Tien Tips om (werk)stress te voorkomen

News Detail

Ben je te vaak getrest? Begin dan vandaag al met 1 van deze 10 tips! En kies er de komende tijd een paar bij. Langzaam je patroon veranderen is beter dan niets veranderen.

Waar je ook werkt, het is belangrijk te kiezen voor je eigen levensgeluk en werkplezier. Stress is niet verkeerd, het maakt je alert. Maar van langdurige intensieve stress kun je ziek worden. De verantwoordelijkheid om hier iets aan te veranderen ligt bij jezelf. Dat kan een ander niet voor je doen. Lees de 10 tips!

Tip 1: Richt je op wat je wèl kunt beïnvloeden 

Op veel gebeurtenissen op het werk en thuis hebben wij geen invloed. In plaats van hier gestrest van te raken, kun je je beter richten op datgene waarop je wél invloed hebt, zoals de wijze waarop je omgaat met deze gebeurtenissen.

Tip 2: Zorg voor ontspanning

Ontspanning zorgt dat we onze accu weer opladen. Noodzakelijk daarvoor is dat je je werk kunt loslaten en bijvoorbeeld ook ’s avonds de smartphone van je werk durft uit te zetten. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda.

Tip 3: Maak plezier en lach

Plezier maken en lachen zijn gezond. Ze verbeteren onze contacten, vergroten onze veerkracht én verminderen stress. Ga op zoek naar dit soort momenten. Wie of wat maakt je aan het lachen of met wie of wat maak je plezier? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze momenten vaker voorkomen?

Tip 4: Beperk het gebruik van alcohol, koffie, suiker en sigaretten

Deze middelen geven even een boost, maar verergeren de stress op den duur alleen maar en veroorzaken ook nog eens gezondheidsrisico’s. Probeer daarom het gebruik van alcohol, koffie en suiker zoveel mogelijk te beperken en roken helemaal te vermijden.

Tip 5: Beweeg

Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen. Concentreer je tijdens het bewegen zoveel mogelijk op de activiteit: Wat voel je? Wat zie je? En wat hoor je? Zo voorkom je dat je aan je werk gaat denken en maak je je hoofd echt leeg.

Tip 6: Slaap voldoende

Na een goede nachtrust ben je energieker en kun je beter met problemen en uitdagingen omgaan. Probeer steeds acht uur te slapen. Een vast dag-nachtritme en de avond rustig afbouwen helpen  hierbij (ontspannen, geen mobiel en televisie).

Tip 7: Noteer positieve gebeurtenissen

Noteer een week lang welke drie goede dingen er iedere dag zijn gebeurd. Waardoor vonden deze positieve gebeurtenissen plaats? Heb je hier invloed op gehad en zo ja, hoe? En hoe kun je ervoor waken dat deze gebeurtenissen vaker voorkomen?

Tip 8: Bewaak je grenzen

Durf ‘nee’ te zeggen als je eigenlijk geen tijd hebt. Of bied een alternatief, bijvoorbeeld door de taak te verdelen of deze op een ander moment op te pakken. Las tijdens de werkdag regelmatig (micro-) pauzes in om even te ontspannen.

Tip 9: Volg een workshop of zoek een coach

Er zijn allerlei workshops die je inzicht geven in wat jou energie geeft en hoe je jouw weerbaarheid versterkt, nu én in de toekomst. Ook kan een coach je hierin begeleiden.

Tip 10: Schakel tijdig een professional in

Kun je je werk helemaal niet meer loslaten? Heb je al langere tijd klachten zoals hoofd- of buikpijn  en ben je oververmoeid? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van je huisarts of de bedrijfsarts.

Wil jij je als coach verdiepen in het begeleiden van stress en burn-out? Kijk of de opleiding, van het Europees Instituut, (dochteronderneming van de Baak) Coachen bij werkstress en burn-out of Vitaliteitscoaching aansluit bij je wensen.

Bron: Tips om uitval door stress te voorkomen (ArboNed)

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up