5 tips voor het aansturen van Generatie Z
Met de term Generatie Z wordt verwezen naar mensen geboren vanaf ruwweg midden jaren 90. Zij zijn opgegroeid met laptops, tablets en smartphones. Het is een generatie die met hoge verwachtingen de werkvloer opkomt, want van hun ouders kregen zij te horen dat het belangrijk was hun dromen na te jagen. Wat willen Generatie Z werknemers en hoe stuur je deze werknemers aan? Wij geven je vijf tips.
1. Verkoop jezelf als werkgever
Voor Generatie Z is werk een belangrijk deel van hun leven, maar het moet wel in evenwicht zijn met andere onderdelen, zoals maatschappelijke betrokkenheid, passies, sporten en reizen. De doelen van deze generatie zijn in de eerste plaats persoonlijk. Jonge werknemers hechten waarde aan een werkgever waar zij hun ei kwijt kunnen en waar zij er als mens toe doen. Het is voor jongeren allerminst een vanzelfsprekendheid dat ze bij jouw bedrijf willen werken. Wat je bedrijf doet, welke maatschappelijke bijdrage de organisatie levert en welke kansen jongeren binnen de organisatie krijgen, zijn allemaal overwegingen die zij meenemen in de keuze voor een werkgever. Als werkgever is het daarom belangrijk om jouw organisatie te positioneren als een plek die Generatie Z kansen biedt, een maatschappelijke bijdrage levert en young professionals de ruimte geeft om tijd en aandacht te kunnen besteden aan andere zaken die hen interesseren.
Wat je bedrijf doet, welke maatschappelijke bijdrage de organisatie levert en welke kansen jongeren binnen de organisatie krijgen, zijn allemaal overwegingen die zij meenemen in de keuze voor een werkgever.
2. Waak voor de burn-out
Deze jonge werknemers hebben het idee dat hun droombaan binnen handbereik ligt. Voortdurend worden ze geconfronteerd met succesverhalen van generatiegenoten die erin slagen de perfecte baan te vinden of anders wel een eigen bedrijf op te zetten. Als hun eigen loopbaan minder voortvarend gaat, geeft dat stress. Jonge werknemers worden tegenwoordig geconfronteerd met een enorme hoeveel keuzes, ook dat geeft druk. Het is niet voor niks dat twintigers in de burn-out cijfers tegenwoordig oververtegenwoordigd zijn. Als werkgever is het belangrijk daar alert op te zijn.
3. Koester de digitale vaardigheden
Als er één ding is waarin Generatie Z van eerdere generaties afwijkt, is het dat zij zijn opgegroeid in de wereld van digitale media. Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren. Doordat jongeren zo bekend zijn met de digitale media, kunnen zij hierover nieuwe ideeën aandragen voor de organisatie en hun vaardigheden inzetten. Niet alleen zijn jongeren handig met de sociale media maar zij staan hierdoor ook met veel mensen in contact. Bij vragen of problemen zijn zij gewend om hun netwerk in te schakelen. Ook daarvan kan je als werkgever profiteren.
Er wordt meer en sneller gecommuniceerd dan ooit tevoren.
4. Betrek jongeren bij werk en werkgever
Jonge werknemers kunnen soms wat ongeïnteresseerd overkomen. Ze willen namelijk niet per se een fulltime baan. Het is voor hen ook prima om 30 of 35 uur per week te werken, zodat er ook genoeg tijd overblijft voor andere zaken. Leidinggevenden – die doorgaans uit een andere generatie komen – zijn gewend dat werknemers volledig voor het werk gaan of in ieder geval de indruk wekken dat zij dat doen. Generatie Z werknemers zijn wel degelijk welwillend. Vooral wanneer je hen kan betrekken bij het werk en duidelijk maakt wat het doel is, zullen zij zich voor 200 procent inzetten. De mensen uit deze generatie zijn namelijk gewend om betrokken te worden bij besluiten. In hun gezin kwamen veel beslissingen democratisch tot stand. Op de middelbare school moesten zij hun docenten beoordelen en zelfs op de basisschool mochten zij meepraten over de schoolpleinregels. Wanneer deze generatie door hun managers overal buiten worden gehouden, raken zij snel op de organisatie uitgekeken.
5. Behandel jongeren zoals thuis
Het patroon is dat Generatie X (geboren tussen 1961 en 1980) doorgaans leiding geeft aan Generatie Z. Over het algemeen zijn personen uit Generatie X prima leidinggevenden voor jonge mensen. Zij zijn met hen vertrouwd, want in veel gevallen hebben zij thuis mensen van ongeveer dezelfde leeftijd opgevoed. In de praktijk zie je echter dat de omgang tussen deze generaties wat anders verloopt dan thuis. Leidinggevenden uit deze generatie willen bijvoorbeeld duidelijk laten zien dat zij de baas zijn en hoe hiërarchische verhoudingen liggen. Zo waren ze dat immers gewend toen zij voor het eerst gingen werken. Jonge werknemers zijn vaak zeer sociale mensen die naar beleving zoeken in hun werk. Zij zijn nieuwsgierig naar mensen die hen op gelijkwaardige manier willen vertellen over hun eigen ervaringen en willen graag betrokken worden. Behandel jongeren daarom net zoals je je eigen kinderen zou behandelen. Dat is de beste manier om Generatie Z werknemers te bereiken.
Gerelateerde artikelen

Inspirerend leiderschap
In een tijd waarin organisaties voortdurend veranderen, is inspirerend leiderschap belangrijker dan ooit. Maar wat maakt een leider inspirerend? Is het charisma, visie, of juist de manier waarop je anderen weet te motiveren en te verbinden? Inspirerend leiderschap gaat verder dan alleen het behalen van resultaten; het draait om het creëren van een omgeving waarin mensen het beste uit zichzelf willen en kunnen halen.
In dit artikel duiken we in wat inspirerend leiderschap precies inhoudt en wat de kenmerken zijn die een leider echt inspirerend maken. We bespreken waarom het zo waardevol is om een inspirerende leider te zijn, zowel voor jezelf als voor je team. Daarnaast nemen we je mee in de valkuilen waar je als inspirerend leider op moet letten, delen we voorbeelden van leiders die hun omgeving wisten te inspireren, en geven we praktische tips om zelf een inspirerende leider te worden.

10 tips om je collega's te coachen
Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.
Ongeboren Leiders - Ron Blaauw
Ron Blaauw is een van de bekendste chefs van Nederland. Ook hij heeft in zijn carrière veel geleerd. Gaandeweg ontdekte hij dat leiderschap niet gaat om de hardste stem, maar om vertrouwen en samenwerking. Een van zijn belangrijkste leermomenten kwam toen zijn restaurant een 9,5 kreeg, terwijl hij er zelf niet was. Het was het bewijs dat zijn team zonder hem niet alleen doorging, maar zelfs extra gedreven was om te laten zien wat ze konden. Dat besef versterkte zijn overtuiging dat een hecht team het verschil maakt. Wanneer iedereen zich onderdeel voelt van het grotere geheel, groeit niet alleen het resultaat, maar ook de kracht van het team zelf. Daarnaast vertelt hij hoe hij als jonge horecamedewerker leerde omgaan met mensen en gesprekken voeren—een vaardigheid die volgens hem een van de waardevolste lessen in het leven is.

De weg naar vrouwelijk leiderschap. Veel van jezelf en een beetje van de mannen.
Wat kan jij, als getalenteerde vrouw die alles in zich heeft om door te groeien naar de top, doen om hogerop te komen? Of, wat moet je juist níet doen? Het korte antwoord: laat iets van je vrouwelijkheid los en voeg een vleugje mannelijkheid toe. Deze uitspraak vraagt om een toelichting.
“This is a man’s world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl.” James Brown was dan misschien wel niet zo geëmancipeerd, de Godfather of Soul had wel degelijk een punt. Want ja, het is een feit dat in de leiderschapslaag van veel organisaties mannen in de meerderheid zijn.

8 tips: paradoxaal leiderschap in de praktijk
In de snel veranderende en complexe wereld van vandaag, hebben we leiders nodig die flexibel zijn en zich aan kunnen passen in verschillende situaties. Kortom: deze tijd vraagt om paradoxaal leiderschap.

Zet de mindset van je team in de groeistand
Hoe je kijkt naar een uitdaging of tegenslag en hoe je omgaat met kritiek is een keuze. Het type mindset dat je hebt, speelt hierin een grote rol. Er bestaan twee type mindsets: een fixed mindset en een growth mindset. Met een fixed mindset denk je bij een uitdaging bijvoorbeeld ‘ik kan het niet’. Met een growth mindset daarentegen probeer je manieren te vinden om het wél te kunnen of er harder voor te werken. Ook in een team werkt dit zo. Door ondoordachte complimenten kan je team lamslaan, maar met een ‘slim’ compliment kan je mensen juist motiveren. Dit heeft alles te maken met de juiste toon, houding en doelen. Wat is het geheim?

In welke fase van leiderschap zit jij en hoe kom je verder?
Onderzoekers onderscheiden 7 fases in de manier waarop leiders met hun omgeving omgaan: van de egoïstische opportunist tot de zichzelf vernieuwende alchemist. Hoe komen leiders naar een volgende fase? Ontdek de 7 fases van leiderschap!

Hoe geef je leiding aan professionals?
Het is niet altijd gemakkelijk om leiding te geven aan experts. Vaak weten zij het beter dan jijzelf en laten ze dat duidelijk blijken. Toch wil je hen een richting in hebben. Lange discussies zijn het gevolg.

5 tips voor het aansturen van Generatie Z
Met de term Generatie Z wordt verwezen naar mensen geboren vanaf ruwweg midden jaren 90. Zij zijn opgegroeid met laptops, tablets en smartphones. Het is een generatie die met hoge verwachtingen de werkvloer opkomt, want van hun ouders kregen zij te horen dat het belangrijk was hun dromen na te jagen. Wat willen Generatie Z werknemers en hoe stuur je deze werknemers aan? Wij geven je vijf tips.

Hoe wordt je team oplossingsvaardig?
Je voelt je als manager verantwoordelijk voor de organisatie en de resultaten van je team. Je bent immers diegene die het voortouw moet nemen, de beslissingen moet maken en de oplossingen aandraagt wanneer zich problemen of onverwachte situaties voordoen. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om het oplossingsvermogen binnen jouw team te vergroten. Hoe zorg je ervoor dat de mensen in je team zelf een oplossing vinden voor de problemen waar zij tegenaan lopen?

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. Onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal kennis-intensieve organisaties groeit nog steeds: R&D labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, etcetera.

Van sturen naar coachen in 4 stappen
Nieuw leiderschap en meer autonomie bij de medewerkers heeft gevolgen voor leiders en managers. Om een coachende leidinggevende te worden moet je veel vaardigheden aanleren. Je moet er ook nogal wat afleren.

De beste tip voor coachend leiderschap
Coaching: hoe moeilijk kan het zijn? In de praktijk blijken er lastige haken en ogen aan te zitten. 4 experts geven hun beste tip.

Het 'Grassroots Leadership' van Dennis Karpes: Changemaker met 'Think Different' als mantra!
Dennis Karpes is hét voorbeeld van iemand die succesvol zijn droom najaagt en mensen weet te inspireren en tot actie aan te zetten. Iemand die vanuit nieuwe inzichten, met respect voor wijsheden uit het verleden, werkt aan een duurzame toekomst. Hij wil de wereld veranderen. Wie is deze changemaker met een businessachtergrond die ‘think different’ als mantra heeft?

5 eigenschappen van strategisch leiderschap
Wanneer je naar buiten kijkt, zien we steeds meer onzekerheid en mist. De bekende stip op de horizon, waar veel mensen strategie mee associëren; bestaat die nog wel? Die horizon - het toekomstperspectief van je organisatie - is nu niet meer goed zichtbaar of betreft slechts een vluchtige schim. Hoe kan je als strategische leider je organisatie helpen om in die mist de strategische koers uit te zetten? Hoe pas je de strategische processen in je organisatie aan? Welke beslissingen kan en durf je nog te nemen?

Hoe kijken young professionals naar leiderschap?
Iedere generatie heeft een eigen kijk op leiderschap en carrière. Je wordt gevormd door de maatschappelijke omstandigheden in de periode waarin je bent opgegroeid. Hoe kijken de jongere generaties naar leiderschap? Wat vinden young professionals belangrijk in hun carrière en wat verwachten zij van hun leidinggevenden?

5 tips voor omgaan met complexiteit in organisaties
De complexiteit in organisaties neemt toe. Hoe zorg je ervoor dat projecten in een complexe omgeving slagen?

Wat is 'Level 5' Leiderschap?
Is 'Next Level Leiderschap' voor iedereen weggelegd? Ja, want het is een ontwikkeling die je doormaakt. Door meerdere theorieën te combineren met je eigen ervaring groei je vanzelf die richting op.

Hoe creëer je een ‘innovatieve mindset’ in je team of organisatie?
Innovatie staat bij bijna alle organisaties hoog op de agenda. Het is vernieuwing en impact realiseren. Niet verdwijnen achter je bureau om met een idee te komen waar niemand op zit te wachten, maar juist in interactie met klanten en de wereld, de toekomst maken. We geven je 6 tips om een 'innovatieve mindset' te creëren!

Werken bij de overheid: 5 inzichten van een ervaren bestuurder
Mensen die kiezen voor een loopbaan bij de overheid worden van oudsher vaak gekenmerkt door een roeping om de publieke zaak te dienen. De Engelsen noemen de ambtenaar niet voor niets de ‘civil servant’. Je zou kunnen zeggen dat er van een zeker idealisme sprake moet zijn om te willen bijdragen aan de complexe besluitvorming en om de kritiek die de ambtenaar of de politicus nogal eens ten deel valt te verduren.

Emotionele Intelligentie (EQ): wat is het en wat is het belang?
Emotionele intelligentie, vaak afgekort als EQ, speelt een cruciale rol in zowel ons persoonlijke als professionele leven. Het richt zich op het vermogen om emoties te begrijpen, te beheersen en effectief te gebruiken.
In dit artikel leggen we uit wat emotionele intelligentie is en hoe het met de EQ-index wordt gemeten, naast het traditionele IQ. We bespreken waarom EQ essentieel is voor succes in het leven en op de werkvloer en waarom een hoog EQ waardevol is voor zowel werknemers als managers. We behandelen de kenmerken van zowel hoge als lage emotionele intelligentie, met praktijkvoorbeelden. Verder vergelijken we EQ en IQ en bespreken we het belang van beiden voor een evenwichtige ontwikkeling. We gaan verder in op hoe je jouw EQ kunt meten, waarom deze tests in selectieprocedures worden gebruikt en je krijgt praktische tips om je EQ te verbeteren.

Provocatief coachen: wat is het en hoe pas je het toe?
Provocatief coachen is een verfrissende en uitdagende manier van coachen die humor, warmte en uitdaging combineert om mensen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. In dit artikel leggen we uit wat provocatief coachen precies inhoudt en verkennen we de oorsprong van deze methode, die zijn wortels heeft in de provocatieve therapie. We bespreken de basiselementen van provocatief coachen, namelijk uitdaging, warmte en humor en de kenmerken van een provocatieve coach. Daarnaast geven we inzicht in de situaties waarin deze coachingsstijl het meest effectief is, inclusief enkele praktische voorbeelden. Ten slotte bieden we een stapsgewijze handleiding voor coaches die deze methode willen toepassen.

Wat is coachen?
Coachen is tegenwoordig een veelgebruikte term, maar wat betekent het precies? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van coaching. We beginnen met een heldere definitie van wat coachen inhoudt en bespreken vervolgens het belang ervan voor zowel individuen als organisaties. Je leert de basisprincipes van effectief coachen, de verschillende vormen die er zijn en hoe je coaching kunt combineren met je werk. Daarnaast bieden we praktische tips over hoe je coaching kunt inzetten in je werk en bespreken we hoe je de coachings rol op je kunt nemen.

Coachingsvaardigheden: een must voor iedere professional!
Coachende vaardigheden helpen je als professional om effectievere gesprekken op een diepere laag te kunnen voeren. Ze zijn helpend wanneer je werkt in een steeds veranderende organisatie of in wisselende teams. Wat zijn coachende vaardigheden eigenlijk en wat is het effect?
In dit artikel ontdek je wat coachende vaardigheden precies zijn, waarom ze essentieel zijn voor leiderschap en teamdynamiek en leer je de zeven kernvaardigheden die elke coach in de vingers moet hebben. Daarnaast bespreken we hoe je jouw eigen coachende vaardigheden kunt ontwikkelen en hoe ze verschillen van traditionele leidinggevende vaardigheden.

Delegeren: wat is het en hoe kun je succesvol delegeren?
Delegeren is een essentieel aspect voor effectief leiderschap en management. Het stelt je als leidinggevende in staat om werkzaamheden te verdelen onder teamleden, wat niet alleen helpt bij het optimaliseren van de werklast, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerkers zelf. In dit artikel zullen we de kunst van het delegeren verkennen, inclusief de voordelen, strategieën en veelvoorkomende valkuilen. We zullen ook praktische tips bieden over hoe je succesvol kunt delegeren om de productiviteit te verhogen en een positieve werkomgeving te creëren.

Teamontwikkeling: bouw aan een sterk en betrokken team
Teamontwikkeling vormt de basis voor een succesvol, sterk en betrokken team. Het is een proces dat helpt om individuele kwaliteiten te versterken en samen te werken naar gemeenschappelijke doelen. Teamontwikkeling is meer dan alleen het verbeteren van samenwerking; het gaat om het benutten van potentieel, het bouwen van onderling vertrouwen en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.
In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door wat teamontwikkeling precies inhoudt, welke rol leiderschap en emotionele intelligentie spelen en welke fases een team doorloopt. We bespreken de dynamiek van teamrollen, aandachtspunten voor effectieve ontwikkeling en hoe een team samen kan groeien en als team excelleren.

Hoe regel je dat mensen meer eigenaarschap nemen?
Organisaties verwachten steeds meer van medewerkers en leidinggevenden. De uitdagingen zijn groot en het 'speelveld' verandert. Disruptie, executiekracht, digitalisering, agile en hyperconcurrentie zijn buzzwords die staan voor de vele uitdagingen waar we voor staan. Dat doet een stevig appèl op de individuele medewerker.

Zo blijf je groeien als ervaren leider
Als ervaren leider heb je een flinke carrière opgebouwd en beschik je over een schat aan kennis en ervaring. Toch komt er een moment waarop zelfs de meest doorgewinterde leiders even stilstaan en zich afvragen: ik geef al jaren leiding, maar hoe blijf ik zelf ook groeien? De dagelijkse druk kan ertoe leiden dat je vastloopt in routines en patronen, die je effectiviteit ondermijnen. In zo’n situatie is het moeilijk om anderen te inspireren. Daarom is het de moeite waard om af en toe op een andere manier te kijken naar jouw leiderschap. De uitdagingen van vandaag zijn immers ook anders dan die van gisteren. Dit vraagt om een voortdurende ontwikkeling van je leiderschapsvaardigheden maar ook om persoonlijke groei.
Gerelateerde trainingen
Coachend Leiderschap
- Ontwikkel een eigen stijl van coachend leidinggeven
- Vergroot je coaching vaardigheden
- Ontdek hoe je het zelfsturend vermogen van je team vergroot
Young Executives Program Compact
- Word bewuster van wie je bent, als mens en als leidinggevende
- Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden op authentieke wijze
- Leer effectiever leidinggeven en hoe je mensen in beweging krijgt
Teamleiderschap
- Vergroot je competenties in het aansturen en coachen van teams
- Ontdek hoe je de samenwerking in teams kan verbeteren
- Leer optimaal inspelen op de groepsdynamiek en omgaan met weerstand
High Performance Leadership
- Inspireer door een duidelijke en zingevende visie
- Ontwikkel een mens- en resultaatgerichte leiderschapsstijl
- Leer je team beter te begrijpen, waarderen en te inspireren
Leiderschap door Vrouwen
- Versterk je leiderschap vanuit je vrouwelijke kracht
- Vergroot je zelfvertrouwen en zichtbaarheid
- Leer hoe je je invloed vergroot en meer daadkracht te tonen
Young Executives Program
- Leer beter in te spelen op complexe, strategische vraagstukken
- Word invloedrijker binnen zowel je team als het hoger management
- Leer hoe je op jouw authentieke wijze mensen in beweging krijgt
Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling
- Leer steviger leidinggeven in de (semi)publieke sector
- Begrijp het politiek ambtelijke krachtenveld
- Maak effectieve keuzes vanuit een stevige persoonlijke visie
Leidinggeven aan eigenwijze Professionals
- Leer motiveren, coachen en sturen op resultaat
- Weet op de juiste momenten te controleren en los te laten
- Vergroot je inzicht en grip op jouw rol in de teamdynamiek
Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (BaakBoost)
- Leer steviger leidinggeven in de (semi)publieke sector
- Begrijp het politiek ambtelijke krachtenveld
- Maak effectieve keuzes vanuit een stevige persoonlijke visie
Hulp nodig bij het kiezen van een training?
