Levenswijsheid: ervaringen verbinden met ambities

News Detail

Jouw levenservaring en opgedane kennis zijn uniek en vormen de basis voor je persoonlijke succes. Het geeft je - bewust en onbewust - richting. Maar het is ook een valkuil: overtuigingen, gewoontes en routines zorgen op een bepaald moment dat je frisheid vermindert en kan vastlopen in je carrière of ontwikkeling. Terwijl je juist jouw wijsheid door wil geven. Levenswijsheid ontstaat als je jouw levenservaring, kennis én je ambities en verlangens effectief integreert. Hoe kan je dat doen, zodat je vanuit meer vrijheid, zelfbewustzijn én kracht je ambities en verlangens waarmaakt?

Je eigen ambities en verlangen uit je 20-er en 30-er jaren heb je in veel opzichten vervuld én maatschappelijk heb je gedaan wat er van je werd verwacht. Liefde, promotie, succes, vriendschappen je kent het. Je weet inmiddels óók wat incasseren is want tegenslag kreeg je ongevraagd op je bordje. Ziekte, saneringen, machteloosheid, pijn, onvervulde wensen, soms niet eens uitgesproken. Die kwetsbaarheid heb je ervaren en je hebt de leeftijd dat beide kanten bij jouw leven horen. 
 
En als iemand je vraagt of je tevreden bent met jouw leven antwoord je volmondig met ‘Ja natuurlijk’. Én, van binnen is er ook regelmatig een stemmetje… 
 
  • Is dit het, wat kan en wil ik nog?
  • Wat is nou mijn legacy en wat geef ik door?
  • Waar leef ik eigenlijk voor? 

Steevast sus je dat met “Ik heb helemaal niets te klagen want ik heb toch wat ik wilde?” En inderdaad, je hebt die prominente positie in de organisatie. Je bent een boegbeeld en succesvol in veeleisende projecten. Thuis geniet je van je partner en opgroeiende kinderen. En je sociale leven is een mooie mix van de verschillende periodes uit jouw leven.  
 
Maar die opsomming van alles wat je hebt gedaan en het voelen van dankbaarheid daarvoor voldoet niet meer helemaal. Je wilt meer, een volgende stap zetten, doorgeven van wat je belangrijk vindt, de volgende generatie inspireren, thuis en op het werk. Tijd voor verdieping.  
 
Wijsheid uit ervaringen ontdekken en koesteren 
Wat wel werkt is om al jouw ervaringen, positief én negatief, om te zetten in levenswijsheid. En dan hebben we het niet over algemeenheden zoals ‘Een zwaluw brengt nog geen zomer’.  Het gaat om persoonlijke wijsheid die ontstaat door je ervaringen te integreren met je wensen en ambities. Want wijsheid die uit ervaringen komt, is kostbaar. Het is één van de weinige dingen die je niet kunt kopen.
 
Ontdekken hóe je die ervaringen om kunt zetten naar wijsheid is geen walk in the park. Het is voor jouw brein namelijk veel aantrekkelijker om in je eigen succesformules en gewoonten te blijven. Veiliger, comfortabeler. Want de overtuigingen die jou klemzetten in die bekende formules en patronen brachten je ook veel én ze zijn sterk. Misschien heb je het zelf ook al gevoeld: alleen je ratio is hier niet genoeg voor beweging en ontwikkeling. Logisch want jij voelt je op je best als de signalen van jouw hoofd (gedachten), hart (emoties) en lijf (fysieke ervaringen) op één lijn liggen en elkaar versterken.  
 
Alle ervaringen geven jouw hele leven richting, bewuste en onbewuste. Waarschijnlijk zelfs wel meer dan je denkt. Je hebt daar - door de loop der jaren heen - inzicht én een eigen framing voor ontwikkeld. Vragen als ‘Is er meer?’ en ‘Wat geef ik door?’ vereisen verdieping en aanpassing van je interpretaties. Het gaat om het verteren en kneden van die ervaringen. Én dat koppelen aan je verlangens en ambities van nu, deze levensfase. Ruimte creëren om je levenswijsheid helder te krijgen én vervolgens te gaan leven.       
 
Levenswijsheid vraagt kracht en oefening 
Niet meer door onbewuste patronen geregeerd worden maar vanuit de rijkdom van al jouw ervaringen bewust betekenis geven aan je leven. Andere accenten leggen, patronen doorbreken en je repertoire uitbreiden, dat vraagt een heldere geest, contact met je gevoel, doorzetten en stevigheid om uit de routine stappen. Hiervoor is oefening nodig.  
Leer jezelf bijvoorbeeld aan dat jouw standaardhouding er één is van nieuwsgierigheid, openheid en vriendelijkheid. Naar jezelf en naar anderen. Deze houding stelt je in staat vanuit jouw eigen waarden in je werk en leven te staan. Die innerlijke rust zal anderen naar je toe trekken en hen stimuleren, bovenal geeft het je levenszin en levensvreugde. 
 
Om direct te beginnen een oefening voor thuis:

  • Ga zitten en adem 5 minuten rustig in en uit, doe dit met gesloten ogen, gestrekte rug en beide voeten op de grond. Hou je aandacht bij de adem. Of: ga een half uur alleen zonder telefoon wandelen 
  • Schrijf daarna op wat je jezelf het meeste gunt waardoor je kwaliteit/tevredenheid in je leven toeneemt. Neem hier ook 5 minuten voor, ga gewoon schrijven, laat de woorden opkomen 
  • Schrijf daarna op wat je denkt dat anderen je het meeste gunnen 
  • Wat valt je op?  
  • Schrijf dat ook op en bedenk vervolgens hoe je dat kunt verwezenlijken 

Dit artikel is geschreven door organisatieadviseur Cees van der Spong. Hij is onder andere programmamaker voor de training Senior Excellence

 

Senior Excellence

Breng je waarden, verlangens en ambities op één lijn. 

Bekijk de training

Ruimte voor ontwikkeling en leiderschap

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Scroll up