Wat kan jij, als getalenteerde vrouw die alles in zich heeft om door te stoten naar de top, doen om hogerop te komen? Of, wat moet je juist níet doen? Het korte antwoord: laat iets van je vrouwelijkheid los en voeg een vleugje mannelijkheid toe. Dat vraagt om een toelichting.
“This is a man’s world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl.” James Brown was dan misschien wel niet zo geëmancipeerd, de Godfather of Soul had wel degelijk een punt. Want ja, het is een feit dat in de leiderschapslaag van veel organisaties mannen in de meerderheid zijn.
Succesvolle organisaties hebben vrouwen in de top
Ondertussen weten we dat vrouwen en mannen niet voor elkaar onderdoen als het gaat om hun leidinggevende capaciteiten. Al in 2007 bleek uit een vier jaar durend onderzoek van Catalyst dat ondernemingen met hoge percentages vrouwen aan de top maar liefst 53 procent beter scoorden dan de ondernemingen met bijna geen vrouwen in het bestuur. Organisaties hebben dus baat bij diversiteit in de top. Wat kun jij als ambitieuze vrouw doen, of moet je juist niet doen, om die te bereiken?
3 gedachten die jou belemmeren
Volgens Vréneli Stadelmaier moet je als vrouw met leidinggevende ambities drie gedachten loslaten. Ten eerste de gedachte dat iedereen je aardig moet vinden. Ten tweede de gedachte dat als er iets fout gaat dat het dan vast jouw schuld is. En op de derde plaats het idee dat je niet goed genoeg bent. Volgens Stadelmaier (bedrijfskundige, loopbaancoach en auteur van 'F*ck die Onzekerheid' en 'Een slimme meid is op de toekomst voorbereid, Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen') schuilt achter al deze gedachten de angst om door de mand te vallen. Vaak denken vrouwen: hoe aardiger ze mij vinden, hoe minder ze letten op wat ik presteer. Als mannen een fout maken denken ze: niemand die het ziet.” Deze belemmerende overtuigingen mag je echt overboord gooien.
Stratego voor vrouwen
En dan dat vleugje mannelijkheid. Wie de weg omhoog inslaat, komt in de mannenwereld terecht en zal zich ‘de ongeschreven regels van het spel’ eigen moeten maken. Monic Bührs en Elisa de Groot schreven daar ooit een boek over: ‘Stratego voor vrouwen‘. Het werd met meer dan 25.000 verkochte exemplaren een bestseller. Anno nu heeft het onderwerp nog niets aan actualiteit verloren. Waar het bij veel vrouwen aan ontbreekt, is het inzicht in het politieke spel en de strategie om in een masculiene organisatie succesvol te zijn. De auteurs laten in hun boek zien hoe je dit spel strategisch speelt.
“Daarbij moet je natuurlijk niet over je eigen grenzen gaan, maar je zal wel uit je comfortzone moeten stappen.” vindt Sacha Kluvers, trainer bij de Baak. “Vrouwen die de stap naar leiderschap willen maken, weten dat er iets extra’s van hen wordt gevraagd. Zeker als er sprake is van een werkomgeving of organisatiecultuur die sterk resultaatgedreven is. Omdat je dan in een ander politiek krachtenveld terechtkomt, worden er andere vaardigheden van je gevraagd zoals jezelf profileren, organisatiesensitiviteit en om kunnen gaan met macht en politieke issues. Soms zijn ze bang dat dit ten koste gaat van hun authenticiteit en dan gaan ze zich afvragen of dat wel bij ze past. Het is ontzettend jammer als vrouwen om die reden afhaken. In onze training ‘Leiderschap door Vrouwen’ laten we jonge ambitieuze vrouwen zien hoe je juist vanuit je vrouwelijke kracht en kwaliteiten je leiderschap kan versterken.”
Masculien en feminien gedrag
Vrouwen hechten in de regel meer waarde aan sociale veiligheid, toebehoren, we doen het samen. Onbewust of bewust hebben we daar last van en beïnvloedt het onze dagelijkse keuzes. Het kan onzeker maken als je in een omgeving werkt waarin zogenaamd masculien gedrag hoger wordt gewaardeerd. Voorbeelden van wat wordt gezien als masculien gedrag zijn assertiviteit, ambitie en competitie. Terwijl het juist een kracht is als je vrouwelijke energie op de juiste manier weet in te zetten.
Een mooi inzicht komt van Agnes Koops, een van de drie genomineerden voor de titel Topvrouw van het jaar 2019. Zij begon ooit als assistent en is nu lid van de raad van bestuur bij PricewaterhouseCoopers. Toen Eva Jinek haar onlangs te gast had in haar talkshow en vroeg naar haar geheim, antwoordde Koops: “Ik heb een redelijk onafhankelijke geest en ik denk dat ik ook altijd heel erg dicht bij mezelf ben gebleven.
“Als ik iets heb geleerd dan is het juist dat ik kwetsbaarheid meer ben gaan inzetten.”
Agnes Koops
We kiezen onbewust voor mensen die op ons lijken
“Diversiteit en inclusie in organisaties gaan niet vanzelf.” vindt Roeli Pot. Pot is als Manager Diversiteit en Inclusie werkzaam bij de Rabobank en verantwoordelijk voor beleid en aanpak om diversiteit te stimuleren. “Het aandeel vrouwen in de top ligt nu ruim boven de 30%, daarmee wordt de Rabobank gezien als één van de koplopers op het gebied van diversiteit & inclusie. Dat gaat niet vanzelf. We hebben allemaal aannames, vooroordelen en voorkeuren en blijken onbewust te kiezen voor mensen die op ons lijken. Vaak worden mannen eerder geschikt geacht, terwijl dat op basis van cv lang niet altijd het geval hoeft te zijn.”
Weg met de valse bescheidenheid!
Maak jezelf niet kleiner dan je bent. Noem jezelf geen manager als je directeur-dingen doet. En vráág gewoon om die promotie en dat salaris. Herken en erken je kwaliteiten en wees trots op jouw vrouwelijke energie.
Ga ervoor!
Ambieer jij een leidinggevende rol en ben je klaar om uit jouw comfortzone te stappen? Dan is de training ‘Leiderschap door Vrouwen’ misschien precies wat jij zoekt. Wij helpen je het spel te spelen en optimaal jouw vrouwelijke kwaliteiten in te zetten. Twijfel je nog? Denk dan aan James Brown: zonder jou bakken ze er niks van.