In een wereld vol keuzes is het steeds moeilijker om te ontdekken wat je nu echt wil. Het is ook geen vraag waar je iedere dag bewust bij stilstaat. Vaak is er in alle drukte ook geen ruimte om hierover na te denken. Soms dwingt de situatie je er toe. Wanneer er een grote verandering in je leven gaat plaatsvinden, een verhuizing, gezinsverandering of een andere baan, dan moet je wel nadenken over wat je precies wil. Soms is de aanleiding niet direct duidelijk. Je hebt het gevoel geen duidelijk doel of precieze richting in je leven te hebben. Je wil ergens beter in worden, maar waarin? Of je merkt dat je het gevoel hebt dat je geen voldoening meer uit je werk haalt, maar je weet ook niet precies wat je dan zou moet veranderen. Misschien heb je moeite om de balans te vinden tussen werk en privé en komt steeds vaker de vraag naar boven: waar doe ik het nu voor? Dit zet je aan het denken en je ervaart twijfels en onzekerheid. Hoe kom je er dan achter wat je gelukkig maakt? Wat wil je nu echt? Persoonlijke ontwikkeling start met jezelf beter leren kennen. Hoe pak je dat aan?
Alleen denken brengt je niet verder
Belangrijke beslissingen vragen om meer dan denkwerk. Op school en in het bedrijfsleven wordt geleerd hoe we moeten denken en beslissen. Logica, ratio en sterke argumenten worden gezien als objectieve raadgevers in het nemen van beslissingen die ons in de juiste richting weten te wijzen. Je kan echter vastlopen in al het nadenken en afwegen wat leidt tot frustratie en onzekerheid. Een keuze die klopt qua verstand, hoeft namelijk niet altijd ook goed te voelen. Je kiest bijvoorbeeld voor een baan die past bij je opleiding, bij wat anderen van je verwachten of die financiële zekerheid biedt, maar dat wil nog niet zeggen dat diezelfde baan je ook gelukkig maakt. Dat komt omdat we vergeten een ander, even belangrijk, deel mee te nemen in het besluitvormingsproces: onze intuïtie.
Intuïtie helpt je om te voelen wat echt belangrijk voor je is. Door je intuïtie te betrekken in je beslissingen kan je sneller en effectiever de juiste keuze maken dan wanneer je alleen op ratio vertrouwt. Intuïtie is gebaseerd op eerdere ervaringen en opgeslagen kennis waarop je brein een beslissing of inschatting maakt zonder dat je daar bewust over na hoeft te denken. Juist bij persoonlijke ontwikkeling is intuïtie cruciaal. Waar nadenken en analyseren je helpen om de logische stappen te zetten, is het je intuïtie die je dieper inzicht geeft in wat je echt wil en wie je bent. Het gaat immers ook om wat goed voelt.
Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit
Persoonlijke ontwikkeling is een proces waarbij je bewust werkt aan je eigen ontwikkeling om meer uit jezelf te halen. Belangrijk om te realiseren is dat persoonlijke ontwikkeling een continu proces van groei is. Dit proces verloopt voor iedereen anders. Je bent ook nooit uitgeleerd. Je komt in nieuwe situaties terecht, de maatschappij verandert in een hoog tempo en ook iedere levensfase brengt andere vraagstukken met zich mee.
De eerste stap is inzicht krijgen in wat je wil bereiken. Dit is tegelijkertijd de moeilijkste vraag; want hoe kom je erachter wat je nu echt wil? Het begint met jezelf beter leren kennen. Het begrijpen van je drijfveren, talenten en valkuilen is een essentiële stap naar zelfinzicht. Iedereen heeft unieke kwaliteiten, maar vaak zijn ze verborgen onder aangeleerd gedrag en verwachtingen van buitenaf. Door reflectie kan je ontdekken wat jou echt motiveert en wat je natuurlijke talenten zijn. Hiervoor moet je in kaart brengen wie je bent, wat je waarden, doelen en sterktes zijn, maar ook wat je valkuilen en belemmeringen zijn. Dit helpt je te begrijpen waar je nu staat en wat je wil verbeteren.
Dit proces vereist dat je actief stilstaat bij je gedachten, gevoelens en de manier waarop je je gedraagt in verschillende situaties. Door regelmatig te reflecteren op je ervaringen, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek of door jezelf gerichte zelfreflectievragen te stellen, kun je patronen in je gedrag en emoties identificeren. Zo komen je drijfveren vaak naar voren tijdens momenten dat je veel motivatie voelt of wanneer je je zonder moeite ergens voor inzet. Talenten kan je herkennen aan activiteiten waarin je moeiteloos uitblinkt of waar je positieve feedback op ontvangt van anderen. Ook belemmeringen of valkuilen worden duidelijk wanneer je merkt dat je in dezelfde negatieve patronen vervalt, bijvoorbeeld bij stressvolle situaties of onder druk. Het vraagt om eerlijkheid en soms ongemak om deze belemmeringen onder ogen te zien, maar dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering. Het helpt ook om anderen bij dit proces te betrekken en om feedback te vragen van bijvoorbeeld collega’s, vrienden of familie. Zij kunnen je een spiegel voorhouden die je helpt om blinde vlekken te identificeren en een objectiever beeld van jezelf te krijgen.
Werken aan ontwikkeling
Pas wanneer je inzicht hebt in wie je bent, waar je sterke en zwakke kanten liggen en wat jou drijft, kan je aan de slag met je eigen ontwikkeling. Hierbij is het belangrijk om specifieke doelen te stellen. Doelen die haalbaar zijn en waarbij je ook je voortgang kan monitoren. Ook helpt het om concreet te maken hoe en wanneer je die doelen wil bereiken. Dit geeft concrete handvatten om ermee aan de slag te gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen en grip te houden op je werkdag? Je hebt een goed beeld wat je die dag wil doen, maar de dag vliegt alweer voorbij met vragen en verzoeken tussendoor. Maak dan iedere ochtend een to-do lijst met wat je die dag wil doen en in welke volgorde. Probeer je vervolgens aan het overzicht te houden, ook wanneer er vragen tussendoor komen. Schrijf de vragen op voor een later moment en pak het alleen op als het die dag spoed heeft. Pak vervolgens ook momenten om te reflecteren in hoeverre het lukt om op deze manier te werken en wanneer en waarom het niet lukt.
Bepaal naast deze kleine doelen ook de langetermijndoelen die je in een grotere context helpen groeien, zoals wat je wil bereiken in je loopbaan of persoonlijke mijlpalen. Stel een gedetailleerd plan op dat beschrijft welke stappen je gaat nemen om je doelen te bereiken. Beslis welke doelen het belangrijkste zijn en richt je aandacht daarop, zodat je je niet overweldigd voelt. Daarna kan je actief werken aan het bereiken van je doelen door je gewoontes aan te passen of nieuw gedrag uit te proberen. Persoonlijke ontwikkeling vereist consistentie. Regelmatig oefenen en je inspanningen volhouden zijn cruciaal om vooruitgang te boeken. Hierbij is het belangrijk om regelmatig je vooruitgang te beoordelen. Kijk wat wel en niet werkt en leer van je successen maar ook van je mislukkingen.
Meer voldoening
Het verlangen om meer voldoening uit je werk te halen is een gevoel dat veel mensen op een bepaald punt in hun carrière ervaren, vooral na jarenlange werkervaring. Je hebt iedere situatie al wel eens meegemaakt en bent gepokt en gemazeld. Door de jaren heen ben je veel gegroeid, zowel op werkgebied en als persoon. Je bent gewend om knopen door te hakken en moeilijke beslissingen te maken, met cijfers als argument. Succes en groei worden immers in veel organisaties uitgedrukt in winst. Er kan een verlangen ontstaan naar werk dat een grotere impact heeft op anderen of op de samenleving. Zaken die vroeger voldoening gaven, kunnen nu minder zinvol aanvoelen. In de loop van de jaren kunnen je waarden en prioriteiten veranderen. Wat vroeger belangrijk was of wat je als succesvol zag, kan nu worden overschaduwd door andere waarden, zoals persoonlijke voldoening, zingeving of werkplezier. Je wil op zoek naar manieren om je werk meer betekenisvol te maken. Dit brengt je op een punt van opnieuw reflecteren op je huidige waarden en hoe deze in lijn liggen met wat je doet. Als er een discrepantie is, overweeg dan om je werkomgeving aan te passen om beter te voldoen aan je huidige waarden. Je bent immers in een positie om impact te maken en kan kiezen om een andere koers te varen.
Bij het streven naar meer voldoening in je werk speelt intuïtie een cruciale rol. Terwijl je ratio zich richt op cijfers en resultaten, is het je intuïtie die je helpt om dieper te voelen wat echt belangrijk voor je is. Intuïtie fungeert als een innerlijk kompas dat je richting geeft, vooral wanneer je nadenkt over de betekenis en impact van je werk en leven. Het is gebaseerd op de rijke verzameling van ervaringen en onderbewuste inzichten die je door de jaren heen hebt opgebouwd. Wanneer je je intuïtie inschakelt, kun je beter aanvoelen welke keuzes resoneren met je huidige waarden en waar je werkelijk voldoening uit haalt. Dit kan betekenen dat je je richt op projecten of rollen die meer maatschappelijke impact hebben. Je vindt manieren om je leiderschap zo in te zetten dat het bijdraagt aan het welzijn van anderen. Door te luisteren naar je intuïtie, kun je beslissingen nemen die niet alleen rationeel kloppen, maar die ook diepgaand voldoening geven en aansluiten bij wie je in essentie bent als mens en leider.
Richting kiezen
De zoektocht naar wat je echt wil, vraagt om meer dan enkel rationeel denken. Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces van zelfreflectie en groei. Iedere fase in je leven en carrière vragen opnieuw om reflectie en een herijking van je drijfveren en waarden. Of je nu zoekt naar meer balans in je leven, een duidelijk richting in je carrière, zoekt naar hoe jij meer maatschappelijke impact kan maken of iets kan doen waar je gelukkig van wordt. Door ook op je gevoel te vertrouwen en bewust hierbij stil te staan, krijg je inzicht in wat je werkelijk wil en hoe je dit kan bereiken.