De juiste keuze maken: luister naar je intuïtie

News Detail

Voor <a href="/inspiratie/artikelen/2018/nieuw-leiderschap-7-tips-voor-nieuwe-leiders">'nieuwe leiders'</a> wordt de rol van intuïtie wordt steeds belangrijker bij het maken van keuzes, zegt Hanneke van Geet, trainer bij de Baak. Dat komt omdat de wereld steeds complexer wordt. Daarom kunnen we niet meer alleen op onze ratio vertrouwen. Door het ontwikkelen van onze intuïtie, kunnen we een grotere complexiteit aan.

Keuzes maken, dan doen we elke dag. En veel mensen vertrouwen daarbij op hun verstand. Ze wegen voors en tegens af en nemen een ‘logische’ beslissing. Tenminste dat denken ze. Want grote beslissingen, zoals de keuze voor huwelijk of een huis, nemen mensen over het algemeen intuïtief. En deze proberen ze dan over het algemeen rationeel te verklaren, zegt Hanneke van Geet, trainer bij de Baak.

De intuïtie speelt dus een belangrijk rol bij het maken van keuzes. Maar volgens Hanneke is het vertrouwen op ons gevoel minder ontwikkeld. Hanneke: “We voelen het wel, maar we nemen het niet serieus. In onze maatschappij en in het onderwijs hebben we geleerd om beslissingen te nemen op basis van ratio. Dat is ook belangrijk, maar deze tijd is complex, er is veel - soms tegenstrijdige - informatie en ontwikkelingen gaan veel sneller. De ratio kan het niet meer bijhouden en dus is intuïtie belangrijker.”

Naar de Baak Proeverij >>>

Het geeft rust

Dankzij intuïtie kun je dus beter omgaan met complexiteit, maar er is nog een voordeel; het geeft rust. Hanneke: “Wat ik veel terug hoor van oud-deelnemers uit onze trainingen is dat ze het minder druk hebben. Besluiten nemen wordt makkelijker, omdat je niet alles meer rationeel hoeft te onderbouwen.”

Gebruik ratio én intuïtie

Maar is het maken van een keuze op basis van intuïtie, ook altijd de juiste keuze? Hanneke:” Vaak is het de vraag of een intuïtieve keuze, ook een zuivere keuze is. Dat kan alleen als je je valkuilen en patronen goed kent. Niemand kent zichzelf 100%. Gebruik daarom altijd ratio én intuïtie. Bijvoorbeeld als je een huis koopt, dan moet je dit ook kunnen betalen.”

Maak contact met jezelf

“Om je intuïtie te ontwikkelen, is het belangrijk om contact te maken met jezelf. Want hoe dieper je verbonden bent met jezelf, hoe groter de complexiteit is die je aankan. Dat is de metafoor van de boom: hoe hoger de boom, hoe dieper de wortels. Het is belangrijk om te weten wat je belemmerende overtuigingen en valkuilen zijn, zoals bijvoorbeeld aardig gevonden willen worden. Want alleen als je dat weet, kun je heldere keuzes maken.”

Sta eens stil

Bij een belangrijk besluit adviseert Hanneke om de tijd te nemen. Hanneke: “Loop een rondje of slaap er nog eens een nachtje over. Wat zegt je gevoel? Vaak weet je het dan wel. We zitten vaak zo in de doe-modus, maar hij het nemen van een beslissing is het juist belangrijk om stil te staan.”

Benoem je gevoel

Maar toch kan het lastig zijn om in een werksituatie te vertrouwen op je intuïtie. Bijvoorbeeld als er een besluit wordt genomen waar je niet achter staat. Hanneke: “Stel je zit in een vergadering en er wordt een besluit genomen wat voor jou niet goed voelt. Maar je weet niet waarom. Benoem dat dan. Zeg bijvoorbeeld: “Alles in mij zegt dat dit niet klopt. Hebben meer mensen dat? Kunnen we dat verder uitzoeken?” Daarmee koop je tijd. Je kunt er dan later op terugkomen en rationeel onderbouwen waarom het volgens je gevoel niet klopt.”

Geef medewerkers de ruimte

Leidinggevenden adviseert Hanneke om ook te luisteren naar de intuïtie van hun medewerkers. Hanneke: Medewerkers staan dichter bij de klant, zij weten wat er speelt op de werkvloer. Spreek hen vaker en geef hen de ruimte om feedback te geven op basis van hun gevoel. Want dat is belangrijke informatie.”

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up