5 stappen naar een betekenisvolle carrière

News Detail

De coronapandemie - die nu al ruim een jaar duurt - laat ons (meer) reflecteren op ons leven en werk. Maar liefst 35 procent denkt door de coronacrisis na over het wisselen van baan, zo blijkt uit het internationale onderzoek Securing the Future of Work van Kaspersky. Wellicht is dit hèt kantelpunt om je werk niet alleen te zien als een plek waar je je inkomen vandaan haalt, maar ook een plek voor zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Hoe zet je stappen naar een betekenisvolle carrière?

Thuiswerken, flexibiliteit, werk-privébalans. We beseffen het ons misschien nog niet, maar de coronapandemie heeft onze kijk op werk voorgoed veranderd. 
Maar wat is eigenlijk de definitie van carrière? Vaak zeggen mensen iets in de trant van 'de verschillende banen die je in je leven hebt gehad' of 'je loopbaan'. Maar is dit niet een te eenzijdig beeld?  
Mensen hebben het afgelopen jaar de angst ervaren om hun baan kwijt te raken. Dat heeft veel mensen aan het denken gezet: wat zou ik doen als het mij overkomt? En wat wíl ik eigenlijk?  
 
Crises horen bij je carrière
Dat is het begin van reflectie, vaak aangewakkerd door een 'crisis'. Maar of het nu een coronacrisis, een persoonlijke crisis of een midlifecrisis is; ook dit is een onderdeel van je carrière. Wanneer we ook een crisis, een retraite of verlof als onderdeel van een carrière beschouwen (en omarmen), dan krijgen we een meer holistische kijk op werk. Het zijn juíst deze inzichten die je helpen met ontwikkelen; je oude gewoontes loslaten, kiezen voor jezelf, nadenken wat bij je past en een nieuwe weg inslaan. Het is je koers, je levenspad en alles wat bijdraagt aan jouw (persoonlijke) groei.  
 
In hetzelfde onderzoek van Kaspersky komt naar voren dat veel mensen de voorkeur geven aan een baan met een structureel betere werk-privébalans (38 procent) en minder stress op een werkdag of minder overwerk (36 procent). Het zijn allemaal indicatoren dat mensen bewuster nadenken over hun werk en hoe zij hun (werk)dag willen invullen. 
Ook leeftijdscategorie speelt hierin een rol. Wist je dat inmiddels 60 procent van de jongeren alleen maar wil werken bij een purpose driven onderneming? Dit betekent dat deze groep niet bij een onderneming wil werken die alleen voor de winst gaat. Ze willen juist wél werken voor ondernemingen met oog voor mens, maatschappij en milieu (social impact).  
 
Reflecteren: eerst vertragen om te versnellen 
Zo nu en dan reflecteren op je baan is altijd goed. Ook als we niet in een crisis zitten. Trainer en coach Renee Merx zegt hierover: “Om in jezelf te ontdekken of je nog blij bent is het eerst nodig om stil te staan en jezelf een aantal vragen te stellen. Eerst vertragen en dan versnellen. Hier is tijd en ruimte voor nodig die we onszelf niet altijd gunnen. Daarom duurt stap 1 (zelfonderzoek) vaak het langste en is het ook fijn om hierbij hulp te krijgen. Iemand die je een spiegel voorhoudt is ontzettend waardevol bij je reflectie.” 
Deze 5 stappen kunnen je alvast op weg helpen:

Stap 1.
Maak tijd en ruimte voor jezelf. Vind een plek waar de waan van de dag even stopt. Dit kan op verschillende manieren. Een paar dagen alleen zijn en/of begeleiding zoeken bij een (loopbaan)coach. Maar ook thuis door bijvoorbeeld vroeg in de ochtend in alle stilte ruimte voor jezelf te nemen en je voorstellen hoe jij jouw toekomst ziet.  
 
Stap 2.
Stel jezelf de vraag: wat moet ik allemaal van mijzelf? Denk aan: goed presteren op mijn werk, aardig zijn voor iedereen, een goede moeder/vader zijn, een goede partner zijn, aandacht geven aan vrienden. Dit beseffen zorgt ervoor dat je doorkrijgt welke ruimte je werk hierin in beslag neemt. 
Aansluitend komt de stap of werk je energie oplevert of energie kost. En welk (onder)deel van het werk jou energie geeft of kost. Een bredere vraag hierin kan zijn: wat wil ik betekenen voor de mensen om me heen en voor mezelf. En past mijn huidige werk hierin? 

Stap 3.  
Vraag jezelf af waar je goed in bent en wat je wilt. Je bent als mens niet alleen je functie. Je hebt verschillende talenten, dus vraag jezelf af waar je die kunt en wilt inzetten.

Stap 4.
Definieer daarom ook wat je waarden en principes zijn, zodat je je kwaliteiten op de juiste plek en met de juiste mensen kan benutten.

Stap 5.  
Kijk tot slot ook realistisch waar je kansen liggen, aangezien sommige sectoren zich razendsnel ontwikkelen waardoor ook functies veranderen. Kortom: waar sta je nu en waar wil je naartoe (groeien)? 
 
Kleine stapjes 
Als tip geeft Renee je het volgende mee: “Wanneer je het idee hebt dat je iets anders wilt, neem dan kleine stapjes. Een taak afstoten of een taak erbij nemen waar jij energie van krijgt is soms handiger dan direct je baan opzeggen. Ook een gesprek met iemand op je werk en je uitspreken over je wensen of juist irritaties kan ook al helpen. Onderzoek ook wat er naast je baan mogelijk is in bijvoorbeeld je hobby’s of vrije tijd. Ook dat helpt in een betekenisvol leven. Één avond in de week iets doen wat jij wilt is ook een stapje. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.” 
 

Coachend Leiderschap

Leer je eigen stijl van coachend leidinggeven kennen en optimaliseren 
Bekijk de training >

 

Personal- of loopbaancoach

Reflecteren en persoonlijk groeien? Bespreek je ambities met één van onze coaches.
Bekijk de mogelijkheden of bel direct 0343-556369


Ruimte voor ontwikkeling en leiderschap

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Anderen bekeken ook

Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Scroll up