De juiste keuze maken: luister naar je intuïtie
Voor 'nieuwe leiders' wordt de rol van intuïtie wordt steeds belangrijker bij het maken van keuzes, zegt Hanneke van Geet, trainer bij de Baak. Dat komt omdat de wereld steeds complexer wordt. Daarom kunnen we niet meer alleen op onze ratio vertrouwen. Door het ontwikkelen van onze intuïtie, kunnen we een grotere complexiteit aan.
Keuzes maken, dan doen we elke dag. En veel mensen vertrouwen daarbij op hun verstand. Ze wegen voors en tegens af en nemen een ‘logische’ beslissing. Tenminste dat denken ze. Want grote beslissingen, zoals de keuze voor huwelijk of een huis, nemen mensen over het algemeen intuïtief. En deze proberen ze dan over het algemeen rationeel te verklaren, zegt Hanneke van Geet, trainer bij de Baak.
De intuïtie speelt dus een belangrijk rol bij het maken van keuzes. Maar volgens Hanneke is het vertrouwen op ons gevoel minder ontwikkeld. Hanneke: “We voelen het wel, maar we nemen het niet serieus. In onze maatschappij en in het onderwijs hebben we geleerd om beslissingen te nemen op basis van ratio. Dat is ook belangrijk, maar deze tijd is complex, er is veel - soms tegenstrijdige - informatie en ontwikkelingen gaan veel sneller. De ratio kan het niet meer bijhouden en dus is intuïtie belangrijker.”
We voelen het wel, maar we nemen het niet serieus
Het geeft rust
Dankzij intuïtie kun je dus beter omgaan met complexiteit, maar er is nog een voordeel; het geeft rust. Hanneke: “Wat ik veel terug hoor van oud-deelnemers uit onze trainingen is dat ze het minder druk hebben. Besluiten nemen wordt makkelijker, omdat je niet alles meer rationeel hoeft te onderbouwen.”
Gebruik ratio én intuïtie
Maar is het maken van een keuze op basis van intuïtie, ook altijd de juiste keuze? Hanneke:” Vaak is het de vraag of een intuïtieve keuze, ook een zuivere keuze is. Dat kan alleen als je je valkuilen en patronen goed kent. Niemand kent zichzelf 100%. Gebruik daarom altijd ratio én intuïtie. Bijvoorbeeld als je een huis koopt, dan moet je dit ook kunnen betalen.”
Maak contact met jezelf
“Om je intuïtie te ontwikkelen, is het belangrijk om contact te maken met jezelf. Want hoe dieper je verbonden bent met jezelf, hoe groter de complexiteit is die je aankan. Dat is de metafoor van de boom: hoe hoger de boom, hoe dieper de wortels. Het is belangrijk om te weten wat je belemmerende overtuigingen en valkuilen zijn, zoals bijvoorbeeld aardig gevonden willen worden. Want alleen als je dat weet, kun je heldere keuzes maken.”
Sta eens stil
Bij een belangrijk besluit adviseert Hanneke om de tijd te nemen. Hanneke: “Loop een rondje of slaap er nog eens een nachtje over. Wat zegt je gevoel? Vaak weet je het dan wel. We zitten vaak zo in de doe-modus, maar hij het nemen van een beslissing is het juist belangrijk om stil te staan.”
Benoem je gevoel
Maar toch kan het lastig zijn om in een werksituatie te vertrouwen op je intuïtie. Bijvoorbeeld als er een besluit wordt genomen waar je niet achter staat. Hanneke: “Stel je zit in een vergadering en er wordt een besluit genomen wat voor jou niet goed voelt. Maar je weet niet waarom. Benoem dat dan. Zeg bijvoorbeeld: “Alles in mij zegt dat dit niet klopt. Hebben meer mensen dat? Kunnen we dat verder uitzoeken?” Daarmee koop je tijd. Je kunt er dan later op terugkomen en rationeel onderbouwen waarom het volgens je gevoel niet klopt.”
Geef medewerkers de ruimte
Leidinggevenden adviseert Hanneke om ook te luisteren naar de intuïtie van hun medewerkers. Hanneke: Medewerkers staan dichter bij de klant, zij weten wat er speelt op de werkvloer. Spreek hen vaker en geef hen de ruimte om feedback te geven op basis van hun gevoel. Want dat is belangrijke informatie.”
Gerelateerde artikelen

Eerste hulp bij een dreigende burn-out
Wat zijn signalen van (beginnende) burn-out? Wat kun je eraan doen als leidinggevende en als medewerker om het niet zover te laten komen? Burn-out wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid (uitputting), afstand nemen van het werk (distantie) en weinig vertrouwen in het eigen kunnen (verminderde competentie).

Tien tips om werkstress te voorkomen
Ben je te vaak gestrest? Begin dan vandaag al met een van deze tien tips! En kies er de komende tijd een paar bij. Langzaam je patroon veranderen is beter dan niets veranderen.
Ongeboren Leiders - Jop Haverkamp
Wat is intuïtie nou echt? In deze aflevering spreken we met Jop Haverkamp, trainer bij de Baak, over intuïtie en leiderschap. Volgens Jop kun je intuïtie op twee manieren bekijken: als iets wat zich vormt door je ervaringen (nurture) of als iets dat al in je zit – een blauwdruk die je pad bepaalt. Maar hoe luister je naar je intuïtie, zeker als dat zo nauw verbonden is met je gevoel? Jop deelt zijn inzichten en persoonlijke ervaringen over hoe je beter naar jezelf kunt luisteren. Zijn advies voor intuïtief leiderschap? Geef jezelf tijd, ruimte en aandacht om te onderzoeken wat er in je omgaat.

Omgaan met de stress van onzekerheid doe je zo
Je herkent vast het gevoel van onzekerheid en onrust wanneer je met grote veranderingen te maken krijgt. Dit kan een uitdaging zijn die je zelf bent aangegaan. Denk aan een andere functie binnen de organisatie of de start van een nieuw project. Maar ook een verandering waar je niet zelf voor hebt gekozen, zoals de implementatie van een nieuw systeem, een andere manier van werken of nog heftiger: een overname of reorganisatie. Veranderingen en nieuwe situaties leveren onzekerheid en – daarmee ook stress - op. Lees hieronder vier tips om constructief om te gaan met de stress van onzekerheid.

4x hoe je van je vermijdingsgedrag afkomt
Sommige klanten, bepaalde collega’s, je vermijdt ze liever. Vermijdingsgedrag is zowel begrijpelijk als onverstandig: lastige confrontaties gaan niet vanzelf weg. Kun je vermijding overwinnen?

Welke mindset heb jij?
Natuurlijk wil je je als professional blijven ontwikkelen, maar sta jij echt open om te groeien? Ontwikkeling vraagt om continue verandering en uit je comfort zone stappen. De mate waarin je hiervoor openstaat wordt bepaald door je mindset. Welke mindset heb jij?

Hoe kan je young professionals binden aan je organisatie?
Om een toekomstbestendige organisatie te creëren, is het essentieel om young professionals aan te trekken. Zij zijn immers de leiders van de toekomst en hebben ook steeds vaker al op relatief jonge leeftijd impactvolle functies binnen organisaties. Talent is echter schaars, vooral in de huidige gespannen arbeidsmarkt.

Zo blijf je waardevol en relevant door een leven lang leren
We leven in een periode die wordt gekenmerkt door verandering. Technologische veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op, de manier waarop organisaties en mensen met elkaar – vanuit huis – samenwerken is in ontwikkeling en ook de inhoud van het werk is aan verandering onderhevig. Om relevant te blijven is het voor professionals essentieel om continu te werken aan zowel hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een leven lang leren, maar hoe pak je dit aan?

Groeimindset: tips om een groeimindset te ontwikkelen
In een wereld die constant verandert, is de kracht van een groeimindset onmisbaar. Dit concept is populair geworden door psycholoog Carol Dweck en gaat over de overtuiging dat onze basisvaardigheden door inzet en hard werken kunnen worden ontwikkeld. Het hebben van een groeimindset is cruciaal, omdat het de basis legt voor persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. Mensen met een groeimindset geloven dat hun vaardigheden en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door inspanning, goede leerstrategieën en constructieve feedback. Deze overtuiging stimuleert hen om uitdagingen aan te gaan, door te zetten bij tegenslagen en actief te leren van fouten.
In dit artikel duiken we dieper in de essentie van een groeimindset, verkennen we de kenmerkende eigenschappen van mensen die deze groeimindset bezitten en onderscheiden we het van de vaste mindset. We zullen ook behandelen waarom het hebben van een groeimindset zo waardevol is in zowel ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Tot slot bieden we praktische tips en inzichten over hoe je een groeimindset kunt stimuleren en versterken.

Werkgeluk: wat is het en hoe vergroot je dit?
Werkgeluk speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het gaat niet alleen om plezier hebben in wat je doet, maar ook om diepere voldoening, persoonlijke groei en een gezonde balans tussen werk en privé. Werkgeluk betekent dat je werk niet alleen energie kost, maar ook energie geeft; dat je het gevoel hebt bij te dragen aan iets dat belangrijk voor je is en je jezelf kunt ontwikkelen.
In dit artikel duiken we dieper in op werkgeluk: wat het precies is, waarom het zo belangrijk is en welke factoren dit beïnvloeden. We bespreken onder andere de waarde van autonomie, betekenisvol werk, positieve relaties met collega’s en het belang van gezondheid en een goede werk-privébalans. Verder bieden we de vijf bouwstenen voor werkgeluk en praktische tips om jouw werkplezier te verhogen.

4 manieren van waarnemen voor dieper inzicht in persoonlijke situaties
Bij de Baak zien we elke uitdaging, hoe moeilijk ook, als een kans om dieper in jezelf te kijken en nieuwe inzichten op te doen. Door een lastige situatie vanuit verschillende kanten te bekijken, krijg je een breder en completer beeld. Het helpt je om meer waardevolle inzichten te verkrijgen. Dit proces vraagt om moed en geduld, omdat je bereid moet zijn om je vertrouwde manieren van denken los te laten en de tijd te nemen om tot een goed doordachte beslissing te komen.

Tips voor presentatievaardigheden
Wanneer je een presentatie geeft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Alle ogen zijn op jou gericht. Dat je niet precies weet wat al die mensen van jou vinden, maakt het voor veel mensen spannend. Het is de kunst om onafhankelijk te zijn van wat anderen vinden.

Theory U: wat is het en hoe werkt dit model?
In dit artikel duiken we in de wereld van Theory U, ook bekend als theorie U. Dit model is een veranderingsmethodiek ontwikkeld door Otto Scharmer, docent aan het Massachusetts Institute of Technology. Het model is gebaseerd op het idee dat de manier waarop we aandacht geven en de intentie waarmee we dingen benaderen en de resultaten die we creëren kunnen beïnvloeden. Dat we ‘tot de diepere laag kunnen gaan’. Maar tot die diepere laag komen, is niet altijd makkelijk.

De 7 dilemma's voor een coach
Kiezen in coaching: hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet en beïnvloedt wat je doet of laat.

De toekomst van werk: omarm het vraagteken
De toekomst van werk in 2030 is dichterbij dan we denken. Ingrijpende veranderingen vinden nu al plaats, in een steeds sneller tempo. Daar kun je behoorlijk onrustig van worden. Robotisering, automatisering en kunstmatige intelligentie nemen ons werk uit handen. En als banen verdwijnen en nieuwe ontstaan, welke competenties doen er straks dan toe? Bekende ‘visionairs’ bieden interessante inzichten.

Leren en groeien door inzicht geeft je een ander uitzicht!
In een professionele omgeving is inzicht één van jouw meest waardevolle assets. Het vergroot je uitzicht op procesdenken, strategie, stakeholdermanagement en teamdynamiek. Hoe krijg je dit inzicht? Het is 1 woordje, met 7 letters, maar o zo krachtig.

Aannames verpesten de effectiviteit. Zo kom je er vanaf...
Aannames: we hebben ze, ze beïnvloeden ons functioneren en niet zelden brengen ze de effectiviteit van een team om zeep. Wat valt er tegen te doen?

5 tips voor minder stress en meer rust
We hebben het drukker dan ooit, maar echt gelukkig worden we er niet van. Want wat sneuvelt er als eerste in een drukke week? Precies, die avond met het boek in bad of de voorleessessie met de kinderen. Terwijl juist dát de momenten zijn die we nodig hebben om ons goed te voelen en rust te ervaren. Samen met psycholoog en trainer Godfried IJsseling van de Baak, het trainingsinstituut voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, geven we daarom vijf tips om minder stress en meer rust te ervaren.

Je leven vullen is gemakkelijker dan je leven vervullen
In de dagelijkse hectiek van werk vergeten we wel eens wat ons werkelijk inspireert en wat de kwaliteit van ons bestaan bepaalt. Mensen die achteraf terugkijken naar hun leven hebben vaak meer spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de fouten die ze maakten.

Breinboetseren: neem de vrijheid om jezelf opnieuw uit te vinden
Onrust, gejaagdheid, stress… nog snel even dit én door. Voor velen hoort het bij het werkende leven met volgeplande agenda’s, aaneengeschakelde meetings, projecten, calls, enzovoort. En ook thuis ligt de lat hoog met kinderen, ouders en het verlangen naar een leuk sociaal leven. Veel mensen ervaren ongemak in de hectiek en de vele eisen die hun leven stelt. Past het allemaal nog wel en hoe ga je hier goed mee om? Met deze technieken train je je brein in het vervullen van je ambities.

5 stappen naar een betekenisvolle carrière
Thuiswerken, flexibiliteit, werk-privébalans, de coronapandemie heeft onze kijk op werk voorgoed veranderd. Wat is nu eigenlijk de definitie van carrière? Vaak zeggen mensen iets in de trant van 'de verschillende banen die je in je leven hebt gehad' of 'je loopbaan', maar is dit niet een te eenzijdig beeld? Wat wíl je eigenlijk? Hoe zet je stappen naar een betekenisvolle carrière?

Mentale gezondheid: hoe zorg je voor een goede energiebalans?
Onze mentale gezondheid is onlosmakelijk verbonden met onze algehele gezondheid. Wanneer je goed in je vel zit, voel je je positiever, energieker, sterker en ben je ook productiever. Het is echter vaak een uitdaging – om te midden van alle hectiek – in balans te blijven.

Luister jij wel echt?
In veel organisaties krijgen medewerkers de ruimte om zelf te bepalen hoe zij hun doelen gaan bereiken en wat zij daarvoor nodig hebben. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Door deze manier van werken ligt er meer verantwoordelijkheid bij de teams en individuele medewerkers en ontstaat er meer ruimte voor eigen initiatief. Tegelijkertijd vraagt deze manier van leiderschap om meer én beter te luisteren naar hun teams en medewerkers, maar luister jij wel echt?

Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling blijft je hele leven lang ontzettend relevant. Of je aan het begin van je carrière staat, er middenin zit of zelfs aan het einde. Het is essentieel voor iedereen die streeft naar groei en verbetering in zowel hun professionele als persoonlijke leven. Persoonlijke ontwikkeling is het proces van zelfverbetering door het bewust aangaan van activiteiten die je kennis, vaardigheden en competenties vergroten. Op deze pagina verkennen we diverse methoden om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, zoals reflecteren op je ervaringen, het volgen van gerichte trainingen en het stellen van concrete doelen. We bespreken ook de voordelen die persoonlijke ontwikkeling kan opleveren, zoals een verhoogd zelfinzicht, meer balans in je leven en een toename in zelfvertrouwen. Daarnaast geven we tips over hoe je je voortgang kunt meten en hoe je consistent kunt blijven in je groei.

Assertiviteit: met deze tips word jij assertiever!
Op een eerlijke en directe manier voor jezelf opkomen zonder iemand anders te kwetsen of op een agressieve manier te reageren, kan dat? Dat kan zeker! Deze manier van reageren noemen we ook wel ‘assertief reageren’ of ‘assertiviteit’.
Assertiviteit is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid. Herken je het gevoel dat je in een vergadering niet durft uit te spreken hoe jij echt over de situatie denkt of dat je ‘ja’ zegt op een project waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt? Assertief kunnen zijn, is in zulke situaties heel belangrijk, waarom? We leggen je uit wat assertiviteit betekent en wat de kenmerken zijn. Vervolgens vertellen we je waarom het zo belangrijk is en welke voordelen jij ervan gaat ervaren. Als laatste geven we je meerdere tips hoe jij zowel op persoonlijk als professioneel vlak assertiever wordt.

De Piramide van Maslow: uitleg over menselijke basisbehoeften
De Piramide van Maslow is een bekend model binnen de psychologie dat de behoeften van de mens rangschikt in een hiërarchische volgorde. Dit model is ontwikkeld door Abraham Maslow in 1943 en maakt deel uit van de 'Theory of Human Motivation'. Het helpt ons te begrijpen welke basisbehoeften mensen hebben en hoe deze behoeften elkaar opvolgen.
In dit artikel duiken we dieper in de vijf basisbehoeften die Maslow beschrijft, bekijken we de toevoeging van zelftranscendentie als zesde behoefte en verkennen we de praktische toepassingen en beperkingen van dit model. Door inzicht te krijgen in de Piramide van Maslow, ontdek je hoe je deze theorie kunt toepassen in zowel je privéleven als op werk.

Voor jezelf opkomen: praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Herken je dat gevoel? Je weet wat je wil, maar je durft het niet altijd te zeggen. Voor jezelf opkomen lijkt soms moeilijker dan het is. Toch vinden velen het moeilijk om assertief te zijn, vaak door angst voor conflict of afwijzing. Maar wat als we je vertellen dat assertiviteit niet alleen noodzakelijk is, maar ook ontzettend belangrijk en bevrijdend is.
Dit artikel gaat in op wat "voor jezelf opkomen" precies betekent, waarom het soms zo lastig is, en welke voordelen het kan bieden. Daarnaast delen we vijf praktische tips om beter voor jezelf op te komen, zowel op de werkvloer als in persoonlijke relaties.

De juiste keuze maken: luister naar je intuïtie
Voor 'nieuwe leiders' wordt de rol van intuïtie wordt steeds belangrijker bij het maken van keuzes, zegt Hanneke van Geet, trainer bij de Baak. Dat komt omdat de wereld steeds complexer wordt. Daarom kunnen we niet meer alleen op onze ratio vertrouwen. Door het ontwikkelen van onze intuïtie, kunnen we een grotere complexiteit aan.

Zo ontdek je wat je echt wil
In een wereld vol keuzes is het steeds moeilijker om te ontdekken wat je nu echt wil. Het is ook geen vraag waar je iedere dag bewust bij stilstaat. Vaak is er in alle drukte ook geen ruimte om hierover na te denken. Soms dwingt de situatie je er toe. Wanneer er een grote verandering in je leven gaat plaatsvinden, een verhuizing, gezinsverandering of een andere baan, dan moet je wel nadenken over wat je precies wil. Soms is de aanleiding niet direct duidelijk. Je hebt het gevoel geen duidelijk doel of precieze richting in je leven te hebben. Je wil ergens beter in worden, maar waarin? Of je merkt dat je het gevoel hebt dat je geen voldoening meer uit je werk haalt, maar je weet ook niet precies wat je dan zou moet veranderen. Misschien heb je moeite om de balans te vinden tussen werk en privé en komt steeds vaker de vraag naar boven: waar doe ik het nu voor? Dit zet je aan het denken en je ervaart twijfels en onzekerheid. Hoe kom je er dan achter wat je gelukkig maakt? Wat wil je nu echt? Persoonlijke ontwikkeling start met jezelf beter leren kennen. Hoe pak je dat aan?

Zo ontwikkel je je intuïtie
We kunnen en willen tegenwoordig zoveel, waardoor het steeds moeilijker wordt om de juiste keuzes te maken. We hebben meer kennis tot onze beschikking dan ooit en dat kan even geweldig als overweldigend zijn. We leven in een wereld waarin veranderingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dit geeft het gevoel dat je van alles moet. Niet alleen van jezelf, maar ook de verwachtingen van anderen spelen een rol. Hoe weet je dan wat de juiste keuze is en wat je echt belangrijk vindt?

De kwestie: getrouwd met je werk of trouw aan jezelf?
Met het advies om ‘vooral jezelf te zijn’ wordt kwistig gestrooid. We moeten authentiek zijn, maar wie de vacatures doorspit zal zelden een organisatie tegenkomen die op zoek is naar een professional die lekker zichzelf blijft. Je moet vooral in het profiel passen, geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, flexibel zijn, stressbestendig en voldoen aan alle verwachtingen. Het is dan ook niet vreemd dat we ons uiterste best doen om in dat plaatje te passen. Want dat biedt de grootste kans op succes, zo is de gedachte, maar het tegendeel is waar.
Gerelateerde trainingen
Talent Ontwikkelings Programma
- Krijg inzicht in wie je bent en wat jouw talenten zijn
- Bepaal je persoonlijke koers en welke stappen je wilt zetten
- Ontdek hoe je meer impact maakt en meer resultaat boekt
Talent Ontwikkelings Programma (BaakBoost)
- Krijg inzicht in wie je bent en wat jouw talenten zijn
- Bepaal je persoonlijke koers en welke stappen je wilt zetten
- Ontdek hoe je meer impact maakt en meer resultaat boekt
Senior Excellence
- Vind jouw eigen antwoord op het gevoel ‘Ik wil meer’ of ‘Is dit het nu?’
- Geef jouw loopbaan vorm vanuit wie je ten diepste bent
- Laat je levenswijsheid en je professionaliteit elkaar versterken
- (Her)ontdek je diepste ambities en verlangens
- Leer via dialoog jezelf en anderen diepgaand kennen
- Ervaar voldoening in je werk
- Blijf een inspiratiebron voor jongere generaties
Perfectionist én in je Kracht
- Leer anders kijken naar je overtuigingen
- Ervaar hoe je verantwoordelijkheid delegeert en loslaat
- Leer hoe je je tijd en kwaliteiten effectiever kan inzetten
- Je bent een professional die hoge eisen stelt aan zichzelf
Ik en de Anderen
- Verdiep het inzicht in jezelf en integreer verstand en gevoel
- Leer jezelf te zijn en blijven in contact met anderen
- Word bewust van de wisselwerking tussen jou en anderen
Persoonlijke Kracht
- Herken signalen van negatieve stress en voorkom dat je uit balans raakt
- Ontdek wat je energie geeft en wat je energie kost
- Vind je rustpunt in de dynamiek van je omgeving
- Je bent een professional die graag meer energie wilt hebben
Young Professionals
- Leer sterker in je schoenen te staan en meer initiatief te tonen
- Vergroot je invloed en overtuigingskracht
- Krijg inzicht waar je nu staat en maak bewuster keuzes in je carrière
Hulp nodig bij het kiezen van een training?
