artikel
Leestijd 5 minuten

10 tips om je collega's te coachen


Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

1. Coach vraag gestuurd

Iemand zomaar vanuit het niets gaan coachen, wordt vaak niet zo gewaardeerd. Op ongevraagde bemoeizucht zit niemand te wachten. Het initiatief hoort te liggen bij degene die gecoacht wil worden. Ga dus niet op eigen initiatief coachen, maar bevestig dat je graag wil coachen als je collega daar om vraagt, zonder erbovenop te springen.

2. Creëer een moment

Om iemand echt goed te kunnen coachen, maak je daar een specifieke afspraak voor. Door een afspraak te maken, die ruim in te plannen en de juiste setting te creëren, is de kans groter dat je je collega ook echt goed kunt helpen. Neem er rustig de tijd voor. Maak duidelijke afspraken over hoeveel tijd je hebt en bespreek wat je collega prettig vindt. Merk je dat er veel meer te bespreken is? Maak dan een vervolgafspraak, zodat je er nog dieper op in kunt gaan. Vaak kom je dan meer te weten over wat er onderliggend nog speelt.

3. Verhelder je rol

Wanneer je een collega gaat coachen, is het allereerst belangrijk je rol te verhelderen. Wat verwacht deze collega van je en waar kun je hem of haar bij helpen? Waar wil je het over hebben? Wil je even praten? Moet ik iets voor je doen? Luister goed waar iemand mee zit en hulp bij nodig heeft.

4. Gedachten ordenen

Op het moment dat een collega bij jou aanklopt, gaat er vaak enorm veel door hem of haar heen. Rust krijgen in het hoofd is dan belangrijk. Door alles even overzichtelijk op een rijtje te zetten, krijg je je collega sneller op de juiste weg. Gebruik hier bijvoorbeeld een whiteboard of een stuk papier voor, zodat dit er later nog eens bij te pakken is.

5. Keuzes maken en handelen

Knopen doorhakken is veelal de beste manier om emoties een plek te geven. Daarvoor hoef je niet eens verstand te hebben van het onderwerp. Het gaat vaak over relaties en samenwerkingen tussen collega’s onderling, waarvoor je de situatie vakinhoudelijk niet hoeft te begrijpen. Help je collega alle voors en tegens tegen elkaar af te zetten, zodat hij of zij gemakkelijk een keuze kan maken. Zo vergroot je het zelfsturend vermogen en breng je jouw collega verder in het werk.

6. Blijf objectief

Probeer niet uit eigen ervaring te gaan spreken. Dat is vaak niet relevant, dus wees daar bescheiden mee. Maak vragen van je kennis om je kennis en ervaring niet op te dringen. Heb je gedacht aan…? Zo voorkom je dat een collega in de verdediging schiet. Houd ook je eigen mening voor je. Heb je vooroordelen of rakelt iets oud zeer op, probeer dan objectief naar de vragen van je collega te blijven kijken. Je hoeft als coach niets op te lossen, alleen maar te luisteren. Dat helpt al enorm en laat respect zien.

7. Ken je grenzen

Soms zijn er factoren die de macht van een gewone coach te boven gaan. Als je collega ook kampt met depressieve klachten, slecht slaapt of bepaalde medicatie krijgt waardoor hij of zij minder goed kan presteren, kun je coachen totdat je een ons weegt. Dan zijn er simpelweg factoren waar je geen invloed op hebt. Coach daarom vooral als iemand redelijk goed in zijn vel zit en ken je grenzen als coach.

8. Houd zakelijk en privé gescheiden

Een collega die een luisterend oor wil, wil persoonlijke betrokkenheid. Dat kan vakinhoudelijk zijn of van persoonlijke aard. Als het vooral persoonlijke problematiek betreft, kijk dan of je buiten werktijd af kunt spreken, zodat je de belangen van de organisatie bewaakt.

9. Begeleid je collega zoals hij of zij begeleid wil worden

Net als dat jij een bepaald type mens bent, is je collega dat ook. Is je collega erg introvert, respecteer dat dan en pas je daarop aan. Stel je collega dan vooral op zijn of haar gemak en zorg voor die vertrouwensband. Door juist extravert op een introverte collega te reageren, zal deze zich minder gemakkelijk openstellen voor jouw coaching.

10. Gebruik methodes en technieken

Er zijn verschillende methodes en technieken die je kunt gebruiken als houvast en om je gesprekken meer diepgang en structuur te geven. Elk gesprek is anders en de ene methode past beter bij je dan de andere. Zo zorg je voor een eigen manier van coachen en een optimaal resultaat.

Heb jij interesse in je medemens, kun je goed luisteren en heb je het vertrouwen dat alleen al iemand aandacht geven kan helpen? Dan heb jij het wellicht wel in je om coach te zijn! Wil jij als leidinggevende je coaching skills uitbreiden? Dan is de training Coachend Leiderschap wellicht iets voor jou.

Gerelateerde trainingen

Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Vraag vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan. Onze opleidingsadviseurs gaan graag met je in gesprek om te kijken welke training het beste bij je past. Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over de trainingen, adviseren welke training aansluit bij je leervraag of je helpen bij het vinden van de juiste coach.
Plan een adviesgesprek