Met het advies om ‘vooral jezelf te zijn’ wordt kwistig gestrooid. We moeten authentiek zijn. Maar wie de vacatures doorspit zal zelden een organisatie tegenkomen die op zoek is naar een professional die lekker zichzelf blijft. Je moet vooral in het profiel passen, geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, flexibel zijn, stressbestendig en voldoen aan alle verwachtingen. Het is dan ook niet vreemd dat we ons uiterste best doen om in dat plaatje te passen. Want dat biedt de grootste kans op succes, zo is de gedachte. Maar het tegendeel is waar.
Want stel je nu het volgende voor. Je hebt je vereenzelvigd met de bedrijfscultuur en gecommitteerd aan de missie. Je ademt de merkwaarden. Je laat je status aflezen aan de bedrijfsnaam, je functietitel, je carrièreverloop, salaris, bonus en de auto van de zaak. De scheidslijn tussen werk en privé is al geruime tijd geleden vervaagd, je gaat volledig op in je werk.
Wie ben jij zonder je baan?
Stel je eens voor wat het betekent als je, om wat voor reden dan ook, je baan verliest? Als het bedrijf waar je je ziel en zaligheid in hebt gestopt op de fles gaat? Als je functie wordt weggeautomatiseerd of ingrijpend veranderd? Als je carrière even niet zo lekker loopt? Wie ben je dan nog? Haal je je eigenwaarde vooral uit je baan, of sta jij stevig genoeg in je schoenen om je eigen koers te volgen?
Koersbepalen vanuit je talenten past in deze tijd
Er zijn fundamentele veranderingen gaande, ook in hoe we werken. Maakten de babyboomers vaak carrière binnen 1 bedrijf, straks werkt iedereen 50 tot 60 jaar en zullen meerdere fasen en posities - werknemer, zelfstandig ondernemer (ZZP’er), student en medewerker met een maatwerkcontract – heel gewoon zijn. Organisaties denken steeds minder in banen en steeds meer in inzetbaarheid. Dat vraagt veel van ons aanpassingsvermogen. Als de wereld steeds complexer wordt, is er nog maar één punt waarop je kunt koersen en dat ben je zelf. Alle nieuwe inzichten op het gebied van timemanagement, zelfmanagement, stressmanagement en energiemanagement draaien allemaal om het kennen van jezelf en je talenten en de kunst om daar zo dicht mogelijk bij te blijven.
Wie constant een rol speelt put zichzelf uit
Dat we waarde hechten aan onszelf kunnen zijn, is niet voor niets. Wie zich constant anders moet voordoen, put zichzelf uit. Wie niet kan varen op zijn innerlijke kompas, wordt onzeker. Wie niet kan laten zien wat hij werkelijk in huis heeft, voelt weinig voldoening en zal niet optimaal kunnen presteren. Wie een toneelstukje opvoert, zal nooit worden gezien als een authentieke, inspirerende leider of professional. En wie zichzelf voorbijloopt stevent onherroepelijk af op een burn-out. Jezelf blijven is dus wel zo gezond.
We vinden het eng om onszelf te zijn
Waarom vinden we het dan zo lastig? Dat heeft te maken met angst. De angst om in conflict te komen met je baas, bijvoorbeeld. Om buiten de groep te vallen of om carrièrekansen te missen. En dus passen we ons constant aan.
Neem die zinloze vergaderingen waar je zo nodig bij aanwezig moet zijn. In het begin ergerde je er groen en geel aan, maar ondertussen ben je eraan gewend geraakt. Je zegt er maar niets van, want voor je het weet schop je iemand tegen het zere been.
Als je goed naar jezelf luistert, voel je frustratie, boosheid en ongeduld. Waarom zou je dat gevoel verdringen of keer op keer verdragen als je er de kracht uit kan halen om een verbetering aan te dragen waar iedereen baat bij heeft? Je hoeft zelfs niets eens zelf de verbetering aan te dragen; het enige wat je nodig hebt is de moed om de situatie aan te kaarten. Als je dat goed aanpakt, leidt dat niet alleen tot kortere vergaderingen, dat jij de initiator daarvan bent en jezelf niet hebt verloochend geeft gewoon een goed gevoel.
Ken je innerlijke kompas
Voorwaarde in dit voorbeeld en tal van andere werksituaties is dat je je heel bewust bent van je verlangens en gevoelens. Van je normen en waarden. Of anders gezegd, van je innerlijke kompas. Voelen wat goed voor je is kan lastig zijn als je ‘in je hoofd zit’, opgaat in de waan van de dag en te maken hebt met deadlines en stress. Aan jezelf werken heeft dan even geen prioriteit.
Het klinkt vreemd, maar juist dan heeft het wél prioriteit. Het bewustzijn helpt je om meer verbonden te zijn. Niet alleen met je gevoelens en verlangens, maar ook met anderen. Je ziet meer, luistert beter en bedenkt oplossingen die je tot dan toe over het hoofd zag. Steve Jobs deed aan meditatie en maakte lange wandelingen om tot inzichten te komen. Voor een ander is een coffeebreak afdoende en misschien helpt het jou om van tijd tot tijd te hardlopen.
Jezelf durven zijn is uitermate verkwikkend
Natuurlijk is bevlogenheid en hart voor de zaak nodig om het beste uit jezelf te halen. En het kan heel bevredigend zijn om hard te werken en resultaten te boeken. Maar als je voorbijgaat aan jezelf, wie je bent en wat je wilt, liggen stress, overbelasting, en zelfs uitputting op de loer.
Jezelf zijn is jezelf durven zijn. Met alles wat erbij hoort. Doorbreek je ingesleten patronen en daag je neigingen en remmingen uit. Wees niet getrouwd met je werk maar blijf trouw aan jezelf. Hoe dichter je bij jezelf blijft en jouw talenten en persoonlijkheid maximaal inzet, hoe groter je inzetbaarheid op een manier die bij jou past, zodat je op jouw unieke wijze flexibel en origineel bent. Als je met een beetje humor naar jezelf kan kijken en jezelf durft te zijn, kan dat heel verkwikkend zijn en leiden tot verrassend mooie uitkomsten.
Wil jij meer jezelf zijn op je werk? Bekijk dan het interview van vlogger Jorg Ruis met trainer en auteur Godfried Ijsseling.
Wij zijn de Baak. Hét trainingsinstituut voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling voor hoogopgeleide professionals. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.
Bekijk ons trainingsaanbod