Vijf essentiële tips voor startende leidinggevenden

News Detail

Wanneer je begint met leidinggeven en nog niet zoveel ervaring hebt als manager, krijg je te maken met een hoop vragen en beslissingen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten, maar ook voor je team. Misschien geef je nu leiding aan voormalig teamgenoten of is de verhouding met je eigen leidinggevende veranderd. Je wil je nieuwe functie zo goed mogelijk invullen, maar wel op een manier die bij jou past. Hoe ga je om met deze nieuwe rol en bijbehorende onzekerheden? Hoe kan je groeien van een manager naar een echte leider? In dit artikel vind je vijf essentiële tips om je verder te ontwikkelen in je leidinggevende rol.

Op werk worden we overspoeld met keuzes en informatie. Vooral als beginnend leidinggevende, kan het moeilijk zijn om te navigeren door deze complexiteit en te bepalen welke keuzes de juiste zijn voor je team en de organisatie. Hoewel je tijdens je opleiding en in de praktijk al veel hebt geleerd over de inhoud en hoe je tot een weloverwogen beslissing kan komen, is er één belangrijk element dat vaak over het hoofd wordt gezien: intuïtie. Intuïtie, ook wel je onderbuikgevoel, kan een krachtig hulpmiddel zijn om betere beslissingen te nemen en om als beginnend leidinggevende een authentieke leiderschapsstijl te ontwikkelen.

Welke manier van leidinggeven past bij jou?
Het kan lastig zijn om meteen te weten welke manier van leidinggeven het beste bij jou past. Het is in ieder geval goed om te beseffen dat er geen “one-size-fits-all” benadering is voor leidinggeven. Leiderschap is immers persoonlijk. Daarom is het belangrijk om te ontdekken welke manier bij jou past. Dit vereist zelfinzicht en de bereidheid om te experimenteren met verschillende leiderschapsstijlen en benaderingen. Een effectieve manier om hierachter te komen is door middel van zelfreflectie, uitproberen en feedback. Begin met het in kaart brengen van jouw persoonlijke waarden, drijfveren en overtuigingen. Wat vind je belangrijk in je werk en in je omgang met anderen? Vervolgens kan je in de praktijk verschillende leiderschapsstijlen uit proberen om te ontdekken wat goed voelt en wat effectief is voor jou en je team. Tijdens deze zoektocht is het belangrijk om open te staat voor feedback van anderen. Zij kunnen waardevolle inzichten geven over hoe jouw leiderschap wordt ervaren.

Experimenten met leiderschapsstijlen
Het gaat er niet alleen om welke manier van leidinggeven bij jou past, maar ook om welke manier van leidinggeven werkt voor jouw team. Elk team is anders en verschillende situaties vragen om een flexibele leiderschapsstijl. Het vermogen om je stijl aan te passen begint met een goed begrip van de dynamiek en de behoeften in je team. Sommige teams functioneren goed met een directe aanpak waarbij je duidelijke instructies en sturing geeft, terwijl andere teams beter werken wanneer ze meer autonomie krijgen en je als leidinggevende vooral een coachende rol hebt. Daarom is het belangrijk om in te leren schatten welke stijl het beste past bij je medewerkers en de situatie waarin je je bevindt.

Het inzetten van de juiste leiderschapsstijl vraagt om een combinatie van analytisch vermogen en intuïtie. Hierbij is het belangrijk om jezelf steeds de vraag te stellen: wat vraagt deze situatie nu? Begrijp wat de individuele sterktes en zwaktes zijn van de mensen in je team en zorg dat je je hierop aanpast. Door actief te observeren en te luisteren naar je medewerkers leer je wat in welke situatie het beste werkt. Juist door het gewoon te doen en te ervaren, voel je steeds beter aan wat er werkt per medewerker en situatie. In dit artikel lees je meer over welke verschillende soorten leiderschapsstijlen er zijn en wanneer je welke stijl het beste kan inzetten.

Vijf tips om verder te groeien als beginnend leidinggevende
Wanneer je start met leidinggeven, krijg je niet alle antwoorden op een presenteerblaadje aangereikt. Leidinggeven is een proces waarin je blijft leren. Deze tips kunnen je helpen om uit te groeien tot een effectieve leider.

  1. Ontwikkel een visie
    Leidinggeven is veel meer dan toezicht houden op de projecten, mensen, planning en budgetten. Je moet ook de mensen om je heen in beweging kunnen brengen en hen inspireren om de lange termijn doelen te kunnen bereiken. Hiervoor is een aansprekende visie nodig, waarmee je je team kan motiveren. Dit kan echter pas wanneer je zelf een goed beeld hebt van jouw visie. Denk na over je kernwaarden, persoonlijkheid en wat je wil betekenen in je organisatie en daarbuiten. Geef hiermee vorm aan een authentieke en geloofwaardige visie, waarmee je anderen kan inspireren.
  2. Het gaat niet alleen om resultaat
    Leiderschap gaat niet alleen om het behalen van resultaten. Het gaat ook om de mensen die je leidt. Een goede leider heeft een hoge emotionele intelligentie en kan omgaan met zijn eigen emoties en die van anderen. Intuïtie speelt een belangrijke rol in het herkennen van emoties en behoeften van de mensen om je heen. Door hier aandacht aan te besteden, kan je beter leren inspelen op wat je team nodig heeft. Zo inspireer je hen om meer uit henzelf te halen en hun talenten te benutten.
  3. Leer echt luisteren
    Luisteren is een essentieel onderdeel van leiderschap. Goed luisteren klinkt eenvoudig, maar vaak wordt er maar oppervlakkig geluisterd. Het risico is dat je dan de diepere betekenis van de boodschap of een goed idee mist. Dit betekent ook dat je als leider niet altijd direct met je eigen mening of oplossing klaar moet staan, maar juist ook je medewerkers de ruimte moet geven om hun mening te delen of een eigen oplossing te bedenken. In dit artikel lees je mee over hoe je echt kan luisteren.
  4. Durf ook los te laten
    Het gebeurt vaak dat je start met leidinggeven vanuit een inhoudelijke functie. Wanneer je de stap maakt naar leidinggevende is het belangrijk dat je de uitvoering van de inhoud ook los durft te laten, alhoewel die inhoud waarschijnlijk comfortabel voelt. Dit geeft de mensen in je team de vrijheid om verantwoordelijkheid te nemen, eigen keuzes te maken en te leren van hun fouten. Zo krijgen de mensen in je team de ruimte om zelf ook weer te groeien.
  5. Blijf in ontwikkeling
    Om jezelf te ontwikkelen als leider, is het belangrijk om zowel praktijkervaring op te doen als te leren van anderen. Het is een proces dat voortdurend ontwikkeling vereist. Zelfs de meest ervaren leiders leren iedere dag nog nieuwe dingen, juist ook door de complexiteit dat het werk vaak meebrengt. Reflecteer regelmatig op je ervaringen en blijf feedback vragen aan je team en andere leidinggevende

Gratis adviesgesprek

Wil jij ontdekken welke training het beste bij jou past?

Ruimte voor ontwikkeling en leiderschap

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Relevante trainingen

Scroll up