) via sport, hobby, etc., je familie en je dierbare naasten. (Her)Waardeer deze groepen, en bekijk ieder individu op dezelfde manier als bijvoorbeeld een bloem: iedereen heeft zijn of haar eigen schoonheid en onaantrekkelijkheid (net als jijzelf!).

#Gun iedereen (en jezelf) om te floreren naar hun volledige potentieel en hun volle pracht
Wens ieder individu en jezelf de ontwikkeling van het volledige potentieel in talenten toe, zodat iedereen kan schitteren en floreren met de eigenschappen die ze in huis hebben. Geniet van mensen, hun creativiteit en hun leerprocessen. Doe hetzelfde voor de groepen waar je bij hoort: dit is een optelsom van talenten die alleen in samenwerking bepaalde prestaties kunnen leveren. Neem ook de verantwoordelijkheid met jouw potentieel invloed uit te oefenen, of in de woorden van maatschappelijk hoogleraar Brene Brown: 'Show up, be seen and live brave'.

2. Creëer ‘flow’ (ofwel geluk) binnen kleine, korte projecten 

Zuiniger en soberder leven zou jou kunnen ontmoedigen als je blijft focussen op de dingen die niet meer kunnen. Volgens psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi kun je zelfs in slechte levensomstandigheden bewust momenten van ‘flow’ ofwel geluk scheppen. Hij deed hier onderzoek naar en ontdekte dat geluk je niet overkomt, maar dat je het zelf kunt creëren door volledig betrokken te zijn bij je leven.
Zo kun je dit doen:

  • Verdeel je dag in kleine blokjes tijd, waarin je probeert die flowervaringen te bereiken (sporten, werken, relaties onderhouden, koken, anderen helpen, iets nieuws leren, muziek luisteren, lezen, etc.)
  • Stel uitdagende doelen die jou (letterlijk en figuurlijk) zin geven 
  • Kies 1 activiteit en ga er helemaal in op, laat je niet afleiden
  • Geniet van de ervaring en van je ontwikkeling
  • Neem tussen de blokjes pauzes, beweeg, ga even naar buiten, let op je ademhaling en laat je gedachten de vrije loop
  • Probeer steeds meer samenhang aan te brengen in alles wat je doet met behulp van je waarden

3. Verhef consuminderen tot vervullende levenskunst

Logisch nadenken over wat je allemaal consumeert aan voedsel, vermaak en gezondheidsactiviteiten kan je een heleboel opleveren. Want wat 'voedt' jouw werkelijke geluk en wat is eigenlijk overbodig?

Onze tip: maak een maand lang simpelweg een lijst van alles waar je je geld aan uitgeeft: eten, kleding, muziek, sport, gezondheid, vakantie etc. Zet de prijzen erachter. Lees de lijst door terwijl je je aandacht naar binnen richt, en laat je innerlijke kompas bepalen wat jij en je lichaam werkelijk nodig hebben en waar je blij van wordt. Zet een streep door de rest. Vraag je daarna af of de dingen die overblijven goedkoper kan krijgen door het zelf te maken, door iets te repareren of door iets te lenen van een ander. Denk daarbij ook aan hoe je kunt bijdragen aan het bevorderen van een meer circulaire economie en welke impact de op groei gerichte consumptie economie eigenlijk heeft.

Vermijd om perfect te willen worden in consuminderen of om vrekkerig te gaan doen. Luxe mag natuurlijk gewoon een onderdeel zijn van ons leven. Het gaat erom te bepalen wanneer je genoeg hebt voor je persoonlijke geluksgevoel. Wie minder consumeert, heeft meer tijd om het levensgeluk van anderen, al is het maar kleinschalig, te bevorderen. Want wat deze crisis ons ook leert, is dat het ware geluk nog altijd te vinden is in welgemeend contact tussen mensen.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up