Zo ontwikkel je je intuïtie
We kunnen en willen tegenwoordig zoveel, waardoor het steeds moeilijker wordt om de juiste keuzes te maken. We hebben meer kennis tot onze beschikking dan ooit en dat kan even geweldig als overweldigend zijn. We leven in een wereld waarin veranderingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dit geeft het gevoel dat je van alles moet. Niet alleen van jezelf, maar ook de verwachtingen van anderen spelen een rol. Hoe weet je dan wat de juiste keuze is en wat je echt belangrijk vindt?
Je weet het pas als je het voelt
Al vanaf jonge leeftijd wordt ons geleerd dat we goed moeten nadenken over onze besluiten. Op school, maar ook in het bedrijfsleven, word je geleerd hoe je moet denken, analyseren en beslissen. Logica, ratio en sterke argumenten zijn leidend in het maken van beslissingen. Maar nadenken alleen brengt ons niet altijd verder. Sterker nog, het werkt vaak verlammend. Je loopt vast in een patroon van overdenken, twijfelen en het afwegen van voor-en nadelen. We vergeten een hersenhelft mee te nemen in onze beslissingen. Een instrument dat geraffineerder is dan we denken: onze intuïtie. Wat is je intuïtie precies? Kan je er wel op vertrouwen? En hoe kan je je intuïtie gebruiken?
Wat is intuïtie?
Intuïtie wordt vaak omschreven als het onderbewust weten of voelen. Je komt tot een bepaald inzicht of een beslissing zonder bewuste reden of logische verklaring. Het is dat gevoel van zekerheid dat je iets weet zonder te weten hoe je het weet. Het wordt ook wel eens omschreven als je ‘onderbuikgevoel’.
Artsen maken meer dan eens gebruik van dit fenomeen met patiënten, waarbij de klachten logisch verklaarbaar lijken, maar dat er toch het gevoel is dat er iets niet klopt. Dit wordt in de medische wereld ook wel het pluis/niet-pluisgevoel genoemd. Experts vertrouwen vaak op hun intuïtie wanneer ze geconfronteerd worden met complexe situaties, juist omdat deze intuïtie geworteld is in jarenlange ervaring.
Het is echter meer dan een gevoel of lukraak uit emotie handelen. Intuïtie is het snel en onbewust verwerken van informatie, waarbij je brein eerdere ervaringen en kennis gebruikt om tot een conclusie te komen. Hoogleraar Psychologie Gerd Gigerenzer beschrijft intuïtie als een snelle en efficiënte manier om beslissingen te nemen in situaties van onzekerheid. Het is een product van je eerdere ervaringen en je vermogen om patronen te herkennen op een niveau dat voorbij de bewuste waarneming ligt.
Intuïtie is een snelle en efficiënte manier om beslissingen te nemen in situaties van onzekerheid. Het is een product van je eerdere ervaringen en je vermogen om patronen te herkennen op een niveau dat voorbij de bewuste waarneming ligt.
Intuïtie wordt ook wel eens vergeleken met instinct, maar dit is niet hetzelfde. Instinct is biologisch en aangeboren, zoals de drang om te vechten of te vluchten in gevaarlijke situaties. Intuïtie is daarentegen cultuur en cognitief, gebaseerd op ervaring en persoonlijke ontwikkeling. Het is een combinatie van ervaring, onderbewuste kennis en waarneming.
Intuïtie is nuttig in complexe en onzekere situaties, waar rationele analyses tekortschieten. Het stelt je in staat om snel te handelen, zonder de lange en soms verlammende processen van logische deductie. Intuïtieve beslissingen spelen een grote rol wanneer er sprake is van tijdsdruk of incomplete informatie.
Kan je vertrouwen op je intuïtie?
Je intuïtie gebruiken bij het nemen van beslissingen kan een waardevolle aanvulling zijn op rationeel denken. De wetenschap erkent steeds meer de rol van intuïtie in besluitvorming. Alhoewel intuïtie moeilijk te definiëren en meten is, zijn er verschillende onderzoeken die de effectiviteit van intuïtieve beslissingen in bepaalde contexten ondersteunen. In een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, door hoogleraar Ap Dijksterhuis en collega's, werd het 'deliberation-without-attention' effect beschreven. Dit onderzoek toonde aan dat mensen vaak betere beslissingen nemen wanneer ze een complexe beslissing eerst intuïtief laten sudderen, zonder er direct rationeel over na te denken. Alhoewel intuïtie spontaan lijkt, is het gebaseerd op eerdere ervaringen en patronen die je hersenen herkennen zonder dat je je daarvan bewust bent. Dit maakt intuïtie vaak betrouwbaar, met name in situaties waar je veel ervaring mee hebt.
Denken + voelen = weten
Hoewel intuïtie krachtig is, is het belangrijk om het in balans te brengen met rationeel denken. Beslissingen die alleen op intuïtie worden genomen, kunnen soms riskant zijn, vooral als ze niet worden ondersteund door feiten en logica. Aan de andere kant kan een puur rationele benadering te kort door de bocht zijn, omdat er geen rekening wordt houden met de menselijke factor. Bij belangrijke beslissingen leidt de optelsom van intuïtie en ratio tot een completer en beter onderbouwd oordeel, waarbij zowel de logische feiten als je gevoel en ervaringen worden meegenomen. Denken en voelen vullen elkaar aan en samen leiden ze tot een dieper weten.
Dit maakt intuïtie allesbehalve zweverig, maar juist een krachtig instrument voor besluitvorming. Bij het vinden van een balans tussen ratio en intuïtie voor besluitvorming is het cruciaal om beide elementen in overweging te nemen en ze strategisch in te zetten op basis van de situatie. Juist wanneer je intuïtie en je verstand in dezelfde richting wijzen, geeft dat vertrouwen in de juiste keuze. Wanneer ze botsen, kan dat een teken zijn om verder te onderzoeken of nieuwe informatie te verzamelen.
Voordelen van intuïtie
Intuïtie helpt niet alleen bij het maken van meer overwogen beslissingen. Het is ook nauw verbonden met emotionele intelligentie. Het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen en daarmee om te gaan. Wanneer je een hoge emotionele intelligentie hebt, gebruik je je intuïtie om in te schatten hoe anderen zich voelen en om de juiste beslissingen te nemen in interpersoonlijke situaties. Daarnaast speelt intuïtie niet alleen een rol bij individuele besluitvorming, maar kan het ook een belangrijke bron van innovatie zijn binnen organisaties. Innovatieve ideeën ontstaan vaak uit een diep gevoel of een plotselinge inspiratie, die later door rationele analyse worden uitgewerkt en verfijnd. In organisaties waar ook ruimte is voor gevoel, kan je een cultuur van innovatie stimuleren door ruimte te geven aan nieuwe ideeën en intuïtieve inzichten te combineren met strategisch denken.
Ook kan intuïtie je helpen om sneller en effectiever beslissingen te nemen, vooral in situaties die niet zwart-wit zijn. Het kan ook een waardevolle aanvulling zijn op rationele besluitvorming, door niet alleen te vertrouwen op cijfers en analyses, maar ook op je gevoel en ervaring. Vooral in leiderschap speelt intuïtie een cruciale rol. Leiders die hun intuïtie gebruiken, kunnen vaak beter inspelen op veranderingen en omgaan met tegenstrijdigheden. Leiders die ook vertrouwen op hun gevoel zijn vaak beter in staat om beslissingen te nemen die in lijn liggen met hun persoonlijke waarden. Je voelt aan wat juist is, zelfs in situaties waarin de uitkomst onzeker is of wanneer externe druk hen in een andere richting zou kunnen duwen.
Hoe ontwikkel je je intuïtie?
Intuïtie is niet iets wat je hebt of niet hebt; het is iets wat je kunt trainen. Je intuïtie wordt sterker wanneer je er vaker naar luistert en het durft te volgen. Het ontwikkelen van je intuïtie vraagt om tijd, reflectie en het vergroten van je zelfbewustzijn. Daarom is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen en te leren meer verbinding te maken met je gevoel. Je intuïtie wordt vaak geblokkeerd door interne ruis, zoals angsten, twijfels, of beperkende overtuigingen. Door meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten en gevoelens, kun je intuïtie beter waarnemen en begrijpen hoe je dit meer kan benutten.
Een belangrijk onderdeel van intuïtie is ervaring. Naarmate je meer ervaring mee hebt, zal ook je intuïtie sterker worden. Hoe meer je situaties meemaakt en problemen oplost, hoe beter je brein wordt in het herkennen van patronen. Dit gebeurt vaak onbewust, maar je intuïtieve reacties zullen scherper worden naarmate je meer ervaring opdoet. Daarom zien we dat juist ervaren leiders meer in contact staan met hun gevoel en vertrouwen op hun intuïtie. Het herkennen of je intuïtie juist is, kan uitdagend zijn, maar met ervaring en zelfreflectie kun je beter leren inschatten wanneer je intuïtieve gevoelens accuraat zijn.
Je kan actief oefenen om je intuïtie te vergroten, ook wanneer je nog minder ervaring hebt. Dit vraagt om ruimte voor reflectie, waarbij je aandacht besteedt aan je gedachten, gevoelens en ook je lichamelijke reacties. Vaak neigen we ernaar om onze eerste indrukken te rationaliseren of te negeren, vooral als we ons onzeker voelen. Het helpt om vaker naar je eerste ingevingen te luisteren. Wanneer je voor een beslissing staat, stel je zelf een vraag en let op je directe reactie. Vaak komt een intuïtief antwoord snel op, voordat je het rationeel kan beredeneren. Oefen met het inzetten van je intuïtie in situaties waar de risico's laag zijn. Bijvoorbeeld bij dagelijkse beslissingen of kleine projecten op je werk. Dit helpt je om te leren vertrouwen op je intuïtie, zonder dat er te veel op het spel staat. Naarmate je vertrouwen groeit, kun je intuïtie inzetten in grotere beslissingen.
Je kan dit oefenen door bijvoorbeeld situaties op te schrijven waarbij je beslissingen neemt op basis van je eerste gevoel en te kijken wat het resultaat was, zodat je patronen kunt herkennen. Door te reflecteren op beslissingen en hoe je gevoel heeft bijgedragen aan je successen of uitdagingen, leer je je intuïtieve reacties beter begrijpen.
Door te reflecteren op beslissingen en hoe je gevoel heeft bijgedragen aan je successen of uitdagingen, leer je je intuïtieve reacties beter begrijpen.
Daarnaast werkt intuïtie het beste wanneer je rust hebt. Het werkt om even te stoppen en de ruimte te nemen. Door afstand te nemen van de drukte, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of een rustige plek op te zoeken. Op deze manier kan je je gedachten ordenen en zijn je intuïtieve gedachten duidelijker voelbaar. Je herkent het misschien wel dat je beste ideeën niet opkomen wanneer je aan het werk bent, maar bijvoorbeeld wanneer je onder de douche staat of op de fiets naar huis zit. Het is belangrijk om hierbij ook naar je lichaam te luisteren. Dit is ook iets waar we in de hectiek van de dag snel aan voorbij gaan. Je lichaam geeft vaak subtiele signalen die je intuïtie weerspiegelen, zoals een gevoel van spanning, rust of energie. Dit kunnen waardevolle aanwijzingen zijn over wat een goede of minder goede keuze is.
Bij weloverwogen beslissingen gaat het om de balans tussen denken en voelen. Door niet alleen maar te denken, maar ook te vertrouwen op je gevoel ben je beter uitgerust om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan, vooral in een wereld die steeds complexer en sneller wordt. In onze trainingen krijg je ruimte om ook naar je gevoel te luisteren. Door het herkennen van onbewuste patronen en het leren vertrouwen op zowel rationele inzichten als je intuïtie en hierin de juiste balans te vinden.
Gerelateerde trainingen
Authentiek Profileren
- Krijg meer inzicht in jezelf, je talenten en overtuigingen
- Ontdek hoe jij je kwaliteiten kan laten zien en inzetten
- Vergroot je zichtbaarheid op een manier die bij jou past
Baak Leiderschap Programma
- Ontwikkel een heldere, autonome visie op jouw leiderschap
- Vergroot je strategische en relationele intelligentie als leider
- Verdiep je inzicht in jouw identiteit en rol als senior leider
- Vergroot je wendbaarheid in krachtenveld
Baak Strategie Programma
- Ontwikkel jezelf verder als strategisch leider
- Ontwikkel je blik op de toekomst
- Leer anderen te inspireren en mee te nemen in jouw kijkrichting naar de toekomst
- Leer nieuwe strategieën ontwerpen door meervoudig te kijken
- Leer van de diversiteit van de andere deelnemers en hun praktijk
Bezielend Leiderschap
- Ervaar een optimale balans tussen ambitie en innerlijke rust
- Ontdek je kracht en kom volledig tot ontplooiing vanuit je essentie
- Weet waar jij voor staat en vertaal jouw visie naar keuzes, doelen en resultaten
Communicatie met Impact!
- Leer hoe je boodschap effectiever kan overbrengen
- Maak kennis met verschillende communicatiestijlen
- Krijg inzicht in de valkuilen en patronen die jou belemmeren
- Je zoekt handvatten om effectiever te communiceren
De Informele Leider
- Leer hoe je mensen kan aansturen zonder formele macht
- Vergroot je invloed en leer hoe je kan motiveren vanuit jouw rol
- Ontdek hoe je anderen mee krijgt op jouw unieke manier
De Zelfbewuste Leider
- Ontdek de stabiele basis in jezelf en leer leidinggeven vanuit rust, reflectie, focus en wijsheid
- Bouw aan een nieuwe manier van in de wereld staan en leidinggeven
- Je bent een leider die vanuit zelfbewustzijn een bijdrage wil leveren aan je omgeving
Effectieve Persoonlijke Communicatie
- Leer communiceren vanuit wie jij bent
- Ontwikkel verschillende communicatiestijlen
- Ontdek hoe je anderen kan overtuigen en inspireren
- Je bent een professional die zichtbaarder wil zijn in de organisatie
High Performance Leadership
- Inspireer door een duidelijke en zingevende visie
- Ontwikkel een mens- en resultaatgerichte leiderschapsstijl
- Leer je team beter te begrijpen, waarderen en te inspireren
Ik en de Anderen
- Verdiep het inzicht in jezelf en integreer verstand en gevoel
- Leer jezelf te zijn en blijven in contact met anderen
- Word bewust van de wisselwerking tussen jou en anderen
Invloed in Complexiteit
- Ontdek hoe je meer invloed kan uitoefenen in een complexe omgeving
- Ontwikkel daadkracht, rust en overzicht in extreme complexiteit
- Herken tegenstrijdige standpunten en belangen en ontwikkel waardevolle oplossingen
Leiderschap door Vrouwen
- Versterk je leiderschap vanuit je vrouwelijke kracht
- Vergroot je zelfvertrouwen en zichtbaarheid
- Leer hoe je je invloed vergroot en meer daadkracht te tonen
Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling
- Leer steviger leidinggeven in de (semi)publieke sector
- Begrijp het politiek ambtelijke krachtenveld
- Maak effectieve keuzes vanuit een stevige persoonlijke visie
Leidinggeven aan eigenwijze Professionals
- Leer motiveren, coachen en sturen op resultaat
- Weet op de juiste momenten te controleren en los te laten
- Vergroot je inzicht en grip op jouw rol in de teamdynamiek
Leren Leiden
- Krijg inzicht in jouw talent als leider
- Ontdek welke manier van leidinggeven bij je past
- Ontwikkel jouw eigen leiderschapsstijl
Management van Mensen
- Krijg inzicht in wie jij bent en jouw manier van leidinggeven
- Leer verschillende leiderschapsstijlen toe te passen
- Ontdek hoe je de mensen in jouw team kan motiveren
Moeilijke Gesprekken Voeren
- Ontdek hoe je een gesprek kan sturen
- Durf de confrontatie op te zoeken
- Leer omgaan met weerstand
- Voor iedereen die een moeilijk gesprek wil leren voeren
Perfectionist én in je Kracht
- Leer anders kijken naar je overtuigingen
- Ervaar hoe je verantwoordelijkheid delegeert en loslaat
- Leer hoe je je tijd en kwaliteiten effectiever kan inzetten
- Je bent een professional die hoge eisen stelt aan zichzelf
Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering
- Leer hoe je effectief sturing geeft aan veranderingen
- Ontdek hoe je meer invloed kan uitoefenen en kan omgaan met weerstand
- Ontwikkel een uitgebreid handelingsrepertoire voor verandermanagement
- Je hebt te maken met verandering binnen je organisatie
Persoonlijke Kracht
- Herken signalen van negatieve stress en voorkom dat je uit balans raakt
- Ontdek wat je energie geeft en wat je energie kost
- Vind je rustpunt in de dynamiek van je omgeving
- Je bent een professional die graag meer energie wilt hebben
Professioneel Adviseren
- Word bewust van jouw rol in het adviesproces
- Leer hoe je effectiever kan adviseren en meer impact maakt met je advies
- Krijg inzicht in je kwaliteiten en hoe je dit gebruikt in de rol van adviseur
- Je bent een interne of externe adviseur bij een organisatie
Projectmanagement
- Leer goed projectmatig werken en anderen succesvol aan te sturen
- Til jouw projecten naar een hoger niveau met zichtbaar resultaat
- Krijg meer contact met stakeholders en zorg voor meer betrokkenheid
Senior Excellence
- Vind jouw eigen antwoord op het gevoel ‘Ik wil meer’ of ‘Is dit het nu?’
- Geef jouw loopbaan vorm vanuit wie je ten diepste bent
- Laat je levenswijsheid en je professionaliteit elkaar versterken
- (Her)ontdek je diepste ambities en verlangens
- Leer via dialoog jezelf en anderen diepgaand kennen
- Ervaar voldoening in je werk
- Blijf een inspiratiebron voor jongere generaties
Strategisch Adviseren
- Leer vanuit diverse perspectieven jouw advies in te brengen op strategisch niveau
- Weet jezelf beter te profileren en positioneren in een complex krachtenveld
- Vergroot je impact als adviseur bij interne en/of externe klanten
Talent Ontwikkelings Programma
- Krijg inzicht in wie je bent en wat jouw talenten zijn
- Bepaal je persoonlijke koers en welke stappen je wilt zetten
- Ontdek hoe je meer impact maakt en meer resultaat boekt
Teamleiderschap
- Vergroot je competenties in het aansturen en coachen van teams
- Ontdek hoe je de samenwerking in teams kan verbeteren
- Leer optimaal inspelen op de groepsdynamiek en omgaan met weerstand
Young Executives Program
- Leer beter in te spelen op complexe, strategische vraagstukken
- Word invloedrijker binnen zowel je team als het hoger management
- Leer hoe je op jouw authentieke wijze mensen in beweging krijgt
Young Executives Program Compact
- Word bewuster van wie je bent, als mens en als leidinggevende
- Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden op authentieke wijze
- Leer effectiever leidinggeven en hoe je mensen in beweging krijgt
Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Gerelateerde artikelen

Effectief communiceren
Goed communiceren lijkt vanzelfsprekend, maar hoe vaak gebeurt het dat je boodschap niet aankomt zoals je bedoelt? Of dat een gesprek vastloopt in misverstanden? Effectief communiceren gaat verder dan alleen spreken en luisteren. Het draait om bewustzijn, afstemming en het creëren van verbinding.

Communicatieve vaardigheden
Communicatie is meer dan alleen praten. Het gaat om luisteren, begrijpen en de juiste boodschap overbrengen – zowel verbaal als non-verbaal. Hoe goed je dit doet, bepaalt hoe effectief je samenwerkt, leidinggeeft en invloed uitoefent. Sterke communicatieve vaardigheden zijn essentieel in vrijwel elk beroep en kunnen het verschil maken tussen een misverstand en een waardevolle samenwerking.
Ongeboren Leiders - Jop Haverkamp
Wat is intuïtie nou echt? In deze aflevering spreken we met Jop Haverkamp, trainer bij de Baak, over intuïtie en leiderschap. Volgens Jop kun je intuïtie op twee manieren bekijken: als iets wat zich vormt door je ervaringen (nurture) of als iets dat al in je zit – een blauwdruk die je pad bepaalt. Maar hoe luister je naar je intuïtie, zeker als dat zo nauw verbonden is met je gevoel? Jop deelt zijn inzichten en persoonlijke ervaringen over hoe je beter naar jezelf kunt luisteren. Zijn advies voor intuïtief leiderschap? Geef jezelf tijd, ruimte en aandacht om te onderzoeken wat er in je omgaat.

Professionele ontwikkeling
Sta je stil in je werk? Of voel je dat er meer in je zit, maar weet je niet hoe je dat potentieel benut? Professionele ontwikkeling is de sleutel om vooruit te komen; niet alleen op de werkvloer, maar ook in je persoonlijke leven. Professionele ontwikkeling is altijd relevant. Of je nu net aan je carrière begint of al jaren meedraait, groeien als professional betekent investeren in jezelf. Dat kan door nieuwe vaardigheden te leren, jezelf mentaal uit te dagen of je leiderschapskwaliteiten te versterken.

Perfectionisme loslaten
Je kent het vast wel: je bent net klaar met een project, maar ergens blijft dat stemmetje knagen. ‘Had ik het toch niet beter kunnen doen?’. Het streven naar perfectie kan motiveren, maar het kan je ook gevangen houden in een eindeloze zoektocht naar meer, beter, perfect. Wij geloven dat ruimte creëren voor jezelf – om te leren, te groeien en te falen – essentieel is om écht in je kracht te staan.

Professionele vaardigheden
Je werk is meer dan alleen je functieomschrijving. Wat je écht succesvol maakt, zijn de vaardigheden die je dagelijks inzet: je professionele vaardigheden. Professionele vaardigheden bepalen hoe effectief, veerkrachtig en invloedrijk je bent in je werk. Hard skills, soft skills, communicatie en leiderschap – ze spelen allemaal een rol.

Strategisch denken
Strategisch denken is een van de meest waardevolle vaardigheden in onze snel veranderende wereld. Het stelt je in staat om verder te kijken dan de dagelijkse drukte en bewuste keuzes te maken die een blijvende impact hebben. Maar wat houdt strategisch denken precies in? Hoe kun je herkennen of je strategisch denkt, en hoe ontwikkel je deze cruciale vaardigheid verder?

Integraal management
In een steeds complexer wordende omgeving, zoeken organisaties naar manieren om wendbaar te blijven zonder de controle te verliezen. Hoe zorg je ervoor dat processen, mensen en strategie niet langs elkaar heen werken, maar elkaar juist versterken? Het antwoord ligt in integraal management: een benadering die het geheel overziet en tegelijkertijd oog heeft voor de details.

Inspirerend leiderschap
In een tijd waarin organisaties voortdurend veranderen, is inspirerend leiderschap belangrijker dan ooit. Maar wat maakt een leider inspirerend? Is het charisma, visie, of juist de manier waarop je anderen weet te motiveren en te verbinden? Inspirerend leiderschap gaat verder dan alleen het behalen van resultaten; het draait om het creëren van een omgeving waarin mensen het beste uit zichzelf willen en kunnen halen.
In dit artikel duiken we in wat inspirerend leiderschap precies inhoudt en wat de kenmerken zijn die een leider echt inspirerend maken. We bespreken waarom het zo waardevol is om een inspirerende leider te zijn, zowel voor jezelf als voor je team. Daarnaast nemen we je mee in de valkuilen waar je als inspirerend leider op moet letten, delen we voorbeelden van leiders die hun omgeving wisten te inspireren, en geven we praktische tips om zelf een inspirerende leider te worden.

Overtuigen
Stel je voor: je collega’s twijfelen over de locatie voor het jaarlijkse teamuitje. Terwijl iedereen verschillende opties aandraagt, weet één collega met enthousiasme en overtuigingskracht de groep mee te krijgen voor een spannende activiteit in de buitenlucht. Zonder te pushen, maar door passie en duidelijke argumenten, wint hij iedereen voor zich.

4 tips van psychologen om mensen mee te krijgen
Het is voor leiders vaak een uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Volgens de motivatiepsychologie is het namelijk mogelijk om omstandigheden te creëren waarin mensen graag 'mee' willen.

Onderzoek: 83% van de leidinggevenden volgt intuïtie, maar 33% komt daar liever niet voor uit
Leiden met gevoel is taboe: 83% van de leidinggevenden volgt intuïtie, maar 33% komt daar liever niet voor uit

Onderzoek: 61% van de jongvolwassenen wil morele visie of overweegt baan op te zeggen
Onderzoek van de Baak toont aan: meer dan de helft van de jongvolwassenen ervaart stress op werk van maatschappelijke thema’s. Toch blijkt het cruciaal voor de motivatie en het behoud van de jongere generatie werknemers.

Wat is verandermanagement?
Verandermanagement is niet alleen een optie, maar een noodzaak voor organisaties die willen overleven in een steeds veranderende markt. In een tijd waarin technologische ontwikkelingen en economische schommelingen constant zijn, kunnen bedrijven die zich niet snel genoeg aanpassen, achterblijven. Zonder een effectieve aanpak van veranderingen riskeer je dat interne weerstand en chaos innovatie in de weg staan. Het vermogen om veranderingen soepel te begeleiden, bepaalt niet alleen het succes van een project, maar ook de toekomstbestendigheid van je organisatie.
In dit artikel leer je wat verandermanagement precies inhoudt, welke strategieën en modellen belangrijk zijn, en hoe je uitdagingen zoals weerstand kunt overwinnen. Daarnaast ontdek je praktische tips en best practices om veranderingen effectief door te voeren, met een focus op persoonlijk leiderschap en betrokkenheid van medewerkers.

Zo maak je omgaan met moeilijke situaties leuk!
Reageer jij ook het liefst direct op een lastige situatie, maar ontwijk je dit en draai je er vaak een beetje omheen? Hopende dat het met een sisser afloopt? Je bent niet de enige. Gelukkig is er een ‘way out’.

Eerste hulp bij een dreigende burn-out
Wat zijn signalen van (beginnende) burn-out? Wat kun je eraan doen als leidinggevende en als medewerker om het niet zover te laten komen? Burn-out wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid (uitputting), afstand nemen van het werk (distantie) en weinig vertrouwen in het eigen kunnen (verminderde competentie).

Leiderschapsstijlen: alle soorten leiderschapsstijlen op een rij
Als leidinggevende kun je op verschillende manieren de mensen in jouw team aansturen. Meestal heb je een voorkeur voor een bepaalde stijl van leidinggeven. Toch zal – afhankelijk van de persoon, situatie of organisatie – de ene manier van leidinggeven effectiever uitpakken dan de ander. Het is daarom belangrijk om de verschillende stijlen van leidinggeven te kennen en flexibel toe te kunnen passen.
Stel je voor dat je aan het roer staat van een ambitieus team. De doelen zijn helder, de motivatie is hoog, maar toch lijkt het alsof je team niet optimaal presteert. Je vraagt je af: ligt het aan de aanpak? Aan de manier van communiceren? Of misschien aan de wijze waarop beslissingen worden genomen? Dit zijn momenten waarop het begrijpen van verschillende leiderschapsstijlen het verschil kan maken. Op deze pagina verkennen we de verschillende leiderschapsstijlen die je kunt aannemen of ontwikkelen. We behandelen als eerst een van de bekendste leiderschapsmodellen. Vervolgens nemen we andere populaire leiderschapsstijlen onder de loep. Tot slot, kijken we samen hoe je jouw leiderschapsstijl kunt vinden. Door je bewust te worden van je eigen stijl en die van anderen, kun je een werkomgeving creëren waarin iedereen zich erkend voelt en waarin het volledige potentieel van het team wordt benut.

10 tips om je collega's te coachen
Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

Van collega naar manager
Gefeliciteerd! Ze hebben je gevraagd om leiding te gaan geven. Je promotie van teamlid naar teammanager is een feit. Eindelijk erkenning, invloed en een gepaste salarisverhoging. Toch kan zo’n nieuwe rol ongemakkelijk voelen en ook best tricky zijn. Je gaat immers leidinggeven aan je directe collega’s. “De verhoudingen veranderen sterker dan je je realiseert. Je collega’s zijn plots afhankelijk van jou als leidinggevende en dat doet iets in de dynamiek”, zegt Sandy Verkooijen, leading trainer bij de Baak. Nieuwsgierig naar hoe je hiermee kan omgaan? Wij geven je een vijftal handige tips.

Tien tips om werkstress te voorkomen
Ben je te vaak gestrest? Begin dan vandaag al met een van deze tien tips! En kies er de komende tijd een paar bij. Langzaam je patroon veranderen is beter dan niets veranderen.

Omgaan met de stress van onzekerheid doe je zo
Je herkent vast het gevoel van onzekerheid en onrust wanneer je met grote veranderingen te maken krijgt. Dit kan een uitdaging zijn die je zelf bent aangegaan. Denk aan een andere functie binnen de organisatie of de start van een nieuw project. Maar ook een verandering waar je niet zelf voor hebt gekozen, zoals de implementatie van een nieuw systeem, een andere manier van werken of nog heftiger: een overname of reorganisatie. Veranderingen en nieuwe situaties leveren onzekerheid en – daarmee ook stress - op. Lees hieronder vier tips om constructief om te gaan met de stress van onzekerheid.

Hoe je omgaat met tegengestelde belangen
Wanneer je als leidinggevende vaak knopen door moet hakken, kun je regelmatig te maken krijgen met medewerkers die tegensputteren of een andere mening hebben. Hoe ga je daarmee om? We geven je graag enkele tips.

4x hoe je van je vermijdingsgedrag afkomt
Sommige klanten, bepaalde collega’s, je vermijdt ze liever. Vermijdingsgedrag is zowel begrijpelijk als onverstandig: lastige confrontaties gaan niet vanzelf weg. Kun je vermijding overwinnen?

De 10 eigenschappen van de informele leider: vergroot je invloed en krijg anderen mee
Informeel leiderschap speelt een steeds grotere rol in organisaties. Dit zijn de 10 eigenschappen waarover je als informele leider moet beschikken.
Organisaties worden platter, werk wordt vaak in (tijdelijke) projectteams gedaan en teamleden krijgen meer autonomie. Organisaties worden sterker afhankelijk van ervaren professionals die als informele leiders hun verantwoordelijkheid nemen.
Je positie als informele leider vraagt om bijzondere eigenschappen. Zonder formele status moet je een groep professionals als team laten samenwerken. Als je collega’s in beweging wilt krijgen, moet je dat doen met als enige werktuig je persoonlijk gezag, overtuigingskracht en bezieling. De volgende 10 kenmerken onderscheiden de effectieve informele leider.

Wat is informeel leiderschap?
Je ziet het steeds vaker; informele leiders als versnellers binnen organisaties. Het ontstaat wanneer iemand invloed toont in een niet-hiërarchische positie.

Nieuw leiderschap: 7 tips voor ‘nieuwe leiders’
Een nieuwe leider zijn is niet eenvoudig. Want hoe speel je als leider in op deze veranderde wereld die ook nog eens steeds sneller blijft veranderen? Hoe blijf je rustig, slim, alert en wijs?

Zo werkt waardengedreven leiderschap
Werk gaat tegenwoordig over meer dan je inspanningen ruilen voor geld. Het is ook een manier om talent te ontwikkelen en zinvol bezig te zijn. Volgens Daniel Pink draait werk in de huidige tijd om intrinsieke motivatie: ‘Autonomy, Mastery and Purpose'. Dat vraagt om een ander soort leiderschap. Je motiveert mensen door de organisatie te voorzien van 'waarden' die hen aanspreken.

Persoonlijk leiderschap
Je persoonlijk leiderschap ontwikkelen en versterken, helpt je om het maximale uit jezelf te halen als leidinggevende. Het kan wel eens voorkomen dat je in de knel raakt op werk en niet meer weet hoe en wat. Op dat moment is persoonlijk leiderschap een krachtige tool om jezelf, maar ook de anderen om je heen te inspireren en motiveren. Het begint bij het diepgaand begrijpen van je eigen waarden, drijfveren en gedrag en dit inzicht gebruiken om anderen te inspireren en te begeleiden. Daarnaast ben je veel bezig met het ontwikkelen van verschillende vaardigheden en kom je erachter waarom je bepaalde dingen doet op de manier zoals je doet.
In dit artikel duiken we in de verschillende facetten van persoonlijk leiderschap, van zelfreflectie en zelfmanagement tot het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen. We bespreken de verschillende kenmerken van persoonlijk leiderschap en geven je verschillende voorbeelden van persoonlijk leiderschap in de praktijk.

Dealen met weerstand. Zo krijg je collega’s mee
Twee afdelingen die samengaan, de implementatie van een nieuw systeem of een andere manier van werken; vrijwel iedere verandering komt met weerstand. Weerstand waar je totaal niet op zit te wachten als jij degene bent die de verandering in goede banen moet leiden. Vertraging en frustraties liggen op de loer. Hoe deal je met die weerstand? Ga je ertegenin of heb je oog voor wat er achter de weerstand schuilgaat?

Welke mindset heb jij?
Natuurlijk wil je je als professional blijven ontwikkelen, maar sta jij echt open om te groeien? Ontwikkeling vraagt om continue verandering en uit je comfort zone stappen. De mate waarin je hiervoor openstaat wordt bepaald door je mindset. Welke mindset heb jij?

Hoe kan je young professionals binden aan je organisatie?
Om een toekomstbestendige organisatie te creëren, is het essentieel om young professionals aan te trekken. Zij zijn immers de leiders van de toekomst en hebben ook steeds vaker al op relatief jonge leeftijd impactvolle functies binnen organisaties. Talent is echter schaars, vooral in de huidige gespannen arbeidsmarkt.

Zo blijf je waardevol en relevant door een leven lang leren
We leven in een periode die wordt gekenmerkt door verandering. Technologische veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op, de manier waarop organisaties en mensen met elkaar – vanuit huis – samenwerken is in ontwikkeling en ook de inhoud van het werk is aan verandering onderhevig. Om relevant te blijven is het voor professionals essentieel om continu te werken aan zowel hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een leven lang leren, maar hoe pak je dit aan?

De weg naar vrouwelijk leiderschap. Veel van jezelf en een beetje van de mannen.
Wat kan jij, als getalenteerde vrouw die alles in zich heeft om door te groeien naar de top, doen om hogerop te komen? Of, wat moet je juist níet doen? Het korte antwoord: laat iets van je vrouwelijkheid los en voeg een vleugje mannelijkheid toe. Deze uitspraak vraagt om een toelichting.
“This is a man’s world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl.” James Brown was dan misschien wel niet zo geëmancipeerd, de Godfather of Soul had wel degelijk een punt. Want ja, het is een feit dat in de leiderschapslaag van veel organisaties mannen in de meerderheid zijn.

Groeimindset: tips om een groeimindset te ontwikkelen
In een wereld die constant verandert, is de kracht van een groeimindset onmisbaar. Dit concept is populair geworden door psycholoog Carol Dweck en gaat over de overtuiging dat onze basisvaardigheden door inzet en hard werken kunnen worden ontwikkeld. Het hebben van een groeimindset is cruciaal, omdat het de basis legt voor persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. Mensen met een groeimindset geloven dat hun vaardigheden en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door inspanning, goede leerstrategieën en constructieve feedback. Deze overtuiging stimuleert hen om uitdagingen aan te gaan, door te zetten bij tegenslagen en actief te leren van fouten.
In dit artikel duiken we dieper in de essentie van een groeimindset, verkennen we de kenmerkende eigenschappen van mensen die deze groeimindset bezitten en onderscheiden we het van de vaste mindset. We zullen ook behandelen waarom het hebben van een groeimindset zo waardevol is in zowel ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Tot slot bieden we praktische tips en inzichten over hoe je een groeimindset kunt stimuleren en versterken.

8 tips: paradoxaal leiderschap in de praktijk
In de snel veranderende en complexe wereld van vandaag, hebben we leiders nodig die flexibel zijn en zich aan kunnen passen in verschillende situaties. Kortom: deze tijd vraagt om paradoxaal leiderschap.

Werkgeluk: wat is het en hoe vergroot je dit?
Werkgeluk speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het gaat niet alleen om plezier hebben in wat je doet, maar ook om diepere voldoening, persoonlijke groei en een gezonde balans tussen werk en privé. Werkgeluk betekent dat je werk niet alleen energie kost, maar ook energie geeft; dat je het gevoel hebt bij te dragen aan iets dat belangrijk voor je is en je jezelf kunt ontwikkelen.
In dit artikel duiken we dieper in op werkgeluk: wat het precies is, waarom het zo belangrijk is en welke factoren dit beïnvloeden. We bespreken onder andere de waarde van autonomie, betekenisvol werk, positieve relaties met collega’s en het belang van gezondheid en een goede werk-privébalans. Verder bieden we de vijf bouwstenen voor werkgeluk en praktische tips om jouw werkplezier te verhogen.

Drie tips voor integraal leiderschap
Een integraal leidinggevende werkt in een omgeving met veel verschillende invloeden en belangen. Ze kijken om zich heen en houden rekening met alles wat er gebeurt. We hebben enkele tips voor hoe je als integraal leidinggevende kunt nadenken over en actie kunt ondernemen in verschillende richtingen.

In 5 stappen naar inspirerend leiderschap
Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen, lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.

Zet de mindset van je team in de groeistand
Hoe je kijkt naar een uitdaging of tegenslag en hoe je omgaat met kritiek is een keuze. Het type mindset dat je hebt, speelt hierin een grote rol. Er bestaan twee type mindsets: een fixed mindset en een growth mindset. Met een fixed mindset denk je bij een uitdaging bijvoorbeeld ‘ik kan het niet’. Met een growth mindset daarentegen probeer je manieren te vinden om het wél te kunnen of er harder voor te werken. Ook in een team werkt dit zo. Door ondoordachte complimenten kan je team lamslaan, maar met een ‘slim’ compliment kan je mensen juist motiveren. Dit heeft alles te maken met de juiste toon, houding en doelen. Wat is het geheim?

In welke fase van leiderschap zit jij en hoe kom je verder?
Onderzoekers onderscheiden 7 fases in de manier waarop leiders met hun omgeving omgaan: van de egoïstische opportunist tot de zichzelf vernieuwende alchemist. Hoe komen leiders naar een volgende fase? Ontdek de 7 fases van leiderschap!

4 manieren van waarnemen voor dieper inzicht in persoonlijke situaties
Bij de Baak zien we elke uitdaging, hoe moeilijk ook, als een kans om dieper in jezelf te kijken en nieuwe inzichten op te doen. Door een lastige situatie vanuit verschillende kanten te bekijken, krijg je een breder en completer beeld. Het helpt je om meer waardevolle inzichten te verkrijgen. Dit proces vraagt om moed en geduld, omdat je bereid moet zijn om je vertrouwde manieren van denken los te laten en de tijd te nemen om tot een goed doordachte beslissing te komen.

Tips voor presentatievaardigheden
Wanneer je een presentatie geeft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Alle ogen zijn op jou gericht. Dat je niet precies weet wat al die mensen van jou vinden, maakt het voor veel mensen spannend. Het is de kunst om onafhankelijk te zijn van wat anderen vinden.

Theory U: wat is het en hoe werkt dit model?
In dit artikel duiken we in de wereld van Theory U, ook bekend als theorie U. Dit model is een veranderingsmethodiek ontwikkeld door Otto Scharmer, docent aan het Massachusetts Institute of Technology. Het model is gebaseerd op het idee dat de manier waarop we aandacht geven en de intentie waarmee we dingen benaderen en de resultaten die we creëren kunnen beïnvloeden. Dat we ‘tot de diepere laag kunnen gaan’. Maar tot die diepere laag komen, is niet altijd makkelijk.

Hoe geef je leiding aan professionals?
Het is niet altijd gemakkelijk om leiding te geven aan experts. Vaak weten zij het beter dan jijzelf en laten ze dat duidelijk blijken. Toch wil je hen een richting in hebben. Lange discussies zijn het gevolg.

5 tips voor het aansturen van Generatie Z
Met de term Generatie Z wordt verwezen naar mensen geboren vanaf ruwweg midden jaren 90. Zij zijn opgegroeid met laptops, tablets en smartphones. Het is een generatie die met hoge verwachtingen de werkvloer opkomt, want van hun ouders kregen zij te horen dat het belangrijk was hun dromen na te jagen. Wat willen Generatie Z werknemers en hoe stuur je deze werknemers aan? Wij geven je vijf tips.

Hoe wordt je team oplossingsvaardig?
Je voelt je als manager verantwoordelijk voor de organisatie en de resultaten van je team. Je bent immers diegene die het voortouw moet nemen, de beslissingen moet maken en de oplossingen aandraagt wanneer zich problemen of onverwachte situaties voordoen. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om het oplossingsvermogen binnen jouw team te vergroten. Hoe zorg je ervoor dat de mensen in je team zelf een oplossing vinden voor de problemen waar zij tegenaan lopen?

4 uitdagingen als je het lerend vermogen van je organisatie wilt versterken
De lerende organisatie is terug van niet weggeweest. De belangstelling voor het aanpassingsvermogen van lerende organisaties is onverminderd groot, maar het toepassen in de praktijk is niet eenvoudig. Wat zijn belangrijke uitdagingen als je als manager of teamleider de cultuur van leren in je organisatie verder wilt versterken?

Authentiek profileren: overtuigend overkomen door jezelf te zijn
Misschien ken je ze wel. Die collega’s die eigenlijk niet heel veel uitvoeren maar wel de grootste mond hebben en veel complimenten krijgen. Een beetje allergisch ben je ervoor. Jij werkt ook heel hard maar dat schreeuw je toch ook niet van de daken?

Grassroots Leadership: durf jij het aan?
De term ‘grassroots’ duikt steeds vaker op. Van burgers die zelf energieproducent worden tot de ‘gele hesjes’ en de scholieren op het Malieveld. Het ontkiemt spontaan en groeit organisch uit tot iets groots. Grassroots komen van onderop (veelal vanuit lokale netwerken) en zijn gemobiliseerd rond een issue. Zou je zo’n ‘spontane beweging’ ook in organisaties kunnen starten? En hoe werkt dat dan?

Leidinggeven op afstand: 5 punten van aandacht
Tijdens de coronacrisis werd iedereen plotseling geconfronteerd met een nieuwe realiteit: thuiswerken werd de norm. Waar voorheen samenwerking vaak fysiek en op locatie plaatsvond, bleek de noodzaak om elkaar digitaal te ontmoeten een innovatieve vorm van werken te introduceren. Deze periode dwong teams en organisaties om zich snel aan te passen en flexibel te worden in hun werkmethoden. Hieruit ontstond een hybride werkcultuur die nieuwe mogelijkheden bood voor effectief samenwerken op afstand. Ook voor leidinggevenden is het even wennen. Hoe manage je je team dat op afstand werkt? Hieronder vind je vijf punten van aandacht om je daarbij te helpen.

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. Onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal kennis-intensieve organisaties groeit nog steeds: R&D labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, etcetera.