artikel
Leestijd 5 minuten

5 tips voor het aansturen van Generatie Z


Met de term Generatie Z wordt verwezen naar mensen geboren vanaf ruwweg midden jaren 90. Zij zijn opgegroeid met laptops, tablets en smartphones. Het is een generatie die met hoge verwachtingen de werkvloer opkomt, want van hun ouders kregen zij te horen dat het belangrijk was hun dromen na te jagen. Wat willen Generatie Z werknemers en hoe stuur je deze werknemers aan? Wij geven je vijf tips.

1. Verkoop jezelf als werkgever

Voor Generatie Z is werk een belangrijk deel van hun leven, maar het moet wel in evenwicht zijn met andere onderdelen, zoals maatschappelijke betrokkenheid, passies, sporten en reizen. De doelen van deze generatie zijn in de eerste plaats persoonlijk. Jonge werknemers hechten waarde aan een werkgever waar zij hun ei kwijt kunnen en waar zij er als mens toe doen. Het is voor jongeren allerminst een vanzelfsprekendheid dat ze bij jouw bedrijf willen werken. Wat je bedrijf doet, welke maatschappelijke bijdrage de organisatie levert en welke kansen jongeren binnen de organisatie krijgen, zijn allemaal overwegingen die zij meenemen in de keuze voor een werkgever. Als werkgever is het daarom belangrijk om jouw organisatie te positioneren als een plek die Generatie Z kansen biedt, een maatschappelijke bijdrage levert en young professionals de ruimte geeft om tijd en aandacht te kunnen besteden aan andere zaken die hen interesseren.

Wat je bedrijf doet, welke maatschappelijke bijdrage de organisatie levert en welke kansen jongeren binnen de organisatie krijgen, zijn allemaal overwegingen die zij meenemen in de keuze voor een werkgever.

2. Waak voor de burn-out

Deze jonge werknemers hebben het idee dat hun droombaan binnen handbereik ligt. Voortdurend worden ze geconfronteerd met succesverhalen van generatiegenoten die erin slagen de perfecte baan te vinden of anders wel een eigen bedrijf op te zetten. Als hun eigen loopbaan minder voortvarend gaat, geeft dat stress. Jonge werknemers worden tegenwoordig geconfronteerd met een enorme hoeveel keuzes, ook dat geeft druk. Het is niet voor niks dat twintigers in de burn-out cijfers tegenwoordig oververtegenwoordigd zijn. Als werkgever is het belangrijk daar alert op te zijn.

3. Koester de digitale vaardigheden

Als er één ding is waarin Generatie Z van eerdere generaties afwijkt, is het dat zij zijn opgegroeid in de wereld van digitale media. Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren. Doordat jongeren zo bekend zijn met de digitale media, kunnen zij hierover nieuwe ideeën aandragen voor de organisatie en hun vaardigheden inzetten. Niet alleen zijn jongeren handig met de sociale media maar zij staan hierdoor ook met veel mensen in contact. Bij vragen of problemen zijn zij gewend om hun netwerk in te schakelen. Ook daarvan kan je als werkgever profiteren.

Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren.

 

4. Betrek jongeren bij werk en werkgever

Jonge werknemers kunnen soms wat ongeïnteresseerd overkomen. Ze willen namelijk niet per se een fulltime baan. Het is voor hen ook prima om 30 of 35 uur per week te werken, zodat er ook genoeg tijd overblijft voor andere zaken. Leidinggevenden – die doorgaans uit een andere generatie komen – zijn gewend dat werknemers volledig voor het werk gaan of in ieder geval de indruk wekken dat zij dat doen. Generatie Z werknemers zijn wel degelijk welwillend. Vooral wanneer je hen kan betrekken bij het werk en duidelijk maakt wat het doel is, zullen zij zich voor 200 procent inzetten. De mensen uit deze generatie zijn namelijk gewend om betrokken te worden bij besluiten. In hun gezin kwamen veel beslissingen democratisch tot stand. Op de middelbare school moesten zij hun docenten beoordelen en zelfs op de basisschool mochten zij meepraten over de schoolpleinregels. Wanneer deze generatie door hun managers overal buiten worden gehouden, raken zij snel op de organisatie uitgekeken.

5. Behandel jongeren zoals thuis

Het patroon is dat Generatie X (geboren tussen 1961 en 1980) doorgaans leiding geeft aan Generatie Z. Over het algemeen zijn personen uit Generatie X prima leidinggevenden voor jonge mensen. Zij zijn met hen vertrouwd, want in veel gevallen hebben zij thuis mensen van ongeveer dezelfde leeftijd opgevoed. In de praktijk zie je echter dat de omgang tussen deze generaties wat anders verloopt dan thuis. Leidinggevenden uit deze generatie willen bijvoorbeeld duidelijk laten zien dat zij de baas zijn en hoe hiërarchische verhoudingen liggen. Zo waren ze dat immers gewend toen zij voor het eerst gingen werken. Jonge werknemers zijn vaak zeer sociale mensen die naar beleving zoeken in hun werk. Zij zijn nieuwsgierig naar mensen die hen op gelijkwaardige manier willen vertellen over hun eigen ervaringen en willen graag betrokken worden. Behandel jongeren daarom net zoals je je eigen kinderen zou behandelen. Dat is de beste manier om Generatie Z werknemers te bereiken.

Gerelateerde trainingen

Coachend Leiderschap

  • Ontwikkel een eigen stijl van coachend leidinggeven
  • Vergroot je coaching vaardigheden
  • Ontdek hoe je het zelfsturend vermogen van je team vergroot
2 modules in 4 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Young Executives Program Compact

  • Word bewuster van wie je bent, als mens en als leidinggevende
  • Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden op authentieke wijze
  • Leer effectiever leidinggeven en hoe je mensen in beweging krijgt
5 modules in 10 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Teamleiderschap

  • Vergroot je competenties in het aansturen en coachen van teams
  • Ontdek hoe je de samenwerking in teams kan verbeteren
  • Leer optimaal inspelen op de groepsdynamiek en omgaan met weerstand
5 modules in 6 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

High Performance Leadership

  • Inspireer door een duidelijke en zingevende visie
  • Ontwikkel een mens- en resultaatgerichte leiderschapsstijl
  • Leer je team beter te begrijpen, waarderen en te inspireren
2 modules in 5 dagen
5+ jaar ervaring als leidinggevende

Leiderschap door Vrouwen

  • Versterk je leiderschap vanuit je vrouwelijke kracht
  • Vergroot je zelfvertrouwen en zichtbaarheid
  • Leer hoe je je invloed vergroot en meer daadkracht te tonen
6 modules in 10 dagen
5+ jaar ervaring als leidinggevende

Young Executives Program

  • Leer beter in te spelen op complexe, strategische vraagstukken
  • Word invloedrijker binnen zowel je team als het hoger management
  • Leer hoe je op jouw authentieke wijze mensen in beweging krijgt
6 modules in 20 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling

  • Leer steviger leidinggeven in de (semi)publieke sector
  • Begrijp het politiek ambtelijke krachtenveld
  • Maak effectieve keuzes vanuit een stevige persoonlijke visie
5 modules in 11 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Leidinggeven aan eigenwijze Professionals

  • Leer motiveren, coachen en sturen op resultaat
  • Weet op de juiste momenten te controleren en los te laten
  • Vergroot je inzicht en grip op jouw rol in de teamdynamiek
3 modules in 7 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (BaakBoost)

  • Leer steviger leidinggeven in de (semi)publieke sector
  • Begrijp het politiek ambtelijke krachtenveld
  • Maak effectieve keuzes vanuit een stevige persoonlijke visie
1 modules in 4 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Leidinggeven aan eigenwijze Professionals (BaakBoost)

  • Leer motiveren, coachen en sturen op resultaat
  • Leer wanneer je kan bijsturen en wanneer je juist moet loslaten
  • Vergroot de grip op jouw rol in het team
1 modules in 4 dagen
2+ jaar ervaring als leidinggevende

Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Vraag vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan. Onze opleidingsadviseurs gaan graag met je in gesprek om te kijken welke training het beste bij je past. Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over de trainingen, adviseren welke training aansluit bij je leervraag of je helpen bij het vinden van de juiste coach.
Adviesgesprek