In 5 stappen naar inspirerend leiderschap
Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen, lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.
1. Start met jezelf
De belangrijkste meerwaarde van leiders is dat ze hun team kunnen inspireren om tot bijzondere prestaties te komen. Maar het gaat vaak anders: de dagelijkse werklast veroorzaakt een soort overlevingsstrategie, waarbij het er vooral op aankomt aan alle verplichtingen te voldoen. De relatie met het team wordt teruggebracht tot een uitwisseling van instructies en informatie. Dit maakt het lastig om in te spelen op de omgeving, die juist sneller verandert dan ooit.
De eerste stap om terug te keren naar inspirerend of bezielend leiderschap is dat je jezelf bepaalde vragen stelt. Wat vind je nu écht belangrijk? En waarom vind je dat belangrijk? Anderen inspireren lukt alleen als je dicht bij jezelf bent, weet waar je voor staat, en dat op anderen kunt overbrengen. Onderzoek en reflectie zijn nodig om te ontdekken welke bijdrage je aan de organisatie wil leveren.
2. Blijf bij je waarden
De volgende stap is om je waarden te laten zien. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vaak brengen we niet in de praktijk wat we écht belangrijk vinden. Als leider heb je veel invloed op je team, dus is het belangrijk om jezelf te controleren. Kijk eerlijk naar je eigen gedrag en zorg dat je woorden en daden overeenkomen. We raken niet geïnspireerd door een leider die iets zegt maar anders doet. Andersom: gepassioneerd voorbeeldgedrag is onweerstaanbaar.
3. Durf kwetsbaar te zijn
Een veelgemaakte vergissing is dat leiders altijd foutloos handelen en alles onder controle hebben. De boodschap die ze hiermee uitstralen, is dat ze hun team eigenlijk alleen voor het uitvoerende werk nodig hebben. Dat is niet erg inspirerend, maar leiders die hun teamleden de ruimte geven hun eigen oplossingen te vinden, zijn dat wel.
Zoals elk mens hebben leiders zowel sterke als zwakke eigenschappen. Juist als je in staat bent die te erkennen, kom je niet zwakker maar juist menselijk en dus sterker over. Je geeft je teamleden de gelegenheid om samen de organisatiedoelen te realiseren, waarbij ze hun talenten kunnen inzetten. Op deze manier voelt iedereen zich serieus genomen.
4. Organiseer dialoog
Vaste oplossingen werken steeds minder goed in organisaties. Reorganisaties, nieuwe technieken en concurrenten vragen om veel flexibiliteit. Soms zijn nieuwe organisatievormen nodig, zoals zelfsturing, en soms werkt het oude systeem nog prima. De situatie bepaalt vaak welke vorm van leiderschap nodig is. De uitdaging is om met al deze veranderingen en verschillen om te gaan.
De dialoog aangaan is het belangrijkste hulpmiddel voor leiders. In een open dialoog kunnen teamleden hun onzekerheden delen en voelen ze zich gehoord, wat hun inzet verhoogt. Door duidelijke communicatie, komen gemeenschappelijke waarden naar boven, wat motiverend werkt. Als leider moet je bereid zijn om alle meningen aan te horen, ook die je niet graag hoort. Dit zorgt voor meer steun voor de beslissingen die je neemt.
5. Geef vertrouwen
Professionals zijn vaak enthousiast over hun werk. Hun enthousiasme groeit als ze vertrouwen krijgen en zelf hun werk kunnen organiseren. Vertrouwen werkt twee kanten op: als je vertrouwen krijgt, neem je meestal meer verantwoordelijkheid. Leiders die hun team laten uitblinken, krijgen respect en zijn geloofwaardig. Dit zijn de leiders waar we graag voor werken.
Gerelateerde artikelen
Hulp nodig bij het kiezen van een training?
