Zo ontwikkel je je intuïtie

News Detail

We kunnen en willen tegenwoordig zoveel, waardoor het steeds moeilijker wordt om de juiste keuzes te maken. We hebben meer kennis tot onze beschikking dan ooit en dat kan even geweldig als overweldigend zijn. We leven in een wereld waarin veranderingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dit geeft het gevoel dat je van alles moet. Niet alleen van jezelf, maar ook de verwachtingen van anderen spelen een rol. Hoe weet je dan wat de juiste keuze is en wat je echt belangrijk vindt?

Je weet het pas als je het voelt
Al vanaf jonge leeftijd wordt ons geleerd dat we goed moeten nadenken over onze besluiten. Op school, maar ook in het bedrijfsleven, word je geleerd hoe je moet denken, analyseren en beslissen. Logica, ratio en sterke argumenten zijn leidend in het maken van beslissingen. Maar nadenken alleen brengt ons niet altijd verder. Sterker nog, het werkt vaak verlammend. Je loopt vast in een patroon van overdenken, twijfelen en het afwegen van voor-en nadelen. We vergeten een hersenhelft mee te nemen in onze beslissingen. Een instrument dat geraffineerder is dan we denken: onze intuïtie. Wat is je intuïtie precies? Kan je er wel op vertrouwen? En hoe kan je je intuïtie gebruiken? 

Wat is intuïtie?
Intuïtie wordt vaak omschreven als het onderbewust weten of voelen. Je komt tot een bepaald inzicht of een beslissing zonder bewuste reden of logische verklaring. Het is dat gevoel van zekerheid dat je iets weet zonder te weten hoe je het weet. Het wordt ook wel eens omschreven als je ‘onderbuikgevoel’.

Artsen maken meer dan eens gebruik van dit fenomeen met patiënten, waarbij de klachten logisch verklaarbaar lijken, maar dat er toch het gevoel is dat er iets niet klopt. Dit wordt in de medische wereld ook wel het pluis/niet-pluisgevoel genoemd. Experts vertrouwen vaak op hun intuïtie wanneer ze geconfronteerd worden met complexe situaties, juist omdat deze intuïtie geworteld is in jarenlange ervaring.

Het is echter meer dan een gevoel of lukraak uit emotie handelen. Intuïtie is het snel en onbewust verwerken van informatie, waarbij je brein eerdere ervaringen en kennis gebruikt om tot een conclusie te komen. Hoogleraar Psychologie Gerd Gigerenzer beschrijft intuïtie als een snelle en efficiënte manier om beslissingen te nemen in situaties van onzekerheid. Het is een product van je eerdere ervaringen en je vermogen om patronen te herkennen op een niveau dat voorbij de bewuste waarneming ligt.

Intuitie wordt ook wel eens vergeleken met instinct, maar dit is niet hetzelfde. Instinct is biologisch en aangeboren, zoals de drang om te vechten of te vluchten in gevaarlijke situaties. Intuitie is daarentegen cultuur en cognitief, gebaseerd op ervaring en persoonlijke ontwikkeling. Het is een combinatie van ervaring, onderbewuste kennis en waarneming. 

Intuïtie is nuttig in complexe en onzekere situaties, waar rationele analyses tekortschieten. Het stelt je in staat om snel te handelen, zonder de lange en soms verlammende processen van logische deductie. Intuïtieve beslissingen spelen een grote rol wanneer er sprake is van tijdsdruk of incomplete informatie.

Kan je vertrouwen op je intuïtie?
Je intuïtie gebruiken bij het nemen van beslissingen kan een waardevolle aanvulling zijn op rationeel denken. De wetenschap erkent steeds meer de rol van intuïtie in besluitvorming. Alhoewel intuïtie moeilijk te definiëren en meten is, zijn er verschillende onderzoeken die de effectiviteit van intuïtieve beslissingen in bepaalde contexten ondersteunen. In een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, door hoogleraar Ap Dijksterhuis en collega's, werd het 'deliberation-without-attention' effect beschreven. Dit onderzoek toonde aan dat mensen vaak betere beslissingen nemen wanneer ze een complexe beslissing eerst intuïtief laten sudderen, zonder er direct rationeel over na te denken. Alhoewel intuïtie spontaan lijkt, is het gebaseerd op eerdere ervaringen en patronen die je hersenen herkennen zonder dat je je daarvan bewust bent. Dit maakt intuïtie vaak  betrouwbaar, met name in situaties waar je veel ervaring mee hebt. 

Denken + voelen = weten
Hoewel intuïtie krachtig is, is het belangrijk om het in balans te brengen met rationeel denken. Beslissingen die alleen op intuïtie worden genomen, kunnen soms riskant zijn, vooral als ze niet worden ondersteund door feiten en logica. Aan de andere kant kan een puur rationele benadering te kort door de bocht zijn, omdat er geen rekening wordt houden met de menselijke factor. Bij belangrijke beslissingen leidt de optelsom van intuïtie en ratio tot een completer en beter onderbouwd oordeel, waarbij zowel de logische feiten als je gevoel en ervaringen worden meegenomen. Denken en voelen vullen elkaar aan en samen leiden ze tot een dieper weten.

Dit maakt intuïtie allesbehalve zweverig, maar juist een krachtig instrument voor besluitvorming. Bij het vinden van een balans tussen ratio en intuïtie voor besluitvorming is het cruciaal om beide elementen in overweging te nemen en ze strategisch in te zetten op basis van de situatie. Juist wanneer je intuïtie en je verstand in dezelfde richting wijzen, geeft dat vertrouwen in de juiste keuze. Wanneer ze botsen, kan dat een teken zijn om verder te onderzoeken of nieuwe informatie te verzamelen.

Voordelen van intuïtie
Intuitie helpt niet alleen bij het maken van meer overwogen beslissingen. Het is ook nauw verbonden met emotionele intelligentie. Het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen en daarmee om te gaan. Wanneer je een hoge emotionele intelligentie hebt, gebruik je je intuïtie om in te schatten hoe anderen zich voelen en om de juiste beslissingen te nemen in interpersoonlijke situaties. Daarnaast speelt intuïtie niet alleen een rol bij individuele besluitvorming, maar kan het ook een belangrijke bron van innovatie zijn binnen organisaties. Innovatieve ideeën ontstaan vaak uit een diep gevoel of een plotselinge inspiratie, die later door rationele analyse worden uitgewerkt en verfijnd. In organisaties waar ook ruimte is voor gevoel, kan je een cultuur van innovatie stimuleren door ruimte te geven aan nieuwe ideeën en intuïtieve inzichten te combineren met strategisch denken.

Ook kan intuïtie je helpen om sneller en effectiever beslissingen te nemen, vooral in situaties die niet zwart-wit zijn. Het kan ook een waardevolle aanvulling zijn op rationele besluitvorming, door niet alleen te vertrouwen op cijfers en analyses, maar ook op je gevoel en ervaring. Vooral in leiderschap speelt intuïtie een cruciale rol. Leiders die hun intuïtie gebruiken, kunnen vaak beter inspelen op veranderingen en omgaan met tegenstrijdigheden. Leiders die ook vertrouwen op hun gevoel zijn vaak beter in staat om beslissingen te nemen die in lijn liggen met hun persoonlijke waarden. Je voelt aan wat juist is, zelfs in situaties waarin de uitkomst onzeker is of wanneer externe druk hen in een andere richting zou kunnen duwen.

Hoe ontwikkel je je intuïtie?
Intuïtie is niet iets wat je hebt of niet hebt; het is iets wat je kunt trainen. Je intuïtie wordt sterker wanneer je er vaker naar luistert en het durft te volgen. Het ontwikkelen van je intuïtie vraagt om tijd, reflectie en het vergroten van je zelfbewustzijn. Daarom is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen en te leren meer verbinding te maken met je gevoel. Je intuïtie wordt vaak geblokkeerd door interne ruis, zoals angsten, twijfels, of beperkende overtuigingen. Door meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten en gevoelens, kun je intuïtie beter waarnemen en begrijpen hoe je dit meer kan benutten.

Een belangrijk onderdeel van intuïtie is ervaring. Naarmate je meer ervaring mee hebt, zal ook je intuïtie sterker worden. Hoe meer je situaties meemaakt en problemen oplost, hoe beter je brein wordt in het herkennen van patronen. Dit gebeurt vaak onbewust, maar je intuïtieve reacties zullen scherper worden naarmate je meer ervaring opdoet. Daarom zien we dat juist ervaren leiders meer in contact staan met hun gevoel en vertrouwen op hun intuïtie. Het herkennen of je intuïtie juist is, kan uitdagend zijn, maar met ervaring en zelfreflectie kun je beter leren inschatten wanneer je intuïtieve gevoelens accuraat zijn.

Je kan actief oefenen om je intuïtie te vergroten, ook wanneer je nog minder ervaring hebt. Dit vraagt om ruimte voor reflectie, waarbij je aandacht besteedt aan je gedachten, gevoelens en ook je lichamelijke reacties. Vaak neigen we ernaar om onze eerste indrukken te rationaliseren of te negeren, vooral als we ons onzeker voelen. Het helpt om vaker naar je eerste ingevingen te luisteren. Wanneer je voor een beslissing staat, stel je zelf een vraag en let op je directe reactie. Vaak komt een intuïtief antwoord snel op, voordat je het rationeel kan beredeneren. Oefen met het inzetten van je intuïtie in situaties waar de risico's laag zijn. Bijvoorbeeld bij dagelijkse beslissingen of kleine projecten op je werk. Dit helpt je om te leren vertrouwen op je intuïtie, zonder dat er te veel op het spel staat. Naarmate je vertrouwen groeit, kun je intuïtie inzetten in grotere beslissingen.

Je kan dit oefenen door bijvoorbeeld situaties op te schrijven waarbij je beslissingen neemt op basis van je eerste gevoel en te kijken wat het resultaat was, zodat je patronen kunt herkennen. Door te reflecteren op beslissingen en hoe je gevoel heeft bijgedragen aan je successen of uitdagingen, leer je je intuïtieve reacties beter begrijpen.

Daarnaast werkt intuïtie het beste wanneer je rust hebt. Het werkt om even te stoppen en de ruimte te nemen. Door afstand te nemen van de drukte, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of een rustige plek op te zoeken. Op deze manier kan je je gedachten ordenen en zijn je intuïtieve gedachten duidelijker voelbaar. Je herkent het misschien wel dat je beste ideeën niet opkomen wanneer je aan het werk bent, maar bijvoorbeeld wanneer je onder de douche staat of op de fiets naar huis zit. Het is belangrijk om hierbij ook naar je lichaam te luisteren. Dit is ook iets waar we in de hectiek van de dag snel aan voorbij gaan. Je lichaam geeft vaak subtiele signalen die je intuïtie weerspiegelen, zoals een gevoel van spanning, rust of energie. Dit kunnen waardevolle aanwijzingen zijn over wat een goede of minder goede keuze is.

Bij weloverwogen beslissingen gaat het om de balans tussen denken en voelen. Door niet alleen maar te denken, maar ook te vertrouwen op je gevoel ben je beter uitgerust om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan, vooral in een wereld die steeds complexer en sneller wordt. In onze trainingen krijg je ruimte om ook naar je gevoel te luisteren. Door het herkennen van onbewuste patronen en het leren vertrouwen op zowel rationele inzichten als je intuïtie en hierin de juiste balans te vinden.

Gratis adviesgesprek

Wil jij ontdekken welke training het beste bij jou past?

Ruimte voor ontwikkeling en leiderschap

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?
Scroll up