Vijf vragen om te testen waar jij staat in je persoonlijke ontwikkeling

News Detail

Je kunt niet uitleggen hoe een appel proeft. Om dat te weten moet je je tanden erin zetten. Zo is het ook met persoonlijke ontwikkeling. Dat leer je niet uit een boekje en ook niet doordat iemand anders vertelt hoe het zit. Je leert het alleen door te doen.

Door: Guus Brackel, senior trainer bij hét persoonlijke ontwikkelingsprogramma voor professionals en leidinggevenden: Ik en de Anderen®

Onderstaande vragen helpen je om te bepalen of jij wat moet gaan doen aan je persoonlijke ontwikkeling.

1. Voel je je thuis op je werk? Beleef je voldoening en ben je nog nieuwsgierig?
Als je niet van je werk houdt, houd je het niet vol tot je 67e. Je loopt het risico terecht te komen in uitgeblust en cynisch gedoe. Tijd voor verandering dus!

2. Sta je nog onbevangen en fris in je werk?
Als je niet meer handelt naar de visie die je had toen je met enthousiasme aan je functie begon, moet je hier even stil bij gaan staan. Heb het lef om het heft weer in eigen hand te nemen, ook in moeilijke gesprekken en in uitdagende situaties. Je kunt terug naar die enthousiaste persoon.

3. Ben je je bewust van je patronen in je gedrag en de opvattingen die deze veroorzaken? Voel je de signalen van je lichaam en kun je er iets mee doen?
Zelfontwikkeling is een appèl op volwassenheid. Je neemt verantwoordelijkheid voor de dingen die je overkomen en onderzoekt hoe niet alleen de ander hier een rol in speelt, maar ook jijzelf.

4. Ben je jezelf met je goede én je slechte kanten?
Als dat zo is, dan ben je, zoals dat zo mooi heet, thuis. Je kunt dan met humor naar jezelf kijken; als mens doe je tenslotte je best. Serieuzer gesteld: Je doet dingen vanuit je ‘eigen’ motivatie ondanks dat ze niet altijd leuk zijn. En dat is goed.

5. Gebruik je bewust je invloed?
Leiderschap zit binnen ons, je kunt niet niet-leidinggeven. Iets negeren heeft invloed, iets aandacht geven ook. In beide gevallen doet het ertoe. Weet jij welk effect je handelen heeft op je werk prestaties?

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up